Vreme čitanja: oko 2 min.

Mladi Čačani pomeraju granice: Organizovali jedini festival studentskog kratkometražnog filma u svom gradu

Vreme čitanja: oko 2 min.

Na festival dolaze autori iz Hrvatske, Bosne i Hercegovine, Crne Gore, Slovenije, Makedonije i Srbije, kako bi se povezali, poredili uslove, teme, ideje, nadanja

  • 0
Čačak Foto: RINA

Grad na Moravi od 12. do 15. jula biće mesto okupljanja kreativnih studenata iz čitavog regiona. Drugi put održava se festival kratkometražnog studentskog filma "KAMEO", što je zapravo i jedini filmski festival koji se organizuje u Čačku.

- Na festival dolaze autori iz Hrvatske, Bosne i Hercegovine, Crne Gore, Slovenije, Makedonije i Srbije, kako bi se povezali, poredili uslove, teme, ideje, nadanja. „KAMEO" je ove godine promenio učestalu festivalsku praksu, te je za selektore festivala odabrao predstavnike tri različite generacije iz lokalne zajednice. Namera organizatora je utvrđivanje korespondencije i komunikacije festivalskih filmova i festivalske publike - kaže za RINU Katarina Marković, jedna do organizatorki festivala Kameo.

Ovogodišnje izdanje jedinog filmskog festivala u gradu na Moravi jeste iskorak ka internacionalnom diverzitetu, a publika će, u toku četiri festivalska dana imati priliku da pogleda čak 43 ostvarenja studenata sa prostora bivše Jugoslavije i da učestvuje u diskusiji sa autorima.

- Šta svakome od nas znači mesto iz kog smo ili ulica kojom prolazimo ili zgrada u kojoj živimo? Danas u gradovima živi preko 4.4 milijardi ljudi, odnosno 56% svetske populacije. Do 2050. godine, sadašnji broj stanovnika gradova će se udvostručiti. Ali kako doživljavamo gradove kroz koje prolazimo, bilo da su bili naši nekada davno ili su to danas, samo na jedan dan? Kako scenografija grada utiče na nas? Koliko se drugih gradova krije baš u tom gradu? Svako će imati priliku da zabeleži po jedan deo svog grada, a te sekvence ćemo zajedno sastaviti u prostorno-audiovizuelni kaleidoskop - dodala je Katarina.

Pored glavnog programa koji obiluje igranim, dokumentarnim, animiranim i eksperimentalnim filmovima kratke forme, posetioci će imati priliku da, u okviru pratećeg programa, učestvuju na dve filmske radionice.

- U saradnji sa Dokumentaristima Srbije kroz interaktivna predavanja i panel diskusiju, imaćete priliku da se upoznate sa principima rada naših uspešnih filmskih autora, producenata, ali i festivalskih programera i distributera. U pitanju su Dejan Petrović, reditelj, producent i festivalski programer, Tea Lukač, rediteljka, Mihajlo Jevtić, reditelj i Petar Mitrić, distributer i festivalski programer, koji će otkriti učesnicima kako da na najbolji način da razviju sopstvene ideje, rade na svojim filmovima i razviju filmski jezik - rekla je Katarina Bugarin i dodala da se druga radionica bavi osvešćivanjem naizgled uobičajenih, usputnih, ali suštinski egzistencijalnih pitanja pojedinca.

(Telegraf.rs)

Video: Otvoren 51. filmski festival u Sopotu: Počasna nagrada reditelju Đorđu Kadijeviću

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA