Vreme čitanja: oko 3 min.

Reditelj Goran Nikolić: Film "Prigušivač" je za mene izlet u drugačiji žanr

Vreme čitanja: oko 3 min.

Nikolić je rekao da se film razvio u pravcu koji nije očekivao

  • 0
Reditelj Goran Nikolić Foto: Tanjug/Zoran Žestić

Reditelj Goran Nikolić je u emisiji Tanjug Reflektor govorio o premijeri svog filma "Prigušivač" 12. avgusta na otvaranju Festivala filmskog scenarija u Vrnjačkoj Banji.

Nikolić je rekao da je "Prigušivač" neka vrsta "who-dunnit" drame, u čijem središtu je mladi perspektivni student knjževnosti koji počinje da sumnja u svoje okruženje nakon smrti oca.

"Počinje da sumnja da nije umro prirodnom smrću nego da ga je neko ubio. Vremenom se ispostavlja da to možda nije samo njegova paranoja", istakao je reditelj.

Nikolić je rekao da se film razvio u pravcu koji nije očekivao, zato što je to za njega bio izlet u drugačiji žanr i formu od onoga što su ljudi navikli od njega, što je posledica "klesanja u oblasti hiperpodukcije".

"Iz serije je nastao film u montaži. Ideja filma se nije javila ranije nego u toku rada na seriji. To mi je bio još jedan izazov sa kojim nisam mislio da ću se suočiti. Ali sigurno bih se otisnuo u ovaj tip žanra, možda malo kasnije", naveo je reditelj.

Nikolić je naveo da je zadovoljan što je u "Prigušivaču" izbegnut akutni problem većine naših filmova, nastalh montiranjem iz serije, gde se "u glavnoj liniji radnje uvek javljaju rupe u odnosima, u motivacijama, uvek nešto mora da izleti zbog minutaže".

"Poprilično sam zadovoljan što nemamo tih iskliznuća. Jako fino to može da se prati. Bukvalno kao da smo zamišljali film mnogo pre serije, tako izleda na kraju", ocenio je Nikolić.

Saradnja sa glumcem Branislavom Trifunovićem je bila ideja produkcije, a Nikolić se složio sa tim, jer mu je bilo zanimljivo da ga vidi u drugačijim okolnostima.

"Da bih posle od Baneta saznao zanimljivu informaciju da u postprodukciji ima dva, tri projekat gde igra detektiva, samo je menja nijanse u postupku", priznao je Nikolić.

Prema njegovim rečima, sa Trifunovičem je u "Prigušivaču" ipak kreirana "jako zanimljiva stvar, naročito kroz neke glumačke mikrodetalje i postupke".

Nikolić je dodao da je "jako zadovoljan" svojom prvom saradnjom sa Trfiunovićem.

Upitan koji će mu biti naredni film, Nikolič je rekao da su za njega velika očekivanja podsticaj, i da je oduvek imao težnju da ne gazi u istu vodu dva puta.

"Imam u budućnosti ideju da radim 'meta rom-kom', koji je potpuno sumanut i priča je za sebe, gde bi se bavio nekim stvarima koje rezoniraju sa nekim problemima u muško- ženskim odnosima koji nikada

neće zastareti", rekao je Nikolić.

Dodavši da bi tada iskoristio bi priliku da ima parodičan odnos prema klišeima romantičnih komedija, Nikolić je rekao da je trenutno ipak bliži novom krimi filmu.

"Da mi je neko rekao da ću ja da dođem do toga da pišem svoj 'Palp fikšn (Pulp Piction) ne bih mu verovao, ali upravo to se dešava. Pišem krimi omnibus o Srbiji kao zemlji zločna", otkrio je Nikolić.

Sledeći film biće zabavan i podsticajan za razmišljanje, pošto Nikolić ne deli entuzijazam svojih kolega, da kriminal tretira senzacionalistički, "nego je tu velika doza patosa i crnog humora, da ne bi bilo preteško za gledaoce".

"Ja ću kroz formu palp zabave za odrasle da pričam o nekim jako ozbijnim stvarima, koje su me konkretno iz crne hronike inspirisale. Biće to emotivni rolerkoster, kada ga budem snimio, a bližim se kraju scenarija", najavio je Nikolić.

Upitan šta bi uradio da ima budžet od 20 miliona dolara, Nikolić je rekao da bi "snimio ceo opus".

"Mislim da bih snimio priču koja mi dugo kola po glavi, još od početaka na televiziji, kad se i rijaliti režija očešala o mene. Iskustvo rada u tim okolnostima možeš da iskoristiš kao okvir da pričaš mnoge stvari o zemlji u kojoj živiš, o umetnosti, televizji, običnom čoveku", rekao je Nikolić.

Prema njegovim rečima, to bi bila mini serija jer ima toliko "anegdota, sumanutih momenata, koji ne mogu da se svrstaju u realan život, nego je rokoko koji samo može da se zamisli na filmu".

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA