Vreme čitanja: oko 2 min.

Da li se sećate kako je američka serija dala na značaju Milevi Marić?

Vreme čitanja: oko 2 min.

Serija "Genius" ima 10 epizoda i ima visoku ocenu 8,2 na IMDB-u

  • 1

Na televiziji Nacionalna geografija je pre nekoliko godina, tačnije 2017. godine, bila emitovana serija "Genius" ("Genije") reditelja Rona Hauarda.

Gledaocima u Srbiji je možda bila i najznačajnija prva sezona, koja je pratila život Alberta Ajnštajna. Od njegove mladosti do toga kako je postao svetski priznati naučnik.

Kroz epizode mogli smo da vidimo i lik Mileve Marić, koja je upravo ova američka serija u više navrata dala na značaju. Od toga da je bila predana majka i da je vodila računa u svojoj porodici i da je svoj život kao naučnice stavila u drugi plan kako bi se posvetila svojoj familiji.

Kako se navodi, Mileva je pomagala svom suprugu Albertu oko njegovih naučnik dostignuča. U četvrtoj epizodi, prikazana je situacija gde je Ajnštajn dobio priznanje, pri čemu nije pomenuo uopšte doprinos svoje supruge.

"Pomagala sam ti u toliko radova, a ti se nisi setio da staviš ime niti na jedan", rekla je u seriji Mileva.

"Nije mi palo na pamet", rekao je Ajnštajn u seriji.

U seriji "Genius" napravljena je zatim paralela. I to sa čuvenim naučnicima Pjerom i Marijom Kiri. A scena i te kako ima veze sa Albertom i Milevom.

Pjeru Kiriju je pomagala njegova supruga Marija oko njegovog naučnog rada. S toga je ovaj naučnik bio nominovan za Nobelovu nagradu.

Ipak, Pjeru Kiriju su rekli da jedino on može da dobije priznanje, ali i ne njihova žena. Naučnik se tome usprotivio.

"Molim Vas, informišite Nobelov komitet da neću da prihvatim nagradu ako ne daju istu mojoj ženi", rekao je Pjer Kiri u seriji.

Poslušali su ga, te su supružnici Kiri dobili zajedno Nobelovu nagradu. Po ovoj situaciju u seriji, ispada da se Pjer Kiri zalagao da je njegova supruga dala doprinos svetskoj nauči. S druge strane, to nije bio slučaj sa Albertom i Milevom. Svakako, Marićeva je to zaslužila

Na neki način, američka serija "Genuis" je dala na značaju Milevi.

Evo kako je to izgledalo u seriji:

Ono što je zanimljivo jeste da u ovom ostvarenju Rona Hauarda igraju i dva srpska glumca. I to Predrag Peđa Bjelac, koji je glumi oca Mileve Marića Miloša, kao i Nikola Đuričko, koji je igrao lik pronalazača Lea Silarda.

Lik Mileve Marić su igrale Nik Han (mlada Mileva Marić), Samanta Koli, Sali Dekster (starija Mileva Marić), dok su Alberta Ajnštajna glumili Džoni Flin (mladi Albert Ajnštajn) i Džefri Raš (stariji Albert Ajnštajn).

Prva sezona serije "Genius" ima 10 epizoda i ima visoku ocenu 8,2 na IMDB-u.

U drugoj sezoni ovog ostvarenja Rona Haurada obrađen je život španskog slikara Pabla Pikasa, kojeg je glumio Antonio Banderas.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA