Vreme čitanja: oko 3 min.

Nišlija osvojio Japance: “Oneiro” najbolji VR film na Japanskom međunarodnom filmskom festivalu

Vreme čitanja: oko 3 min.

Tasić je za naš portal rekao da je njegov film bio jedini srpski predstavnik na festivalu u Japanu

  • 1
Nišlija Miloš Tasić osvojio Japance, “Oneiro” najbolji VR film na Japanskom međunarodnom filmskom festivalu Foto: Miloš Stojadinović

U konkurenciji VR filmova iz čitavog sveta, “Oneiro”, animirani film u virtuelnoj realnosti režisera Miloša Tasića iz Niša proglašen je za najbolji na ovog meseca održanom „Japanskom međunarodnom filmskom festivalu” (Japan International Film Festival)

Tasić je za naš portal rekao da je njegov film bio jedini srpski predstavnik na festivalu u Japanu.

„Ovo je treća nagrada koju je „Oneiro“ osvojio od kada je krenulo njegovo prikazivanje. Pre Japana dobio je nagradu za najboji film u virtuealnoj realnosti na festivalu u Rimu (Castle Film & Media Awards) i posebno priznanje žirija na festivalu u Atini (Athens International Monthly Art Film Festival). Do kraja godine priliku da ga pogleda imaće publika na još pedesetak filmskih festivala u čitavom svetu”, izjavio je Tasić.

On je kazao da film satirično predstavlja komunikaciju programa veštačke inteligencije sa ljudima, iz perspektive programa veštačke inteligije. Film nam, dodao je Tasić, daje uvid u to kako program veštačke inteligencije doživljava ljude i bavi se ljudskom prirodom kroz crni humor.

“Kako su poslednjih par godina veoma aktuelne vesti o razvoju veštačke inteligencije i njenom uticaju na naše društvo, želeo sam da razvijem narativ u kome bih tu temu posmatrao iz suprotnog ugla. Ako bi takav program postao na bilo koji način svestan, kako bi izgledao njegov svet i šta bi on zapravo mislio o ljudima”, objašnjava Tasić.

Nišlija Miloš Tasić osvojio Japance, “Oneiro” najbolji VR film na Japanskom međunarodnom filmskom festivalu Foto: Miloš Tasić/Ustupljena fotografija

Prema njegovim rečima, virtuelna realnost se pokazala kao savršen medijum za obradu pomenute teme, zato što mu je dozvolila da postavi gledaoca direktno u perspektivu programa veštačke inflacije i da na simboličan način prikaže procese koji se odvijaju iza ekrana dok ima interakciju sa ljudima.

“Cilj mi je bio da to predstavim kao neku vrstu ogledala prema našoj vrsti, gde bih mogao šaljivo da naglasim neke naše mane, u nadi da se podstaknemo da radimo na njima kako bi bili bolji prema sebi, drugima, a i prirodi. U vizuelnom pristupu, želeo sam da postignem asocijaciju na video igre, jarkim bojama i retro izgledom objekata kako bi naglasio da se radnja odigrava unutar digitalnog sveta koji je mnogo drugačiji od našeg”, istakao je Tasić.

Nišlija Miloš Tasić osvojio Japance, “Oneiro” najbolji VR film na Japanskom međunarodnom filmskom festivalu Foto: Miloš Tasić/Ustupljena fotografija

On je kazao da su scene inspirisane nadrealizmom, što proističe iz pretpostavke da ako bi program veštačke inteligencije bio svestan, on ne bi posmatrao svet vizuelno, kao mi, već u obliku apstraktnih digitalnih okruženja koje kreiraju nadrealne svetove od podataka.

“Film je izrađen na engleskom jeziku kako bi bio razumljiv što većem broju korisnika, jer je svetska VR scena još uvek jako mala ali rasprostranjena širom planete. Virtuelna realnost trenutno dozvoljava samo kratke formate, kako bi se eliminisao rizik od izazivanja vrtoglavice i mučnine koji se može javiti kada se VR uređaj upotrebljava duže od pola sata. Film „Oneiro“ je izrađen u trajanju od sedam i po minuta, što se pokazalo najpogodnijom dužinom za ovakvu vrstu sadržaja”, rekao je Tasić.

Nišlija Miloš Tasić osvojio Japance, “Oneiro” najbolji VR film na Japanskom međunarodnom filmskom festivalu Foto: Miloš Tasić/Ustupljena fotografija

Dodao je da je “Oneiro” uradio sa malim budžetom, koristeći besplatne softvere i znanje dostupno na internetu, kako bi podstakao druge kreatore da se bave ovom tehnologijom.

Prema njegoim rečima “Oneiro” je primarno namenjen uređajima za virtuelnu realnost čime se gledalac postavlja direktno u okruženje filma od 360 stepeni, što daje potpuni osećaj imersije koji nije prisutan u tradicionalnim 2D filmovima

Tasić je na diplomirao Fakultetu umentnosti u Nišu na odseku za grafički dizajn, a master studije završio na Fakultetu dramskih umetnosti, na odseku za filmsku i televizijsku produkciju.

(D. Kocić)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Rade

    21. februar 2024 | 10:26

    Ovakvim, mladim i nadarenim ljudima treba dati finansijsku podršku a ne kafanskim siledžijama !

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA