Vreme čitanja: oko 4 min.

"Uvek me je beogradska publika lepo dočekivala": Kukoč najavio film "Magična sedmica" na Martovskom festivalu

V. Đ.

Vreme čitanja: oko 4 min.

Film o legendarnom košarkašu Jugoplastike i Čikago Bulsa uradio je bosansko-hercegovački novinar Sabahudin Topalbećirović u produkciji Simposar Sarajeva i Sportkluba

  • 1

Uvek sam se lepo osećao u Beogradu, iz nekog razloga me Partizanova publika uvek volela, rekao je legendarni jugoslovenski i hrvatski košarkaš Toni Kukoč uoči beogradske premijere dokumentarnog filma “Magična sedmica” autora Sabahudina Topalbećirovića na Martovskom festivalu.

Film o legendarnom košarkašu Jugoplastike i Čikago Bulsa uradio je bosansko-hercegovački novinar Sabahudin Topalbećirović u produkciji Simposar Sarajeva i Sportkluba.

Nakon serije filmova o Džajiću, Osimu i Blaževiću, pregovori sa Tonijem su trajali godinama. Onda smo u vreme korone uradili intervju za Sportklub koji je bio vrlo ušpean. Nakon toga je izašao “Last Dance” gde je Toni trebalo više da se pojavi. I kada smo to videli, dogovorili smo se da snimimo film i to je bilo jedno lepo putovanje posvećeno košarkaškoj legendi kao što je Toni Kukoč”, rekao je tvorac dokumentarnog filma Sabahudin Topalbećirović.

Legendarni jugoslovenski košarkaš Toni Kukoč prisustvovaće na sutrašnjoj premijeri filma “Magična sedmica”.

“Teško je suditi o filmu koji govori o meni. Pre početka snimanja se dogodila smrt moga oca i stvarno sam bio tužan. Emotivna je bila i moja majka gledajući snimke iz Jugoplastike, Čikago Bulsa, kao i videti mog oca u pojedinim segmentima. Sport svi vole. Mi sa te unutrašnje strane gledamo samo treninge i sve što ima veze sa tim. Na kraju kada završimo karijeru gledamo da ostavimo dobar utisak prema svima ostalima. Kroz ovaj film svi moji saigrači su imali nešto lepo reći o meni kao osobi, a ja sam imao pravu sreću da budem na pravom mestu u pravo vreme.”

Kukoč je sinoć bio gost na utakmici između Partizana i Olimpijakosa.

Uvek sam se lepo osećao u Beogradu. Iz nekog razloga me je Partizanova publika uvek volela. Žao mi je na kraju samo što nisu pobedili ali ima još mečeva do kraja sezone. Takođe sam imao dobre odnose i sa igračima Zvezde. Protiv Radovića sam igrao i znao me je izudarati dobro. Uvek sam voleo dolaziti u Beograd jer publika bila školovana, nisu nas voleli ali su nas poštovali. Kada sam došao na oproštaj od Divca i Đorđevića, oduševili su me navijači koji su me prepoznali, pa čak i deca tih navijača.

Kukoč je u svojoj karijeri tri puta osvojio šampionsku titulu u NBA ligi uz mnogo pogođenih važnih šuteva.

“Neću se porediti sa Mesijem, Đokovićem i ostalima ali ako na treningu ubacite 500 ili 600 šuteva, onda ćete i na utakmici pogoditi važne šuteve. Posle toliko ponavljanja očekujete da ćete taj šut pogoditi, iznenadite se ako promašite”, kaže Kukoč i dodaje na koji način je godinama sticao poverenje kod Fila Džeksona i shvatao šta je važno u njegovom modelu igre.

“U prvoj sezoni u Bulsima ja sam igrao po 27 minuta, počinjao sam i u petorci kada nije bilo Džordana na terenu. Onda se vratio Majkl i ja sam se vratio na klupu. Znao sam da moram da pogodim svaki šut kako bih imao više minuta. Onda mi je Fil Džekson rekao da su mnoge druge stvari i segmenti na terenu važniji od šuta. Jedna situacija: “Promašio sam šut, hteo sam da ukradem loptu, ispao sam iz odbrane i čovek mi je dao koš”. Posle toga sam izašao iz igre i Fil mi je ukazao na to zašto sam morao da sednem na klupu. Vremenom shvatiš šta je u suštini važno, ti poeni će doći.”

Kukoč i dalje ima odlične odnose sa jednim od najboljih košarkaša u istoriji - Majklom Džordanom.

“Pre dve ili tri nedelje bio sam na njegovom golf terenu. Imamo super odnos, ne volim mnogo o tome govoriti, to je dogovoreno između nas. On mene stvarno voli i ceni.”

Kukoč poput mnogih košarkaških asova hvali igru Nikole Jokića.

Ti kad vidiš Nikolu Jokića, on može da igra na svim pozicijama. Niti je skočan, niti je brz, ali je njegova inteligencija neverovatna i on misli bolje od drugih.

Video: Toni Kukoč o evropskim igračima u NBA, Jokiću, Crvenoj zvezdi, beogradskoj publici

Govoreći o nekadašnjoj reprezentaciji Jugoslavije, Kukoč naglašava da ostaje velika žal za Olimpijskim igrama 1992. godine.

Ima žala jer je čitav taj ‘Drim tim’ napravljen da igrali protiv nas. Mi smo tih godina bili mnogo dominantni i postojali smo samo mi, Amerikanci i Rusi. Nakon što smo ih mi i Rusi nekoliko puta osramotila, oni su napravili tim da nam se suprotstave. Velika je žal za tim. Mislim da bi to bila jedna od najboljih utakmica ikada odigranih. Čini mi se da smo imali načina kako da igramo sa njima, a ne treba napominjati ko je igrao za tu ekipu. Amerikanci tih godina nisu bili toliko upoznati sa nama. Nas su viđali jedino na Olimpijskim igrama i bili su upoznati sa kvalitetima Držena Petrovića, Dina Rađe, Stojka Vrankovića, Vlada Divca, Arvidasa Sabonisa, Šarunasa Marčuljonisa…”, kaže legendarni jugoslovenski košarkaš i dodaje zašto su evropski košarkaši danas toliko važni u NBA:

“Nisu znali koliko znanja mi imamo i koliko smo jaki u košarci. Tako da su danasnji igrači iz Evrope mnogo cenjeni i svaka ekipa koja igra plej-of želi da ima jednog ili dvojicu evropskih igrača jer oni mogu da pokrivaju više pozicija.”

Projekcija filma “Magična sedmica” autora Sabahudina premijerno će se u Beogradu održati u subotu, 30. marta, nakon dodele nagrada na Martovskom festivalu, koja startuje od 19 časova u Domu omladine Beograda.

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA