10 romana koje su kritičari mrzeli, ne znajući da u rukama drže remek-dela

Nazivali su ih prljavom pornografijom, komunističkom propagandom, nepotrebno nasilnim ili predvidivim i dosadnim. A kako nisu bili u pravu

  • 2
U srcu mora Foto: Warner Bros. Entertainment Inc.

Pre nego što su postala cenjena i voljena mnoga velika umetnička dela bila su omražena ili proglašena za totalni fijasko. Filmovi poput "Čarobnjak iz Oza" ili "Život je divan" bili su glavna meta kritičara pre nego što su postali klasici kinematografije. Čak je i Mikelanđelov "Strašni sud" očima savremenika ocenjen kao "previše kičast" da bi se nalazio u oltaru Sikstinske kapele.

Tu sudbinu delila su i razna književna dela. Oni koji ih nisu razumeli neretko su ih smatrali promašenim, bezvrednim ili skandaloznim tekstom, da bi tek naredna generacija kritičara i publike prepoznala da u rukama drži remek-delo.

A ovo su najpoznatiji preobražaji književnih dela:

1. "Gospodar Muva" - Vilijam Golding

Golding je čak imao problema da nađe izdavača za knjigu zbog nečega što je njegov roman ocenjen kao "preterano nasilan". Prvi podaci o prodaji su bili tako poražavajući da je štampanje knjige zaustavljeno gotovo odmah. Ponovo je izdata decenijama kasnije i nekako dospela do učionica, gde smo je svi čitali (i sramili se).

2. "Gospodar prstenova" – Dž.R.R. Tolkin

S obzirom na to da je uticajni "Njujork Tajms" smatrao da je suviše "visokoumna",  dok su drugi kritičari ocenili da je "anemična", neverovatno je kako je trilogija "Gospodar prstenova" postala neizostavan deo književnog kanona.

 
 
 
View this post on Instagram
pa da pocnemo #gospodarprstenova#thelordoftheringsA post shared by Slavica Jevdjenic (@slavica__j) on

3. "Vrli novi svet" – Oldos Haksli

Hakslijeva distopijska drama je viđena kao suviše politizovana i puna propagande. Sada je masovno čitana (a neki tvrde da se njena radnja upravo odvija pred našim očima).

4. "Lovac u žitu" – DŽ.D. Selindžer

Smatran ili "suviše vulgarnim" ili "predvidivim i dosadnim", "Lovac u žitu" je bio toliko omražen da su se kritičari kojima se dopao plašili da potpišu svoje recenzije.

5. "Orkanski visovi" – Emili Bronte

Ocenjen kao čudan i depresivan, roman "Orkanski visovi" je veoma slabo dočekan, a neki su išli toliko daleko da su predlagali da se spali.

 
 
 
View this post on Instagram
#quote #orkanskivisovi #emilibronte #bronteA post shared by N I N A (@bookirana) on

6. "Where the Wild  Things Are" (Tamo gde su divlje stvari) – Moris Sendak

"Pablišers Vikli" ju je nazvao "besmislenom i zbrkanom pričom", dok je jedan časopis o obrazovanju molio roditelje da je ne ostavljaju tamo gde bi je deca mogla naći... Danas je to jedan od najvoljenijih dečjih klasika. A i film je snimljen 2009. i emitovan širom svetskih bioskopskih sala…

7. "Mobi Dik" – Herman Melvil

Kritičari su ga nazvali "katastrofom" i objasnili da je "neprikladan za javni opticaj", a opet, postao je nezaobilazno delo u obrazovanju i inspirisao filmove poput "Ajkule". Poslednji film snimljen na osnovu ovog romana je "U srcu mora" ("In the hart of the sea").

8. "Uliks" – Džejms Džojs

Viđen je kao bestidan i besmislen, ovaj roman zgrozio je svoje rane čitaoce. Detaljni opisi masturbacije, pražnjenja creva i ciklusa bili su nešto što u tzv. visokoj književnost javnost do "Uliksa" nije nalazila. Jedan kritičar je smatrao da ga je "napisao nastrani ludak koji se specijalizovao za klozetsku literaturu". No, ispostavilo se da je to bio samo genijalni, genijalni Džojs.

9. "Lolita" – Vladimir Nabokov

Kada je ovaj roman izašao kritičar "Njujork Tajmsa" ga je opisao kao istovremeno skandalozan i dosadan. Predivni jezik koji vam ne da da spustite knjigu, neverovatno nežan i strastven stil primenjen je na jednu od najstrašnijih tema na svetu - pedofiliju.

 
 
 
View this post on Instagram
Oi, gente. Estou tão impressionada! Após essa minha última leitura, decidi que meu livro favorito é Lolita. Todo mundo já conhece esse trecho que tem logo no início da obra, ne? ⠀ ⠀ "Lolita, luz de minha vida, labareda em minha carne. Minha alma, minha alma. Lo-li-ta: a ponta da língua descendo em três saltos o céu da boca para tropeçar de leve, no terceiro, contra os dentes. Lo. Li. Ta. Pela manhã era Lô, não mais que Lô, com seu metro e quarenta e sete de altura e calçando uma única meia soquete. Era Lola ao vestir os jeans desbotados. Era Dolly na escola. Era Dolores sobre a linha pontilhada. Mas em meus braços sempre foi Lolita. [...] Senhoras e senhores membros do júri, o item número um da acusação é aquilo que invejam os serafins – os desinformados e simplórios serafins de nobres asas. Vejam este emaranhado de espinhos." ⠀ Pois bem, o livro é sobre um homem, Humbert Humbert, com cerca de uns 40 anos, que se apaixona por uma garota de 12 anos —Dolores, que é a Lolita. ⠀ ⠀⠀ No início do livro, ele relata um OUTRO romance vivido por ele, em que ele e a garota tinham a mesma idade e eram jovens, assim como Lolita. Mas, essa garota(primordial) morre muito cedo e isso acaba causando uma espécie de trauma(usado como justificativa ou não) no H.H., que não conseguia gostar de mais ninguém depois do ocorrido. ⠀ ⠀ Porém, certo dia, ao procurar um local para alugar, ele conhece a filha da dona do imóvel e se apaixona logo de cara. Acaba se casando com a mãe(que é morta de apaixonada por ele, por sinal)ou coisa que o valha. Mas, obviamente, por puro interesse na filha. ⠀ ⠀ É ai que as coisas vão acontecendo. Apesar do tema meio repulsivo(pedofilia), o autor consegue descrever tudo de forma meio que poética(com certeza é o ponto mais prestigiado por quem lê a obra) e sempre tratando o leitor como alguém que, provavelmente, irá julgar essa história toda. É tudo muito melancólico e triste(autores russos, ne). E a gente vai sofrendo dessa angústia que o H.H. compartilha com o leitor durante o livro todo. Só lendo mesmo pra entender o quão genial é essa obra! ⠀ ⠀ Portanto, Senhoras e senhores membros do júri, por favor, leiam essa obra! ❤️ ⠀ #NabokovA post shared by Erika 🍂 (@melivrar) on

10. "Plodovi gneva" – Džon Stajnbek

Smatran depresivnim, a uz to i propagandom komunizma, Stajnbekov roman su u početku zabranili i spaljivali.

(Telegraf.rs/amreading)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Tt

    6. avgust 2019 | 05:30

    ,,Plodovi gneva", roman Stajnbeka, dobitnioa Nobelove nagrade za knjizevnost, je sjajno delo i zaosta ostra kritika americkog drustva za vreme ekonomske krize..

  • M.K.

    5. avgust 2019 | 16:46

    Moby Dik ! 💓

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA