• 0

"Vek srpske avangarde": Razgovori o knjigama, stripu, muzici i filmu svakog četvrtka na istoj adresi

U samom programu učestvovati stručnjaci i stvaraoci iz sveta književnosti, likovnih umetnosti, muzike, filma, pozorišta, stripa, radiofonije itd

  • 0
vek srpske avangarde

Foto: Promo

Univerzitetska biblioteka "Svetozar Marković" organizovaće od 19. septembra do 26. decembra ciklus razgovora o avangardi i neoavangardi pod nazivom "Vek srpske avangarde". U ciklusu razgovora i predavanja će učestvovati eminentni stručnjaci iz ove oblasti (istoričari kulture, književnosti, teoretičari), kao i sami stvaraoci.

Ono što je ideja organizatora ovog ciklusa dr Vasilija Milnovića i prof. dr Dejana Ajdačića, jeste da se avangarda prvi put promišlja iz perspektive različitih formi i umetnosti kroz koje se objavljivala svetu.

Tako će u samom programu učestvovati stručnjaci i stvaraoci iz sveta književnosti, likovnih umetnosti, muzike, filma, pozorišta, stripa, radiofonije itd.

Univerzitetska biblioteka

Univerzitetska biblioteka u Beogradu Printskrin: google.rs/maps

Prvi deo će uvek činiti predavanje o (istorijskoj) avangardi o kojoj će govoriti Gojko Tešić, Aleksandar Jerkov, Dragan Stanić, Miodrag Šuvaković, Jerko Denegri, Božidar Zečević, Irina Subotić, Nevena Daković, Dejan Ajdačić, Bojan Jović, Predrag Todorović, Vasilije Milnović, Biljana Andonovska, Jelena Novaković.

Drugi deo susreta biće posvećen stvaralačkom opusu autora nove avangarde, kao što su Vladan Radovanović, Miodrag Todorović, Arsenije Arsa Jovanović, Vojislav Despotov, Vujica Rešin Tucić, Zoran Popović, Vladimir Kopicl, Ivan Medenica, Vladimir Tošić, Miša Savić, Ljubomir Kljakić, Sava Damjanov, Slobodan Škerović...

Kao učesnici u ovim razgovorima pojaviće se sami umetnici, ali i istoričari i teoretičari koji su se bavili njihovim opusima.

Svi razgovori će biti snimani i dostupni na "Jutjub" video kanalu Univerzitetske biblioteke u Beogradu.

Zamisao organizatora je da se nakon završetka ciklusa prirede dve knjige: zbornik radova sa izlaganjima o srpskoj avangardi i zbornik sa autorizovanim transkriptima razgovora o neoavangardi.

Planirano je 15 susreta koji će se održavati svakog četvrtka u 18 časova.

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Google preporuke

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima