• 0

Srušeni ideali i izneverena očekivanja: Preljuba i tragedija "Seoske učiteljice" Svetolika Rankovića

Glavna junakinja je mlada Ljubica, koja nakon završene škole dobija zaposlenje u jednom selu...

  • 0

"Seoska učiteljica", drugi po redu roman Svetolika Rankovića, objavljen je 1898. godine. Delo pripada epohi realizma u kojoj je društvena stvarnost sumorna i mračna, puna beskrupuloznih pojedinaca, a seoski život je daleko od bilo kakve idealizacije...

"Seoska učiteljica" se može nazvati i psihološkim romanom, odnosno romanom ličnosti, budući da se bavi složenim mentalnim stanjem pojedinca, kao i čestom upotrebom unutrašnjeg monologa.

Glavna junakinja je mlada učiteljica Ljubica, koja nakon završene škole dobija zaposlenje u jednom selu. Ona dolazi puna nada, ideala i zanosa, ne bi li prosvetila srpsko stanovništvo.

Međutim, već prvi kontakt sa ljudima na selu donosi joj veliko razočaranje. Oni ne vole školu jer smatraju da im odvlači decu od seoskih poslova. Uz to, i lokalna samouprava je potkupljiva i nepravedna, što Ljubici ne donosi nikakvu sigurnost u novoj sredini. Ovo je jedan od realističnih trenutaka u Rankovićevom narativu jer su pisci pre njega slične situacije i podneblja predstavljali idealistički.

Selo

Foto-ilustracija: Pixabay

Ljubičin kolega je dobroćudni, ali nezanimljivi Gojko koji je veoma zaljubljen u nju. Ona pristaje da se uda za njega, ali je u braku nesrećna jer joj je dosadno. Beg nalazi u vanbračnoj vezi sa učiteljem Vlajkom, Gojkovim drugom i velikim ženskarošem.

Od tuge Gojko umire, a Ljubica se preudaje za Vlajka. Međutim, i dalje je nesrećna jer i Vlajko nju vara. Ona se u potpunosti razočarava u život i izvršava samoubistvo.

Svetolik Ranković je otvorenih očiju posmatrao svet oko sebe, podvlačeći tamne strane patrijarhalnog društva. Ovaj književnik i teolog, koji je predavao veronauku u Kragujevcu, Nišu i Beogradu, živeo je samo 36 godina, ali je za sobom ostavio 25 pripovedaka i 3 romana.

Rođen je na današnji dan 1863. godine.

(Telegraf.rs)

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Preporuka sa Weba

by Content Exchange

Google preporuke

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima