Nečuvena pometnja: Svinja "uvredila" žitelje Rožaja i Novog Pazara zbog karikature na korici knjige

Korice nagrađene knjige izazivaju mržnju prema islamu, tvrdi predsednik Matice Bošnjaka Sandžaka, akademik dr Šefket Krcić...

  • 9

Nečuvena pometnja desila se u Rožajama i Novom Pazaru zbog dodele nagrade Književnih susreta "Zaim Azemović", koja je održana u Rožajama.

Đorđe Šćepović, Knjiga Gozba Foto: Transkrip

Manifestacija je bila u senci negodovanja pristiglih sa više adresa, posle uručenja nagrade književniku iz Podgorice Đorđu Šćepoviću, za zbirku kratkih priča "Gozba".

Gnev je izazvao crtež glave svinje na korici knjige, pa je Matica Bošnjaka Sandžaka, karikaturu okarakterisala antiislamskom, tvrdeći da je to uvreda za sve muslimane sveta.

Korice nagrađene knjige izazivaju mržnju prema islamu, tvrdi predsednik Matice Bošnjaka Sandžaka, akademik dr Šefket Krcić.

- Karikatura svinjske glave na knjizi nepoznatog autora Đorđa Šćepovića, kome je nagradu dodelio ateistički i zlonamerni žiri, bacila je ljagu na pripadnike islama. Smatramo da je sve odrađeno u režiji DPS i BS s ciljem pokrštavanja muslimana, jer Crnoj Gori fali Crnogoraca, s obzirom na to da se Srbi ne daju prevesti u drugu naciju - kaže Krcić.

U osudi su se pridružili i Društvo bošnjačkih pisaca skandinavskih zemalja, Bošnjački kulturni centar, Bošnjačka nacionalna zajednica u Crnoj Gori.

- Direktor rožajskog Centra za kulturu očito se u ovom slučaju nije mešao u svoj posao, pa mu je ekstremni i poltronistički žiri pripremio političku i versku ekskomunikaciju. Azemović je bio poznat po islamskom načinu življenja i bio tolerantan intelektualac koji je negovao dobre odnose među narodima. Uvereni smo da će ovaj skandal biti međunarodno osuđen - saopštava Matica Bošnjaka Sandžaka.

Književnik Šćepović je objasnio da "karikatura na koricama ima sasvim drugo značenje".

- Žao mi je ako sam na bilo koji način uvredio nečija osećanja, ali i što je žiri danima bio izložen neprijatnostima i blaćenju po društvenim mrežama - bila je reakcija Šćepovića, koji je dodao:

- Književnost nije korica, već ono između korica. Voleo bih da ljudi koji su pisali o naslovnici pročitaju bar deo moje knjige, ne zbog toga da će shvatiti da su bili u krivu, već da neki sledeći put ne učine istu stvar. Velika mi je čast što je moja knjiga zavredila nagradu "Zaim Azemović", čiji opus do kraja ne poznajem, ali ga poznajem dovoljno da sam svestan značaja koji njegov lik i delo imaju za kulturni prostor Crne Gore.

Profesor Agim Ljajić ističe da karikatura na knjizi ne bi trebalo ikome da smeta.

- Ona smeta samo onima koji žele da stvaraju slavu na tuđ račun, odnosno na račun Azemovića. Poslednjih dana su mnogi putem društvenih mreža štošta napisali protiv odluke žirija, ne znajući da semantički ova svinja ili krme, kako su je nazivali, u Orvelovoj 1984. predstavlja vlastodršce koji rade sve što im se prohte - dodaje profesor Ljajić, koji tvrdi da je to samo fina aluzija na to krme iz Orvelovog romana koja predstavlja pohlepu, stradanje, neminovnost dešavanja mimo nas i iza nas, a svima nama određuje život.

Članovi žirija

Na čelu žirija koji je doneo nagradu laureatu bila je profesorka državnog Univerziteta u Novom Pazaru dr Nadija Rebronja, a članovi pesnik Enver Muratović i Agim Ljajić. Na konkurs za književnu nagradu prispelo je 11 tekstova, a u najuži izbor su pored nagrađenog ušla i dela "Čekajući Turke" Zehnije Bulića, i knjiga pisama "Nastorov pehar" Asmira Kujevića.

(Večernje novosti)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Mihajlo

    24. decembar 2019 | 15:31

    Poturčeni Srbi se prave veći muslimani od turaka i arapa

  • Wien

    24. decembar 2019 | 18:45

    Moze li mi neko navesti nekog Bosnjaka iz 12.ili 13. 14. vijeka ...???...ja prevrnuo milione stranica knjiga istorije na deset jezika i nigdje nisam nasao ni jednog...hvala unapred..

  • Jovan Ktć

    24. decembar 2019 | 20:32

    Sad izdavači knjiga za decu neće smeti da objave sliku svinje, kao jedne vrste domaćih životinja. Mogli bi muslimani da se uvrede. Svašta se može pročitati i čuti.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA