• 0

I Italijani su imali svoju verziju Paje Patka: Jedini američki strip koji fašisti nisu ukinuli

Prva priča je bila prikazana u italijanskim dnevnim novinama i zvala se "Paolino Paperino e il mistero di Marte"

  • 0
Paperino Paperotto

Foto: Disney

U Italiji, Paja Patak je prvi put bio predstavljen kao Paolino Paperino, i to u seriji stripova koja je pratila dogodovštine ovog kultnog Diznijevog junaka i njegovih prijatelja. Premijerno je objavljen na današnji dan 1937. godine.

Prva priča je bila prikazana u italijanskim dnevnim novinama i zvala se Paolino Paperino e il mistero di Marte, odnosno "Paolino Paperino i misterija Marsa". Napisao ju je i nacrtao Federiko Pedroki, koji je za novine crtao i druge Diznijeve likove: Mikija Mausa, Šilju i Snežanu i sedam patuljaka.

Paperino Paperotto

Foto: Disney

Kad je 1938. godine Musolinijeva fašistička vlada stavila zabranu na uvoz/izvoz svih američkih publikacija, Paperino je bio izuzetak, kao i ostali stripovi Diznijevih junaka.

Paperino je publikovan u 149 izdanja, do 1940. godine.

Paperino Paperotto

Foto: Disney

Bilo je još italijanskih strip verzija Paje Patka, od kojih se izdvaja Paperino Paperotto (PP8), premijerno izdat 12. januara 1999. godine. Prikazivao je avanture mlade verzije čuvenog lika, i bio je deo Topolino strip serijala Mikija Mausa.

Još jedna verzija Paperino Paperotto-a je publikovana od 2005. do 2006, a u novembru ove godine objavljena je i knjiga nepovezana sa radnjom ovih stripova, koja, takođe, prikazuje život mladog Paje Patka.

Video: Ako ne po Spajdrmenu, Hulku i Ajronmenu, po ovome ćemo zauvek pamtiti Stena Lija

(Telegraf.rs)

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Preporuka sa Weba

by Content Exchange

Google preporuke

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima