• 1

U uži izbor za NIN-ovu nagradu ušlo 10 romana

U uži izbor za NIN-ovu nagradu za najbolji roman godine ušlo je 10 dela, a ime 66. laureata biće saopšteno 20. januara

  • 1

U trci za najprestižniju domaću književnu nagradu, od ukupno 200 romana koji su pristigli na konkurs, našla su se dela dobitnika NIN-ove nagradeVidosava Stevanovića „Paučina“ u izdanju Službenog glasnika i Slobodana Tišme „Grozota ili…“ u izdanju Čarobne knjige, ali i Elvedin Nezirović sa romanom „Ništa lakše od umiranja“ (Laguna), Stevo Grabovac za „Mulat albino komarac“ (Imprimatur).

Među 10 najboljih dela je i „Čvor na omči“ Draška Sikimića (Lom), „Biblija“ Nenada Rackovića (Laguna), „Po šumama i gorama“ Milenka Bodirogića (Orfelin), „Pas i kontrabas“ Saše Ilića (Orfelin) i roman Nemanje Jovanovića „Rudi“ (Partizanska knjiga).

U užem izboru je roman Ane Vučković „Yugoslav“ (Partizanska knjiga).

Bibilija, Nenad Racković

"Bibilija", Nenad Racković Foto: Laguna

Ime 66. laureata biće saopšteno 20. januara.

U žiriju NIN-ove nagrade kritike za najbolji roman godine su pored predsednika Teofila Pančića, Branko Kukić, Ivan Milenković, Marjan Čakarević i Marija Nenezić.

NIN-ova nagrada se dodeljuje se od 1954. godine, a prvi dobitnik bio je Dobrica Ćosić za roman „Koreni“. Aktuelni laureat je Vladimir Tabašević za roman „Zabluda Svetog Sebastijana“.

Ništa lakše od umiranja Elvedin Nezirović

"Ništa lakše od umiranja" Elvedin Nezirović Foto: Laguna

Tokom proteklih godina dodeljivana je piscima sa prostora bivše Jugoslavije, a među dobitnicima su bili Oskar Davičo, Živojin Pavlović, Dragan Velikić, Branko Ćopić, Meša Selimović, Borislav Pekić, Miloš Crnjanski, David Albahari.

(Telegraf.rs/NIN)

Komentari

  • Lela

    Naš čuveni pisac i akademik Antonije Isaković je ustanovio Ninovu nagradu kada je bio direktor Nina. Tada je pisao samo pripovetke i bas zato ustanovio je nagradu za roman, ali mnogo godina kasnije i sam pise romane i dobija Ninovu nagradu za roman Tren.

Preporuka sa Weba

by Content Exchange

Google preporuke

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima