• 11

Skrivene poruke u našim omiljenim bajkama iz detinjstva su jezive: Od Pepeljuge do Crvenkape

Bitan deo svačijeg detinjstva su bajke i one su, po pravilu, lepe priče u kojima dobro uvek pobedi, a zlo bude kažnjeno. Ipak, one imaju i svoju mračnu stranu

  • 11

Većina nas je odrasla u uverenju da su bajke samo nevine, lepe priče za decu, piše Goalcast. Stvarnost je, ipak, malo drugačija i činjenica je da njihove poruke ne prikazuju uvek muško-ženske odnose u najboljem svetlu.

Kada se sada, kao odrasli, osvrnemo unazad i zagledamo se u svoje omiljene bajke, vidimo svoje heroje i princeze iz potpuno drugačije perspective. One sada za nas imaju mnogo dublje i drugačije pouke nego kada smo bili mali.

U nastavku na svakoj strani pogledajte šta se krije iza Lepotice i zver, Snežane, Uspavane lepotice, Crvenkape, Pepeljuge, Ivice i Marice...

Lepotica i zver

Lepotica i zver; Pritnskrin: Youtube

“Lepotica i zver”, priča o zlostavljanju i unutrašnjoj snazi

Ovu bajku napisala je Francuskinja, Gabrijela Suzan de Viljnev još 1740. godine. Danas se većina ljudi upoznaje onlajn i devojke bi, uglavnom, pošle za likom poput Gastona (arogantnim narcisom koji želi Bel za sebe kako bi potvrdio svoj ego) i okrenule bi leđa Zveri, koja ispod grube spoljašnosti krije zlatno srce.

- Pouka ove bajke je dobar podsetnik na to da ne treba knjizi da sudimo po koricama. Moramo dopustiti da prođe neko vreme i da upoznamo dobro nekoga, na dosta dubljem nivou, kako bismo mogli da znamo da li postoji nešto značajnije između nas – kaže Džojs Marter, psihoterapeut.

Ova priča dokazuje i to da je unutrašnja, a ne spoljašnja lepota ono što nas vodi ka neprolaznoj ljubavi. Sa heroinom koja poseduje veliku snagu i inteligenciju i odbija da primitivna okolina utiče na nju i ne dozvoli joj da bude svoja, “Lepotica i zver” ima zaista snažnu junakinju, vrednu divljenja.

Džojs Marter kaže još i: - Ovo je veoma pozitivna poruka za sve nas da posedujemo sopstvenu snagu i udaljimo se od negativnih poruka drugih ljudi. Takođe je pozitivno i to što Bel nije bila glupa da sebe oblikuje tako da bi bila privlačnija muškarcima.

Naravno, ni ovaj crtani nije apsolutno bez mana. Pre svega, mana mu je to što prikazuje nasilje kao oblik romantike jer, ne zaboravimo, Zver drži Bel zarobljenu, protiv njene volje. Uz to, ona se, vremenom, zaljubljuje u njega, kao da nije imala drugi izbor u situaciji u kojoj se našla.

- Ovo je negativna poruka, poput onoga kada žrtve počinju da vide nasilno ponašanje mučitelja kao znak ljubavi i pažnje – kaže dr Marter.

Ujedno, ponašanje Zveri je nepredvidljivo i promenljivo od besnog do ljubaznog, što ga čini nestabilnim i manipulativnim.

Mi vidimo Bel koja je u stanju da voli čak i tako neljubazno stvorenje kao plemenito (što, u suštini, on i jeste), ali takođe može poslati i pogrešnu poruku mlađim generacijama.

“Lepotica i zver” je, takođe, film o žrtvovanju, što, iako je plemenito, može otići predaleko. Kada se Bel žrtvuje za oca i odlučuje da ode kao zatvorenik Zveri umesto njega, svi smo verovali da je ta njena odluka, prikaz njene snage kao heroine.

Ipak, dr Marter kaže da je ovo “negativna poruka o žrtvovanju na štetu sopstvenog zdravlja, sigurnosti i opšte dobrobiti”.

Na sledećoj strani je otkriće o Snežani i Uspavanoj lepotici

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Ahahhah

    Omiljena verzija Crvenkapice je sa Mariom Moore😂😂😂

  • Wien

    Ako cemo bas tako u duboku analizu onda se Lepotica i zver slaze sa danasnjim LGBT koji nas suluju da bi nas ubedili da ih volimo...

  • Dija

    Šta je sa Malom Sirenom? Ja sam je obožavala ...

Preporuka sa Weba

by Content Exchange

Google preporuke

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima