≫ 

Autor "Vešca" Andžej Sapkovski o Džordžu R.R. Martinu i "Igri prestola": "Razbesneo me je"

"Mi se lično znamo pa sam mu jednom rekao kako je ono što on radi sa likovima ekonimski loše", kazao je poljski pisac

  • 1
Džordž R.R. Martin, Andžej Sapkovski Foto: Profimedia, Wikimedia/Packa

Retki ljubitelji epske fantastike (koji su uspeli da sve ove godine zaobiđu i knjige, i popularne igrice) uleteli su u svet "Vešca" zimus, kada je Netflix emitovao prvu sezonu istoimene serije. Serija je odmah stekla armiju fanova, ali i podstakla poređenja tipa da li je bolji "Veštac" ili "Igra prestola".

No mnogo pre serije, na crtu su jedne drugima izlazile knjige, praćene pitanjima čija je radnja "krvavija", čiji je svet bogatiji i naročito - čiji je pisac nemilosrdniji prema svojim likovima.

Veštac serija "Veštac" / Printskrin: Youtube/Netflix

Pisci ovih književnih serijala - Andžej Sapkovski i Džordž R.R. Martin - toga su bili veoma svesni, a budući da se i lično poznaju, nije im smetalo da prokomentarišu delo onog drugog.

Kada su jednom prilikom Sapkovskog pitali šta misli o tome što u njegovim knjigama, baš kao i kod Martina, čitaoci zajedno sa likovima pate, poljski pisac rekao je da Amerikanac to radi bolje.

- Mi se lično znamo pa sam mu jednom rekao kako je ono što on radi sa likovima ekonimski loše. Ubija ih bez razloga. Moraš imati razlog da ubiješ lika. A on mi je odgovorio: "Čitalac je besan, to je moj razlog". I da, ja sam njegov čitalac i Martin me je razbesneo kada je ubio Džona Snežnog - rekao je u šali Sapkovski.

Junaci serije Igra prestola (Game of Thrones) nekada i sada Džon Snežni na kraju i početku serije / Foto: Tanjug/AP/HBO

"Saga o vešcu" je serijal pripovetki i romana, pisanih od 1992. do 2013. godine, koje se bave dogodovštinam vešca Geralta od Rivije. Na osnovu knjiga urađene su popularne video igrice, društvene igre, stripovi, kao i film i TV serija "Hekser", koje je Sapkovski nazvao sramotnim. U decembru prošle godine Netflix je objavio seriju "Veštac" u kome glavnu ulogu igra Henri Kavil, a koja je pokupila brojne pohvale.

Džordž R.R. Martin je autor serije knjiga "Pesma leda i vatre", čiji je deo i knjiga "Igra prestola", po kojoj je ime dobila jedna od najpopularnijih serija ikada. Serija je završena prolog leta, Martinu je preostalo da napiše još dve knjige - "Vetrove zime" i "Snove o proleću".

Video: Glumci iz „Igre prestola“ otkrivaju koje su im omiljene scene smrti

(D.D.S.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • shampita

    24. april 2020 | 14:46

    Igra prestola je dobra 8, da nije razvukao nepotrebno radnju i da vulgarnosti sveo u neke prihvatljive okvire bila bi 10. A vestac moze biti interesantan samo tinejdzerima i to je pitanje.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA