≫ 

Znate li kako je nastala TNT, grupa tajnih agenata Alana Forda?

Grupa je oformljena radi delovanja u tajnosti, sprečavanja kriminala, mita, korupcije, droge - ukratko - "za dobrobit čovečanstva", a deluje iz jedne male "cjvećarnice" koju su članovi TNT-a prisvojili nakon smrti vlasnika, naravno, bez pitanja...

  • 13
Alan Ford, TNT Foto: Strip Blog

Mnogima je dobro poznata grupa TNT, njeni članovi, delatnost, "tajno skrovište", vođu i strip u kojem se ona pojavila i dela. Kada su maja 1969. godine scenariste Lučano Seki Bunker i crtač Roberto Raviola Magnus napravili strip Alan Ford, a godinu dana kasnije Nenad Brixy isti strip doveo do štampe u Jugoslaviji, publika u Italiji i bivšoj Jugi je dobro upoznala članove grupe tajnih agenata TNT, piše Strip Blog.

Već prva epizoda donosi nam dovoljno informacija o grupi TNT, njenom delanju, ali nas veoma dobro i upoznaje sa članovima grupe, gojaznim šefom, jednim srebroljubivim mangašem, koji baš zato što nema vrhovnu moć glumi velikog gazdu koji svima otima novce, ne isplaćuje radnike i tlači potčinjene (zato što je on u svojoj prošlosti bio potlačen). Zatim tu imamo Sir Olivera, engleskog plemića i vrhunskog mufljuza, prevaranta i šarlatana. Odmah izda njega ide Jeremija, najindiferentniji član grupe zato što je stalno bolestan, sebe sažaljeva i uvek mu nešto "vuče na kosti". Pored svih svojih muka, tu je i Bob Rok, možda i najbolji agent u celoj skupini TNT, samo što je on nesrećnik, na kojeg uvek deluje Marfijev zakon. Alan Ford, najmlađi član grupe TNT po stažu, uvek u akciji, prvi u borbenim redovima.

Alan Ford, TNT Foto: Strip Blog

Ova grupa je oformljena radi delovanja u tajnosti, sprečavanja kriminala, mita, korupcije, droge - ukratko - "za dobrobit čovečanstva", a deluje iz jedne male "cjvećarnice" koju su članovi TNT-a prisvojili nakon smrti vlasnika, naravno, bez pitanja.

Broj Jedan, arogantni starkelja, vezan za kolica, koji tvrdi da je upoznao Kastera, Robespijera, Homera, koji ima uspomene iz antičke Grčke i malu crnu knjižicu u kojoj su zapisane pikanterije i to one najsitnije o mnogim ličnostima, na osnovu kojih se mogu lepo ucenjivati, a njujorška policija od njega često traži pomoć, okupio je ovu grupu tako što je uslovio ministra policije i finansija za pomoć, pre svega oko finansija, i to na osnovu baš te crne knjige. Dao joj je dinamitno ime – prema čuvenoj eksplozivnoj napravi TNT – trinitrotoluen.

Prvi član grupe, šef Gervasius je radio u jednom uredu za žalbe u izvesnom selu, imao je prgavu ženu koja ga je zlostavljala, a da bi pobegao od svega toga, jer i nije baš bio vruć radnik, otišao je dobrovoljno, nakon što ga je pojurila žena, u vojsku kako bi pomogao u toku Drugog svetskog rata. Naravno, s obzirom na to da je bio krasnopisac, ipak nije uspeo da pomogne svojoj braći u brobi u Francuskoj, jer mu je trebalo mnogo vremena da napiše jednu običnu poruku.

Svojim "junačkim delima" ovaj lik je zaslužio da postane prvi član grupe TNT i prvi zadatak mu je bio da pronađe ostale članove.

To je bio Jeremija Lešina, doseljenik sa juga Italije koji je prodavao u Njujorku limun po kiši, suncu i ostalim vremenskim nepogodama. Njegova borba i istrajnost u preživljavanju su zavidne veštine koje ga kvalifikuju za grupu TNT.

Ova dvojica su na nalog Broja Jedan otišli u jednu otmenu kuću da potraže Sir Olivera, koji je pod lažnim imenom tamo radio i, zapravo, krao.

Alan Ford, TNT Foto: Strip Blog

Grunf i Bob Rok su se prijavili na oglas kako bi upali u grupu TNT. Grunf je odmah zavredio pažnju svojim učešćem u Prvom svetskom ratu kao asistent Crvenom baronu (čuvenom bombarderu) i svojim samopregornim zalaganjem za uništenje Trećeg rajha, dok je bio u vojsci ove zločinačke zemlje u toku Drugog svetskog rata.

Bob Rok je bio siromašno dete, od oca mafijaša, koji je sa svojom braćom morao da bude u "oporavilištu za decu". Nije lako primljen u grupu, ali se članovi te grupe nikada nisu pokajali što su ga primili.

Alan Ford ima podjednako tužnu priču kao i prethodni član grupe TNT. On je kao beba ostavljen u sirotištu, a onda se u životu mučio teškim radom, trpeći velika poniženja. Čak je radio i kod svojih tvoraca Bunkera i Magnusa. Zatim su telefoni pobrljavili i tako se on našao među članovima grupe TNT.

Tako je nekako nastala Grupa TNT...

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Goga

    25. septembar 2020 | 15:40

    Omiljeni strip

  • Super Hik

    25. septembar 2020 | 16:40

    Zavladali su nasljednici Super Hika u ovim malim državicama,oteše od sirotog naroda zarad još većeg bogaćenja bogatih 😂🤣😂

  • Zagor

    25. septembar 2020 | 16:41

    Iako ima puno hiperbole..Neprevazidjeni! Bolje ziveti 100 godina kao milioner nego 7 dana u bedi.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA