"Jer kad Erik pojede bananu..." Čuvar detinjstva mnogih generacija i ironična slika superheroja

Strip je nastao kao parodija na klasične superheroje, u Velikoj Britaniji, a prvo objavljivanje je imao 16. februara 1980. godine u časopisu "Nutty"

  • 2
Bananamen Printskrin: YouTube/niki87

Erik Vimp je običan dečak, školarac koji živi u Ulici Akacija 29 u Natitaunu. On je naizgled obično dete, kao i svako drugo njegovog uzrasta, međutim, kad ovaj mladić uradi jednu stvar, njegovo telo počinje čudno da se ponaša...

Naime, kada Erik pojede bananu, kao njegovu omiljenu voćnu užinu, telo počinje da mu se deformiše, pa sve više i više raste, praktično svetlosnom brzinom, i u svega nekoliko trenutaka on postaje odrastao čovek, u superherojskom odelu, a ovaj njegov identitet je poznat kao – Bananamen, piše Strip Blog.

Strip o ovom junaku je nastao 1980. godine iz pera Stiva Brajta, a crtao ga je Džon Giring. Strip je nastao kao parodija na klasične superheroje, u Velikoj Britaniji, a prvo objavljivanje je imao 16. februara 1980. godine u časopisu Nutty. Kasnije su se menjali autori i časopisi, te je tako strip objavljivan i u časopisima Dendi i Bino.

Bananamen kao svaki superheroj ima svoje neprijatelje. Na početku se junak svake nedelje susretao sa nekim drugim zlikovcem, koji je bio parodirana verzija zlikovaca iz američkih, superherojskih stripova, kao Doktor Lum, a kasnije se lepeza zlikovaca ustalila i tako se kao najveći neprijatelj izdvojio general Blajt (u srpskoj verziji crtaća general Buzda), inspirisan Adolfom Hitlerom. Kasnije su dolazili i zlikovci kao Eplman, Voterman, Kapetan Krem.

Bananamen ima i svoje saveznike, a najčvršći savez drži sa načelnikom policijske stanice O’Rajlijem.

Bananaman

Strip je rađen u klasičnom karikaturalnom stilu, sa prepoznatljivim britanskim humorom, ogledanom u raznim serijama emitovanim i na našim prostorima, koji lako prelazi granice pristojnog i na veoma neposredan način pokazuje smešnu stranu superheroja koji su u doba nastanka stripa, pa i danas, preplavili svetska strip tržišta.

Bananmen je, takođe, tri godine od nastanka, dobio i animiranu TV seriju, koji je bio veoma popularan i na našim prostorima, a u domaćoj adaptaciji glasove likovima davali su Nikola Simić, Mića Tatić, Ljubiša Bačić i Dobrila Matić. Serija je snimana u produkciji BBC-ja tri godine, a bio je najavljen i film, koji još uvek nije "ugledao svetlost dana".

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Klaki

    17. oktobar 2020 | 12:37

    TO su bili crtaci a ne ovo danas..sacuvaj Boze!!!

  • Сремац

    17. oktobar 2020 | 09:58

    Кад Ерик изсуче банану догађа се .....

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA