Nemiri u SAD kao vrhunac kontroverzi Donalda Trampa: Poklanjamo 100 knjiga "Dva lica globalizacije"

Ovu vrednu, aktuelnu i uzbudljivu knjigu, prvih 100 čitalaca portala Telegraf.rs mogu dobiti besplatno ukoliko se jave na telefon 011.3285.286 ili putem e-maila office@isi-see.org

  • 2
dva lica globalizacije Foto: Miloš Dimić

Nemiri u Americi kao vrhunac svih kontroverzi koje su pratile četiri godine predsedničkog mandata Donalda Trampa, samo je jedna od tema koje su do detalja predviđene u knjizi dr Orhana Dragaša "Dva lica globalizacije – istina i obmane".

U ovoj knjizi, koja je 2019. i 2020. godine već doživela tri izdanja, kao i izdanje na engleskom jeziku, dr Orhan Dragaš nagovestio je nekoliko ključnih pravaca kojima će se svet kretati deset godina nakon globalne finansijske krize. Pre svega u tri najveća politička i ekonomska entiteta, koja dominiraju svetskim tokovima – Sjedinjenim Državama, Evropskoj uniji i Kini. Obistinjuju se njegove procene o sukobu Trampovog koncepta populizma i američkog nacionalizma sa tradicionalnom globalnom pozicijom SAD kao ključnog ekonomskog i političkog aktera, a s tim u vezi i početak „De-trampizacije“ Amerike. Obistinjuju se i naučne procene autora o transformaciji EU u zajednicu sa nekoliko zona, što se vidi kao izlaz iz dugogodišnjeg nefunkcionisanja EU kao političke i ekonomske zajednice.

Tu su i odgovori na pitanja koja su se postavljala već čitavu deceniju i tiču se budućnosti Kine kao rastuće globalne sile – da li će ona preuzeti primat, ili će, ipak, doći do hlađenja njene ekonomije i političkog uticaja, čemu smo danas svedoci. Naročito je aktuelan deo ove studije posvećen destruktivnom uticaju društvenih mreža na politički život, pri čemu autor zagovara uspostavljanje određenog stepena kontrole (regulacije) u objavljivanju stavova na društvenim mrežama, što se upravo danas dešava sa najvećim globalnim platformama – Fejsbuku i Tviteru.

dva lica globalizacije Foto: Miloš Dimić

Vrednosti ove knjige, a i njenoj popularnosti doprinele su i preporuke od strane najuglednijih svetskih ekonomista i stručnjaka za međunarodne odnose. Na primer, Martin Volf, glavni komentator Financial Times-a je istakao da je reč o „veoma dobrom istraživanju i razumnoj knjizi“, koja dokazuje da su „krajnje preterane glasine o smrti globalizacije“. Dr Stiv Henke, jedan od vodećih svetskih ekonomista i profesor na američkom univerzitetu Džon Hopkins ističe da je knjiga dr Orhana Dragaša „poučno podsećanje“ na to da napredak ekonomije i smanjenje globalnog siromaštva posle Drugog svetskog rata mogu biti vraćeni unazad. Jedan od najuticajnijih svetskih ekonomista dr Daniel Lacalle kaže: Knjiga Orhana Dragaša „Dva lica globalizacije - istina i obmane“ je detaljan i promišljen esej o procesu globalizacije koji bi naučnici i šira javnost trebalo da pročitaju.

Za Tamasa Davida Bareta, profesora ekonomije na Univerzitetu Oksford, knjiga dr Orhana Dragaša je „impresivan rad“, koji dokazuje da fenomen globalizacije ima nesumnjivo korisno, ali i drugo lice opterećeno manama. Te da je će ova knjiga biti korisna svim donosiocima odluka, bilo da se radi o državama ili korporacijama.

Ovu vrednu, aktuelnu i uzbudljivu knjigu, prvih 100 čitalaca portala Telegraf.rs mogu dobiti besplatno ukoliko se jave na telefon 011.3285.286 ili putem e-maila office@isi-see.org

(Telegraf.rs/PR)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • laki94

    13. januar 2021 | 19:31

    Tramp najbolji predsednik ni jedan rat nije započeo zato ga i sada na silu menjaju!

  • Mihailo

    13. januar 2021 | 18:59

    Demokratija, koja je istrebila Indijance, starosedeoce na ovoj planeti, demokrate koje su krale i ubijale po Evropi a i drugde, pobegli su na ovu indijansku zemlju, da je unište i sagrade svoj unapred prokleti dom na TUĐOJ ZEMLJI.Po tom su kovali planove kako da demokratski naude ostalim delovima planete, demokrate, koje su delile savete drugima kako da se demokratisu,odnosno, samounište. vratili se svojoj kući da je unište. Ustvari, shvatili su da to nije njihova kuća a ako nije njihova a naravno nije, zašto da je ne unište,to im je u srži, oteti i opljačkali tuđe, uništiti tuđe. Jasna odlika demokratije.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA