≫ 

U celoj knjižari prodaje se samo jedna knjiga, a mušterije su presrećne

Svaka knjiga na svakoj polici u knjižarama i bibliotekama širom sveta je vredna čitanja

  • 0
Knjiga, knjižara Šta čitati? / Foto: James Sutton on Unsplash

Znate za onaj osećaj kada odete u knjižaru i ne možete da se odlučite koje knjige da kupite, jer ih ima tako mnogo, a vi biste želeli sve da ih pročitate?

Postoji jedna knjižara u kojoj nećete imati ovaj problem. U pitanju je knjižara Morioka u Tokiju. Ova knjižara, tokom šest dana (od utorka do nedelje), prodaje samo jedan naslov. Svake večeri, tokom ovih šest dana, organizuju se književni skupovi na kojima se diskutuje o knjizi koja se nalazi u prodaji. Na tim okupljanjima pokušava se da se uspostavi veza između autora i čitalaca, piše Guardian.

Koncept „jedna prostorija - jedna knjiga“ smislio je Jošijuki Morioka. On je deset godina vodio malo konvencionalniju knjižaru u kojoj je organizovao susrete pisaca i čitalaca.

Njegovo iskustvo sa ovom knjižarom navelo ga je da shvati kako će fokusiranje na jednoj knjizi omogućiti da se ona bolje shvati i da se izgradi dublji odnos što će, na koncu, dovesti do većeg uživanja u čitanju.

Ideju o jednoj knjizi prvi put je izneo 2014. godine na jednoj radionici koja je bila fokusirana na novo poslovanje. Morioka je izneo svoju ideju o jednoj knjizi u knjižari i ova je naišla na oduševljenje, kako predavača, tako i drugih učesnika radionice.

Ideja o jednoj knjizi u knjižari samo želi da ogoli davno poznatu istinu – svaku knjigu vredi pročitati.

Svaka knjiga na svakoj polici u knjižarama i bibliotekama širom sveta je vredna čitanja. Kako one koje želite da pročitate i one koje volite da čitate, tako i one koje nisu u sferi vašeg interesovanja. Postoji samo jedan uslov koji valja ispuniti. A to je da se čovek fokusira na knjigu duže od trenutka.

Knjižara sa jednom knjigom otvorena je 2015. godine u mirnoj ulici u GInzi, popularnom trgovačkom delu Tokija. Nalazi se u prizemlju stare zgrade Suzuki iz 1929. godine koja i sama predstavlja arhitektonski eksponat starog Tokija.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA