≫ 

Ženski paralelni izbor za NIN-ovu nagradu: Pobunjene čitateljke iznele svoju listu najboljih knjiga

Kako su napomenule, ne znači da su romani koje predlažu neprikosnoveno odlični već da svi dokazuju da je savremena ženska proza itekako vredna diskusije u kontekstu književnih nagrada

  • 4
Devojka, knjiga, čitanje, knjige Foto: Andrea Piacquadio/Pexels

Udruženje Pobunjene čitateljke, koje čine mlade književne kritičarke iz regiona, objavio je uoči proglašenja 67. dobitnika NIN-ove nagrade alternativni izbor romana šest autorki koje zaslužuju to književno priznanje, a nisu se našle u zvaničnoj konkurenciji.

Neformalni izbor Pobunjenih čitateljki obuhvata romane “Sinovi, kćeri” Ivane Bodrožić (Orfelin izdavaštvo), “Hostel Kalifornija” Zvonke Gazivode (Geopoetika), “ Nemaju sve kuće dvorište” Katarine Mitrović (PPM Enklava), “U jarku” Slađane Nine Perković (Imprimatur), “Ispod majice” Marije Ratković (Kontrast izdavaštvo) i “Skrik” Ljiljane Maletin Vojvodić (Artprint media).

Ninova nagrada Ninova nagrada / Logo: NIN

S obzirom da u najužem izboru za NIN-ovu nagradu za najbolji roman 2020. godine nema nijedne autorke, Pobunjene čitateljke su svojim izborom želele da istaknu kvalitet ženske proze koja bi “u nekom paralelnom univerzumu činila progresivniju i aktuelniju selekciju”.

- Ako bi, počevši od ove, narednih šezdeset godina isključivo književnice dobijale NIN-ovu nagradu, i dalje ne bi postojala rodna ravnopravnost među dobitnicima/cama nagrade. Ovaj scenario ipak nije moguć jer, za početak, ove godine u najuži izbor nije ušla nijedna autorka. Zato smo odlučile da ne čekamo na dominantno muški književni establišment i zvaničnu selekciju, već da vam predstavimo šest romana ženske književnosti koji bi u nekom paralelnom univerzumu činili progresivniju i aktuelniju selekciju - navele su Pobunjene čitateljke, koje su na svom portalu bookvica.net objavile i kritike romana odabranih za “Pobunjeni NIN-ov izbor”, odnosno neformalnu selekciju koju predlažu.

To, kako su napomenule, ne znači da su romani koje predlažu neprikosnoveno odlični.

- Naprotiv, kvalitativno se u mnogome razlikuju, ali svi dokazuju da je savremena ženska proza itekako vredna diskusije u kontekstu književnih nagrada, bar podjednako koliko je i proza muških kolega - poručile su Pobunjene čitateljke, koje deluju u jugoslovenskom književnom polju, ali se ujedno bave i savremenim globalnim tendencijama u književnosti i književnoj teoriji uopšte.

Ukazujući na seksističke stereotipe u književnom polju, te odbacivanje feminističkih argumenata kao navodno “puko prebrojavanje” i “formalnu političku korektnost”, Pobunjene čitateljke ističu da je njihova namera baš suprotno - upravo da pokažu da zanemarivanje književne produkcije žena osiromašuje pristup književnosti, jer nejednako tretira one poetike koje u fokus stavljaju iskustvo žena i koje imaju vlastitu istoriju razvoja, vekovima unatrag odbacivanu kao manje vrednu, kao onu koja se bavi “trivijalnostima”.

Feministička teorija književnosti, međutim, već duže od pola veka takve stereotipe strukturno dovodi u pitanje i smatra se legitimnim književnim pristupom.

- Zato i čudi nepoznavanje savremenih književnokritičarskih i književnoteorijskih pristupa, čak i od strane žirija NIN-ove nagrade - navele su Pobunjene čitateljke.

Ujedno, ukazale su i na regionalni karakter NIN-ove nagrade, budući da su u selekciji i autori i autorke iz Bosne i Hercegovine i Crne Gore, a jedini uslov je bio da ih urednici/izdavači označe kao dela napisana na srpskom jeziku.

- Kako između varijanti jezika ima minimalnih razlika, ovaj uslov smatramo čisto formalnim i gotovo proizvoljnim. Zbog toga smo u naš spisak knjiga uvrstili i roman "Sinovi, kćeri" hrvatske književnice Ivane Bodrožić (paralelno objavljen kod ovdašnjeg i hrvatskog izdavača; i kod našeg označen kao roman objavljen na hrvatskom jeziku) - navele su Pobunjene čitateljke, podsećajući da je, uostalom, prva žena dobitnica NIN-ove nagrade bila Dubravka Ugrešić, koja upravo stvara na hrvatskom varijetetu.

Transparentni regionalni pristup bi, prema njihovom mišljenju, doprineo kvalitetu ukupnog izbora, a uvođenjem regionalne perspektive postalo bi i nedvosmisleno jasno da upravo autorke poslednjih godina pokreću ovdašnje književne scene.

Ovo je treća godina zaredom da Pobunjene čitateljke analiziraju izbor romana koji se (ne)nalaze u najužem izboru za NIN-ovu nagradu.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Mihailović

    26. januar 2021 | 13:25

    Izborom žena pisaca, same prave neravnopravnost žena...niko ne sumnja u kvalitet dela žena pisaca, ali mislim da bi žiri trebao izabrati najbolje,šta nema veze jeli ženski ili muški pisac...

  • Ccc

    27. januar 2021 | 12:46

    Ovo već prelazi u patologiju feminizma.Da nije tužno i uvredljivo za normalne žene,umrla bih od smeha.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA