≫ 

Krokodil dovodi Irvina Velša i Hanifa Kurejšija u Beograd

Svi programi ispred Muzeja Jugoslavije, u CZKD-u i u Jugoslovenskoj kinoteci besplatni su za posetioce, koji će biti pozvani da "simboličnom donacijom u vidu novčanog priloga podrže održavanje programa ovogodišnjeg festivala"

  • 0
Hanif Kurejsi Irvin Velš Foto: Wikimedia/Nrbelex/ed g2s • talk

Književni festival "Krokodil" biće održan pod nazivom "Borders vs. Frontiers" od 26. do 29. avgusta u Beogradu, a među učesnicima biće britanski pisci Irvin Velš i Hanif Kurejši, najavili su danas organizatori.

Kako je navedeno, "Krokodil" će biti svečano otvoren 26. avgust razgovorom sa Velšom i Kurejšijem, koji će čitati izvode iz svoje proze, a program će, simultano prevođen sa engleskog, voditi Galeb Nikačević i Mima Simić u amfiteatru ispred Muzeja Jugoslavije.

Škotski pisac Velš se proslavio već prvim romanom "Trejnspoting" (1993), koji uživa kultni status kao i po njemu snimljeni istoimeni film iz 1996. godine, čiji se likovi pojavljuju i u njegovim kasnijim delima poput "Skagboys" (2012) ili "Dead Men''s Trousers" (2018).

Autor scenarija za kultni britanski film "My Beautiful Laundrette" (1985), Kurejši je debitovao kao romanopisac sa "Buddha of Suburbia" (1990), po kome je snimljena istoimena serija, za koju je muziku radio Dejvid Bouvi.

Zahvaljujući i potonjim delima ugledni list Tajms je Kurejšija 2008. uvrstio u spisak 50 najvećih britanskih pisaca od 1945. godine.

Kako je saopšteno, druge večeri "Krokodila" na istom mestu predstaviće se Igor Štiks, Ognjenka Lakićević, Ana Miloš, Damir Karakaš i Elvedin Nezirović, kao i Aleksandar Hemon onlajn uključenjem iz SAD.

Poseban deo večeri biće posvećen tragično preminulom piscu Bekimu Sejranoviću (1972-2020), o kome će govoriti pisci Vladimir Arsenijević, Milica Vučković i izdavač Ivan Bevc, dok će izvode iz njegovih dela čitati glumac Leon Lučev.

U programu ispred Muzeja Jugoslavije 28. avgusta učestvuju pisci Dragan Markovina, Ivana Bodrožić, Katarina Mitrović, Kristian Novak, Semezdin Mehmedinović i onlajn uključenjem iz Nemačke Saša Stanišić, a u kratkom razgovoru istoričari Tvrtko Jakovina, Dubravka Stojanović, Ruža Fotiadis kao i pisac Mehmedinović najaviće konferenciju "Histoire pour la liberté", koja zatvara u nedelju "Krokodil".

Debatni program "Krokodila" biće održavan u Centru za kulturnu dekontaminaciju, a počinje 28. avgusta predstavljanjem projekta "Objedinjujuća snaga različitosti: evropska književnost kroz vreme, žanrove i jezike".

Istog dana sledi debata "Borders vs Frontiers" u kojoj će učestvovati, između ostalih, pisci Darko Tuševljaković i Marćin Viha iz Poljske i Milena Seljimi iz Albanije.

Kako je najavljeno, 29. avgusta panel diskusija u okviru projekta "Better Together" okupiće predstavnike regionalnih nevladinih organizacija u diskusiji o odgovoru državnih institucija na pandemiju u odnosu na nevladin sektor, a pogotovo u odnosu na organizacije iz domena kulture i kreativnih industrija.

Krokodil festival Foto: Promo

Završno veče "Krokodila" 29. avgusta u Jugoslovenskoj kinoteci će biti predstavljeno poslednje izdanje edicije "Zajednička čitaonica", kroz razgovor sa njenim urednicima Arsenijevićem i Štiksom, kao i nekim od autora eseja, a festival zatvara konferencija "Histoire pour la liberté".

U razgovoru o odgovornosti istoričara i neistoričara za kreiranje istorijskih narativa i politiku sećanja učestvuju Ivana Bodrožić, Štiks, Mehmedinović, Damir Agičić, Husnija Kamberović, Tomas Šad, Milivoj Bešlin, dok su moderatori Dragan Markovina i Jakovina.

Kako je saopšteno, svi programi ispred Muzeja Jugoslavije (20:00), u CZKD-u (11:00 i 12:00) i u Jugoslovenskoj kinoteci (18:00) besplatni su za posetioce, koji će biti pozvani da "simboličnom donacijom u vidu novčanog priloga podrže održavanje programa ovogodišnjeg festivala".

"U specifičnoj atmosferi sada već dugotrajne pandemije Kovid-19 kada pravila više nikom nisu najjasnija, festival u dijalektički međuodnos stavlja one granice koje nas sputavaju i druže u mestu (Borders) s onima do kojih uspevamo da dobacimo i koje su tu da bismo ih neprestano pomerali (Frontiers)", saopštio je "Krokodil".

Organizator festivala je Udruženje "Krokodil", a njegovo održavanje pomogli su Evropska komisija, USAID, Balkan trast for demokrasi, Ter solider, Nacionalna platforma Srbija stvara i Muzej Jugoslavije.

Video: Milutin Petrović o filmu Nečista krv - greh predaka: Istoriju našeg naroda izneli su pismeni ljudi

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA