≫ 

"Zašto se niste ubili": Odgovori logoraša koji je ostao bez cele porodice, a onda pomogao milionima

"Ne možemo da izbegnemo patnju, ali možemo da biramo kako da se nosimo sa njom"

  • 3
Viktor Frankl Foto: Viktor Frankl Archiv / AFP / Profimedia

- Moglo bi se pomisliti da knjiga koja se pojavila pre toliko vremena danas ne može da bude aktuelna. Ali je istina drugačija: danas je aktuelnija nego ikada. Jer, živimo u vremenu kada ljudi sve više i više pate zbog osećanja besmislenosti i osećanja praznine života koje se toliko širi da je već zadobilo svetske razmere - navodi se u predgovoru knjige "Zašto se niste ubili".

Između 1942. i 1945. godine, autor knjige, dr Viktor Frankl je bio zatočen u četiri različita konclogora, uključujući Aušvic. "Zašto se niste ubili" je memoarska proza, ali i važan i uticajan filozoski esej o prevladavanju užasa rata i užasa nepostojanja smisla. Frankl tvrdi da ne možemo da izbegnemo patnju, ali možemo da biramo kako da se nosimo sa njom, kao i da pronađemo smisao u njoj. Zato je"Zašto se niste ubili"  i dan-danas jedna od retkih i najglasovitijih pohvala čoveku i njegovim mogućnostima prevladavanja tamnih i mučnih životnih okolnosti.

On je lično do ovih zaključaka došao u najgorim trenucima života. Kao lekar koji je spasao mnoge Jevreje od eutanazije koju su nacisti sprovodili na mentalno obolelima, deportovan je u logor, baš kao i ostatak njegove porodice. Franklova majka, otac, brat i trudna žena ubijeni su u zatočeništvu. Izgubio je sve što jedan zatvorenik može da izgubi, osim jedne stvari - "poslednje ljudske slobode, slobode da izabere svoj stav u datim okolnostima".

Knjige Viktor Frankl "Zašto se niste ubili" / Foto: Kontrast izdavaštvo

Svakog dana u logorima, rekao je, zatvorenici su imali pravo na moralni izbor - da li da poklelnu pred užasnim uslovima i dopuste onima koji im uskraćuju fizičku slobodu da im otuđe i duh i slobodu koju nose u sebi, ili da se bore? Samo je zatvorenik mogao da donese tu odluku, a od nje je zavisilo sve.

U svojoj drugoj knjizi, "Kako pronaći smisao života", dr Frankl istakao je da su čak i u Aušvicu zatočenici mogli da otkriju smisao svojih života, a to im je otkriće davalo snagu i volju da izdrže iz dana u dan.

Knjigu je objavio 1946. godine i ona je, na njegovo veliko iznenađenje, doživela ogroman uspeh širom sveta. U trenutku njegove smrti (1997. godine u 92. godini), knjiga je imala 73 izdanja, prevedena je na 24 jezika i prodata u preko 10 miliona kopija, a i dalje se koristi kao lektira u nekim srednjim školama i na fakultetima.

- Samo sam mislio da bi ta knjiga mogla pomoći ljudima koji su skloni očajanju - skromno je svojevremeno rekao dr Frankl o uspehu svog dela.

Psihijatar, koji se smatra jednim od poslednjih velikih austrijskih stručnjaka iz ove oblasti, takođe je pokušavao da, lično i uz pomoć drugih koji su uspeli da pobede depresiju, pomogne ljudima koji razmišljaju o samoubistvu.

Nacistički oficiri nisu dozvoljavali zatvorenicima da spreče pokušaje samoubistava. Niko nije smeo da preseče kanap čoveku koji pokušava da se obesi. Tako da je cilj bio sprečiti one koji to još nisu pokušali da nikad ne učine. Duhovno jači zatvorenici podsećali su druge na ono što ih u životu još čeka - dete koje je ostalo napolju ili nedovršen posao.

Knjige Viktor Frankl "Kako pronaći smisao života" / Foto: Kontrast izdavaštvo

Naučili su jedni druge da ne pričaju o hrani tokom svakodnevnog gladovanja, da skrivaju korice hleba kako bi se što duže hranili, da se šale, pevaju, sećaju zalazaka sunca i iznova i iznova u sebi oživljavaju lepe uspomene.

Dr Fankl rekao je da je bilo "ključno praktikovati umetnost življenja čak i u koncentracionom logoru". To saznanje koristio je i kasnije, u radu sa pacijentima.

Poslednjih godina je nekoliko ljudi, koji su patili od ozbiljnih oblika depresije, direktno pitao: "Zašto se niste ubili?". Njihovi odgovori - ljubav prema detetu, talenat koji još nisu iskoristili ili prosto drage uspomene - bili su tanki konce koje je on pokušao da, kroz psihoterapiju, isplete u obrazac smisla jednog problematičnog života.

Njegove knjige "Zašto se niste ubili", "Kako pronaći smisao života", ali i druge, kod nas je objavila izdavačka kuća Kontrast.

Za čitaoce Telegrafa odobren je popust, te tako uz promo kod telegraf pojedinačne naslove Viktora Frankla možete dobiti za 15 odsto manju cenu.

Kao i uvek, prilikom poručivanja možete napisati posvetu, a oni će je odštampati na prvoj stranici knjige koju poručujete. Na taj način, knjiga postaje unikat.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Ja

    9. novembar 2021 | 19:25

    Odlična knjiga. Naslov je kod nas malo neslavno preveden, inače knjiga je super! Preporučujem.

  • Gaga

    9. novembar 2021 | 18:32

    Treba napisati "zasto ih niste ubili "

  • B

    9. novembar 2021 | 17:52

    Odlicna knjiga,toplo svakom preporucujem da je procita!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA