≫ 

Vreme čitanja: oko 2 min.

Promovisano prvo izdanje "Godišnjaka Stari Vlah" koji promoviše jugozapad Srbije

V. Đ.

Vreme čitanja: oko 2 min.

Promovisano prvo izdanje "Godišnjaka Stari Vlah" koji promoviše jugozapad Srbije

  • 0
Promocija knjige "Stari Vlah" Foto: Tanjug/Rade Prelić

Prvi broj revijalnog časopisa "Godišnjak Stari Vlah" promovisan je danas u Beogradu, a odgovorni urednik tog godišnjaka, Milomir Kragović istakao je njegovu važnost navodeći da on na najlepši način promoviše oblast Stari Vlah na jugozapadu Srbije.

Kragović je za Tanjug rekao da je područje Stari Vlah istorjski važno za Srbiju, zbog čega se časopis bavi važnim istorijskim činjenicma i predstavlja svojevrsni podsetnik na nekoliko vekova unazad, a istovremeno svedoči sadašnjem i piše o budućem vremenu.

"Glavna svrha ovakvog godišnjaka jeste da mladi ljudi shvate kakvu su istoriju imali i da ne prihvataju tu zapadnjačku mantru da mi izbrišemo istoriju u ime budućnosti. Jer nema te budućnosti ako se izbriše istorija", rekao je Kragović.

Predsednik Istraživačko-izdavačkog centra "Stari Vlah" koje je izdalo časopis, Milorad Miško Stevović rekao je da je glavna ideja godišnjaka da se oživi, kako kaže, interesantno područje koje ima veliku vrednost.

"Posedujemo jednu izuzetnu kulturnu celinu u kojoj se dogodilo mnogo stvari, za koje postoji potreba da se bolje istraže i da se prikažu baš u pravom svetlu", rekao je za Tanjug Stevović.

Promocija knjige Foto: Tanjug/Rade Prelić

Dodaje da, uz časopis, čitaoci dobijaju i dva ekskluzivna poklona, jedan je unikatna karta Starog Vlaha, a drugi predstavlja džepni rečnik starih reči i izraza novovaroškog kraja.

Autor unikatne karte područja Stari Vlah sa Filozofskog fakulteta Univerziteta u Beogradu, Žarko Ilić rekao je da je godišnjak izuzetno značajan za razumevanje prošlosti i predstavljanje istorije Srbije.

"Moj doprinos, pored članka koji je posvećen integraciji starog glasnika u kneževinu Srbiju, jeste bila i izrada karte Starog Vlaha, kojoj je prethodilo duže istraživanje, šta je taj pojam predstavljao u prošlosti i na osnovu čega su definisane njegove granice", rekao je Ilić za Tanjug i dodao da se prvi stanovnici na tom području javljaju na kraju 15. veka ili prvoj polovini 16. veka, nakon Turskog osvajanja.

Na konferenciji za medije autori časopisa napomenuli su da, posle pet knjiga koje su izdate, godišnjak čuva duh i istoriju srpskog naroda i sprečava zaborav oblasti Stari Vlah koja, kako je napomenuto, predstavlja istorijsku oblast na jugozapadu Srbije.

Istaknuto je da prvo izdanje ima 200 strana, a u realizaciji prvog broja učestvovalo je čak 55 autora i istraživača. Sav prihod od prodaje časopisa biće doniran za istraživanje i izdavaštvo istraživačko izdavačkog centra "Stari Vlah".

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA