• 0

Povratak "totalno drukčijeg od drugih": Srđan Saher ima novi bend i novi hit

Čovek koji ode kad je najzanimljivije i ponovno se pojavi transformisan kad to najmanje očekujemo

  • 0

SACHER je novi bend Srđana Sahera, osnivača legendarnih Haustora i Vještica, autora brojnih hitova, kao što su “Moja prva ljubav” (Djevojke u ljetnim haljinama), “Totalno drukčiji od drugih”, “Volim slušati radio”, “Ne-običan dan”, “Kradljivac srca”, “Zlato”, kompozitora koji se u svojoj bogatoj karijeri oprobao, ne samo u popularnoj muzici, nego i, vrlo uspešno, u onoj za film, pozorište i televiziju.

Saher je više puta u intervjuima rekao da odlazi iz bendova kad dosegnu svoj maksimum, ali i kad to prestane da bude izazov. Publici, naravno, bude žao, ali mu oprašta ako mu to povlačenje iz rutine omogućava da nove pesme zvuče  sveže. A u ovim novim pesmama nema ni traga zamoru materijala, bez obzira što se Saher muzičkim poslom bavi punih 40 godina.

U novom projektu su i ovaj put okupljeni izuzetni muzičari, a to ga je, kako sam kaže, i inspirisalo da se uopšte vrati u pop-vode i napravi ovakav album.

- Pesme su me po noći vukle za noge da ih snimim - kaže Saher i dodaje, napola u šali, da ga je žena naterala, jer joj je bio "pun kofer polimetričke mikrotonalne muzike kojom se on bavi zadnjih godina".

Prvi singl s albuma, pesma “Mene nisi nikad volila”, naizgled melanholičnog naslova, puca od energije kao uostalom i cijeli album “Biser, ambra, jantar” koji će uskoro moći da čuju i široke mase.

- Električni sitar savršeno zvuči u pesmi i ne znam je li to ikad iko koristio u ovim krajevima. Ima i 12-žični Rickenbacker, akustična gitara na open G štimu, i moj dragi EB-0 Gibson iz 1964. i piccolo snare i sve… A čega tek ima na albumu, koji stiže uskoro – Kyma, sikusi, antara, charango, električni klaviri, gitare bez pragova, zrikavci Algarvea, plac u Lagosu i Rovinju, Glavni kolodvor, Brankina zdela za salatu… - nabraja Saher.

Pesma je saherovski kompleksna, s njegovim karakterističnim basom, emotivnim, a moćnim vokalom Filipa Riđičkog, začudnim gitarama Ivana Beuca i nesmiljenima gitarama Miljana Bakića, te savršeno preciznim bubnjem Drage Brkljačića – Face. Žanrovski je i pesmu i album najbolje opisati kao autorski pop, ili, kao što je još davno jedan kritičar rekao, Sacher-pop – “Slojevit, smrtonosno ozbiljan, a vedar, kao kad izađe sunce nakon puno kiše, dok je još sve natopljeno.”

Na novi materijal “totalno drukčijeg od drugih” reagovali su i renomirani muzički kritičari koji su u susret najavljenom albumu već podelili svoja zapažanja.

- Čuti nove pesme autora koji je s Darkom Rundekom pre 35 godina snimio ponajbolji regionalni album, "Treći svijet", svakako je ostvarenje muzičkih maštarija - rekao je Bojan Mušćet.

- Ono čemu se treba radovati je da je Srđan Saher kao basista, klavirista, prateći pevač, autor muzike i tekstova za sve pesme s novog albuma već u prvom singlu ponudio efektan i elegantan, osunčan i sočan psihodelični 60’s pop s tempom novog talasa - nalgasio je Aleksandar Dragaš.

- Konačno! Jedina solo karijera preostala od vremena novog talasa koja ima smisla dobija pečat i sjajan prvi singl/spot. Osobenjak Srđan Samuel Saher pokazuje kako je to imati autorski pečat - naveo je Anđelo Jurkas, DOP Magazin.

(Telegraf.rs/Promo)

Komentari

Preporuka sa Weba

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima