≫ 

Da jedna reč u "Johnny B. Goode" nije promenjena, danas ne bi znali za tu ikoničnu pesmu rokenrola

Probajte da ceo dan ne pevušite: "Go go, go Johnny go"

  • 0
Povratak u budućnost Printsrkin: Youtube/Universal

Jedan od apsolutnih klasika rokenrola, pesma "Johnny B. Goode" od Čaka Berija, objavljena je na današnji dan - 31. marta 1958. godine.

Napisana 1955. godine pesma govori o nepismenom "dečku sa sela" iz okoline Nju Orleansa, koji svira gitaru "kao da zvoni zvono" i koji bi jednog dana mogao da se proslavi ("Maybe someday your name'll be in lights").

Beri je otkrio da je pesma delom autobiografska i da je u originalu pesme Džoni je zamislio kao "colored boy" (obojenog, crnog dečaka). Kasnije je promenio reč "colored" u "country boy" (dečko sa sela), jer se inače ne bi puštala na radiju. A onda se verovatno ne bi ni popela na američke top liste šeste nedelja kasnije i vremenom postala jedna od ikoničnih rokenrol pesama.

Ne samo to, da je reč o autobiografskoj pesmi govori i sam naslov, jer je Beri odrastao na adresi 2520 Goode Avenue u Sent Luisu. Pesmu je delom inspirisao i Džoni Džonson, koji je svirao klavir u Berijevom bendu.

Beri je napisao još četri pesme u kojima se pojavljuje lik Džoni Bi Gud - "Bye Bye Johnny", "Go Go Go", "Johnny B. Blues" i "Lady B. Goode". Takođe je jedan od svojih albuma, u kome se nalazi intrumental od skoro 19 minuta, nazvao "Concerto in B. Goode". Pesma je 1980-ih vratila popularnost zahvaljujući filmu "Povratak u budućnost", kada Marti na maturi svojih roditelja svira i peva hit koji tek treba da bude objavljen.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA