Kako je TV film o bejzbolu inspirisao Džona Lenona da napiše svoju poslednju pesmu

"Ostari sa mnom, najbolje će tek doći..."

  • 0
John Lennon Foto: Profimedia/Newscom

Mesec dana pre nego što je ubijen u decembru 1980. godine, Džon Lenon je objavio numeru "Grow Old With Me", inspirisanu pesmom Roberta Brauninga.

Poznato je da je inspiracija za pesmu Lenonu došla u julu te godine, dok je gledao film o bejzbolu u toku posete Bermudi. Vodeći analitičar Bitlsa je identifikovao konkretni film, time rešivši misteriju koja je trajala decenijama, piše "Gardijan".

Virus Outbreak Cannes Retrospective, Kan, Kanski festival, retrospektiva, film Džon Lenon i Joko Ono / Foto: Tanjug/AP

Kenet Vomak je odgledao desetine filmova o bejzbolu pre nego što je shvatio da Lenon pogledao "Ljubavna afera: Priča o Eleonori i Luu Gerigu", TV film iz 1978. o bejzbol igraču čiji je život naglo okončan usled retkog nervnog poremećaja. Geriga je tumačio Edvard Herman (Bogati Riči, Gilmorove), koji je oboleo od amiotrofične lateralne skleroze u 37. godini.

Vomak je za Observer izjavio da je Lenon bio očaran scenom u kojoj Eleonora čita pismo u kojem se Gerig poziva na prve redove rabina Bena Ezre, Brauningove istorijske pesme iz 1864. inspirisane učenjakom iz 12. veka.

- Hvala ti što si mi poslala tu knjigu pesama. Posebno mi se dopala ona od Roberta Brauninga koja kaže: "Ostari sa mnom, najbolje će tek doći"... (Grow old along with me!/The best is yet to be)

Vomak, profesor engleske i popularne muzike na Monmaut univerzitetu u Nju Džerziju, ovo istraživanje je uključio u svoju knjigu John Lennon 1980: The Last Days in the Life, koja će biti objavljena sledeće sedmice.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA