≫ 

Želja za muzikom ju je vratila u Beograd: Za Yelenu svaka pesma predstavlja jednu priču

"Sebe nikako ne mogu da svrstam u određeni žanr, i ne bih volela, jer ne želim da se time ograničavam", za Telegraf kaže pevačica

  • 0
Jelena Petošević Yelena Yelena / Foto: Promo

Uz novi spot za pesmu "Svrati do mene", pevačica Jelena Petošević - Yelena, objavila je i istoimeni album, koji sadrži hitove "Mala Danka", "Nikola", "Slatka mala"...  Yelena je tekstopisac svih pesama s albuma, koji zaokružuje čitavu fazu u njenom kreativnom stvaralaštvu, koju je pre nekoliko godina započela sa producentom Vojom Aralicom.

Yelena je nedavno otpevala i sad već dobro poznatu numeru "Dole u mraku", koja je snimljena za popularnu krimi TV seriju "Močvara".

Sa Yelenom smo porazgovarali o njenom nesvakidašnjem umetničkom pravcu, razlogu njene višegodišnje muzičke pauze, kao i o novom albumu koji je dostupan slušaocima širom zemlje...

  • Vaš novi album, "Svrati kod mene", objavljen je početkom novembra, kad ste ujedno objavili i spot za istoimenu pesmu. U numerama se prepliću džez, pop i alternativni elementi. Kako biste opisali svoj muzički pravac?

Kao kantautorka, meni je svaka pesma jedna priča, a muzika mi služi kao medijum putem koga mogu da ispričam priču. Sebe nikako ne mogu da svrstam u određeni žanr, i ne bih volela, jer ne želim da se time ograničavam. Jeste da moja muzika spada u pop, ali volela bih da ubuduće eksperimentišem i sa elektronikom i da se izražavam u raznim stilovima i žanrovima. Danas su granice između muzičkih žanrova mnogo tanje nego što su nekada bile.

Yelena, Mala Danka Sa snimanja spota za pesmu "Mala Danka" / Foto: Promo
  • Izjavili ste da se teme pojedinih pesama s albuma uklapaju u problematiku današnjeg društva. Koje su to pesme i na koji način karakterišu aktuelno doba?

"Ekološka" pesma je jedna od njih. Na duhovit način se bavi ozbiljnim problemom koji nas okružuje. Svest čoveka prema prirodi, na primer. Kako je moguće da se toliko brinemo o ličnoj čistoći i higijeni, a da nam ne smeta toliko što smo okruženi đubretom? Ili nam ipak smeta, ali krivimo državu koja se time ne bavi, krivimo komšiju koji neće da pokupi svoj deo đubreta, pa i mi dignemo ruke jer, eto, situacija je prosto takva da nemamo uslova i rešenje za naše "đubre". Druga pesma se zove "Troubled", koja uočava opšte nezadovoljstvo čoveka koje vlada svetom.

  • Singlovi "Nikola" i "Slatka mala", koji su objavljeni pre nekoliko godina, takođe su zastupljeni na novom albumu. Koji je bio razlog vaše muzičke pauze?

Ovo je, u stvari, moj prvi album. Do sada sam objavljivala pesme putem YouTube-a, ali nikada nisam imala zvanično izdanje. Pre 8 godina sam počela saradnju sa Vojom Aralicom sa željom da objavim samo nekoliko pesama, međutim, kako me je život odvukao na drugu stranu - desila se pauza jer sam dobila dete i preselila se u inostranstvo. Ipak me je želja za muzikom vratila u Beograd gde sam pre godinu dana rešila da uradim nesto više sa tim.

  • Od 13 kompozicija s albuma, 6 je na maternjem jeziku. Jednom prilikom ste izjavili da vam je lakše da se izrazite na engleskom. Zašto?

To jeste bilo tačno pre desetak godina. Tada sam se i dalje osećala kao stranac i nisam toliko dobro vladala srpskim jezikom. Engleski jeste pevljiviji jezik, ali mi je mnogo interesantnije da se igram sa srpskim.

  • Za TV seriju "Močvara" otpevali ste numeru "Dole u mraku". Kako je došlo do tog angažmana?

Sasvim slučajno! Voja Aralica me je zvao da probam i sve se savršeno uklopilo. Inače, veoma cenim Milenu Marković i nadala sam se da će prihvatiti moju verziju pesme. Ispade bolje nego što sam mislila, i čak mi je, u određenoj meri, bila odskočna daska za ovaj album.

  • Budući da ste kompozitor i tekstopisac svih svojih pesama na albumu, šta svojom muzikom želite da poručite? Da li postoji numera koja vam je omiljena?

Uvek želim da nasmejem pre svega. Mislim da je to najbolji način da bilo koja poruka dopre do slušaoca. Mislim da sam na srpskom uspela da više izgradim prepoznatljiv humor gde se igram sa kontrastima, dok na engleskom često tražim da iskoristim zanimljive reči i da istaknem određenu simboliku. Imam nekoliko omiljenih, ali "Ekološka" mi je trenutno omiljena jer mi je važna tema i volim što mogu da pustim glas dok je pevam.

Jelena Petošević Yelena Foto: Promo
  • Budući planovi?

Prvom prilikom bih volela da organizujem koncert, ali kad budem osetila da je vreme za to. Sada svi nešto čekamo i stavljeni smo na stand-by. Ne želim da forsiram bilo kakve svirke, ali verujem da će za njih biti prilike na proleće!

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA