≫ 

Genijalnost Svete Vukovića i Vojkana Borisavljevića: Kako je nastala legendarna pesma "Odiseja"

Pesmu za sva vremena otpevao je Leo Martin

  • 0
Leo Martin Odiseja Printskrin: Youtube/PGP RTS - Zvanični Kanal
Leo Martin Odiseja Printskrin: Youtube/PGP RTS - Zvanični Kanal

Jedan od najvećih sprskih i jugoslovenskih kompozitora svih vremena Vojkan Borisavljević rodio se na današnji dan, a tokom svog života stvorio je veliki broj hitova.

Jedan od njih je bila pesma "Odiseja", koju je na besprekoran način otpevao Miša Jović, poznatiji kao Leo Martin.

Vojkan Borisavljević je legendarnu numeru stvorio u saradnji sa slavnim Svetislavom Svetom Vukovićem.

Sveta Vuković, doajen srpskog i jugoslovenskog novinarstva, jednom prilikom je objasnio kako je nastala pesma "Odiseja".

- Vojkan Borisavljević me pozove i kaže: "Sedim u Skadarliji s Grkom koji je direktor i vlasnik jednog festivala. Traži, koliko sutra, da napišemo pesmu koja će da ide na Evroviziju. Piši." Sednem u autobus i razmišljam šta bi bilo dobro. Da bude i grčko i svetsko, i pomislih – Odiseja. Pisao sam je na kolenima, na parčetu papira. Pošaljem mu je, a on me zamoli da je pošaljem Grku poštom. Nisam znao da se pošta za inostranstvo ne zatvara. I… nikada nije stigla. Javimo Miši Joviću, koji je otišao u Nemačku da pravi međunarodnu karijeru, i kažemo da će to da ide na Evroviziju. A on će: "Pa da prođem kao Sabahudin (Kurt). Da budem posljednji. Ja više nisam Miša Jović, ja sam Leo Martin. Doviđenja." Ali…. ostalo već znate - rekao je svojevremeno Sveta Vuković, a prenosi kazaljka.net.

I, da, sve ostalo znamo. "Odiseja" je postala jedna od najprepoznatljivijih pesama na prostori bivše Jugoslavije svih vremena.

Leo Martin - "Odiseja":

Video: Basista benda Faith No More uvozi rakiju iz Srbije: Vreme je da Amerika upozna šljivovicu!

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA