≫ 

Rajskin: Filharmonijski koncert nade za povratak u normalnost

"Naš repertoar se savršeno uklapa u letnje vreme i osećaj nade koji je u vazduhu - nade za povratkom u normalnost"

  • 0
Danijel Rajskin Danijel Rajskin / Foto: Marko Đoković

Beogradska filharmonija nastupa pod palicom stalnog gostujućeg dirigenta Danijela Rajskina, u četvrtak, petak i subotu 10. 11 i 12. juna (Sala BGF, od 19 časova). U ulozi soliste je filharmoničar Veljko Klenkovski koji izvodi Mocartov Koncert za klarinet, a na programu su još dela Mendelsona i Bramsa.

- Naš repertoar se savršeno uklapa u letnje vreme i osećaj nade koji je u vazduhu - nade za povratkom u normalnost. Program je ispunjen divnim melodijama i sveobuhvatnim osećanjem romanse i ljubavi, a Mocart, Mendelson i Brams su među najvoljenim kompozitorima publike širom sveta. Beogradska filharmonija je riznica velikog broja talenata i prvoklasnih solista, zato se radujem što nastupamo sa jednim od njih - klarinetistom Veljkom Klenkovskim - rekao je Danijel Rajskin, stalni gostujući dirigent Beogradske filharmonije.

Veljko Klenkovski, prvi klarinet Veljko Klenkovski, prvi klarinet / Foto: Marko Đoković

Mocartov Koncert za klarinet u A duru je jedini koji je kompozitor napisao za ovaj instrument. Njegov drugi stav je poseban primer lepote i kreacije koja prikazuje veštinu najvećeg operskog kompozitora svih vremena. To je zapravo arija za klarinet gde je solista u ’ulozi’ soprana. Ovaj opus čini deo i veoma poznatih filmova kao što su „Kraljev govor“, „27 haljina“ i „Moja Afrika“.

- Veoma se radujem Mocartovom Koncertu, jednom od najlepših u literaturi za klarinet. On predstavlja neizveštačenu jednostavnost karakterističnu za celokupnu Mocartovu muziku, koju je ujedno i najteže odsvirati, a poseban je izazov svirati pred ’domaćom’ publikom. Iako u smanjenom sastavu, ova filharmonijska sezona je bila veoma zahtevna. Istraživali smo i izvodili kompleksna dela. Na to sam jako ponosan, ali iskreno, jedva čekam kraj da se odmorim - iskren je Veljko Klenkovski.

Nastupe otvara Mendelsonov Nokturno za gudače, a simboličan kraj sve tri koncertne večeri biće Bramsova Serenada br. 2, koja predstavlja izjavu ljubavi kompozitora prema muzici.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA