• 0

Rajskin: Filharmonijski koncert nade za povratak u normalnost

"Naš repertoar se savršeno uklapa u letnje vreme i osećaj nade koji je u vazduhu - nade za povratkom u normalnost"

  • 0
Danijel Rajskin

Danijel Rajskin / Foto: Marko Đoković

Beogradska filharmonija nastupa pod palicom stalnog gostujućeg dirigenta Danijela Rajskina, u četvrtak, petak i subotu 10. 11 i 12. juna (Sala BGF, od 19 časova). U ulozi soliste je filharmoničar Veljko Klenkovski koji izvodi Mocartov Koncert za klarinet, a na programu su još dela Mendelsona i Bramsa.

- Naš repertoar se savršeno uklapa u letnje vreme i osećaj nade koji je u vazduhu - nade za povratkom u normalnost. Program je ispunjen divnim melodijama i sveobuhvatnim osećanjem romanse i ljubavi, a Mocart, Mendelson i Brams su među najvoljenim kompozitorima publike širom sveta. Beogradska filharmonija je riznica velikog broja talenata i prvoklasnih solista, zato se radujem što nastupamo sa jednim od njih - klarinetistom Veljkom Klenkovskim - rekao je Danijel Rajskin, stalni gostujući dirigent Beogradske filharmonije.

Veljko Klenkovski, prvi klarinet

Veljko Klenkovski, prvi klarinet / Foto: Marko Đoković

Mocartov Koncert za klarinet u A duru je jedini koji je kompozitor napisao za ovaj instrument. Njegov drugi stav je poseban primer lepote i kreacije koja prikazuje veštinu najvećeg operskog kompozitora svih vremena. To je zapravo arija za klarinet gde je solista u ’ulozi’ soprana. Ovaj opus čini deo i veoma poznatih filmova kao što su „Kraljev govor“, „27 haljina“ i „Moja Afrika“.

- Veoma se radujem Mocartovom Koncertu, jednom od najlepših u literaturi za klarinet. On predstavlja neizveštačenu jednostavnost karakterističnu za celokupnu Mocartovu muziku, koju je ujedno i najteže odsvirati, a poseban je izazov svirati pred ’domaćom’ publikom. Iako u smanjenom sastavu, ova filharmonijska sezona je bila veoma zahtevna. Istraživali smo i izvodili kompleksna dela. Na to sam jako ponosan, ali iskreno, jedva čekam kraj da se odmorim - iskren je Veljko Klenkovski.

Nastupe otvara Mendelsonov Nokturno za gudače, a simboličan kraj sve tri koncertne večeri biće Bramsova Serenada br. 2, koja predstavlja izjavu ljubavi kompozitora prema muzici.

(Telegraf.rs)

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Preporuka sa Weba

by Content Exchange

Google preporuke

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima