Na sceni je od 6. godine, postao je svetska zvezda, a zbog onog što je uradio cela Srbija aplaudira

Malo ko bi uradio isto u njegovoj situaciji, ali on se nije dvoumio…

  • 0
Stefan Milenković Foto: NS EPK Jelena Ivanović

Retke su osobe sa ovih prostora koje mogu da se pohvale svetskom karijerom, i to dugom gotovo četiri decenije. A posebno neobično je što je u ovom slučaju reč o 44-godišnjaku. Ali, on je sve samo ne običan!

Stefan Milenković i sam kaže da ne pamti život pre violine. Počeo je da svira sa tri godine, prvi put je na scenu stao kao 6-godišnjak, kao solista sa orkestrom i osvojio je apsolutno svakog ko je imao priliku da ga čuje i vidi. Ređali su se nastupi širom sveta i do 16. rođendana već je održao svoj hiljaditi koncert.

Nastupao je pred američkim predsednikom Ronaldom Reganom, pred Mihailom Gorbačovim, papom Jovanom Pavlom II, zapalio je Apolo teatar u Njujorku nastupajući sa bendom Gorillaz.

Obišao je svet ni sam ne zna koliko puta, živeo je u Italiji, potom Njujorku, a onda na Univerzitetu Ilinoj predavao 13 godina. Ipak, kada se ukazala prilika da se vrati u rodnu Srbiju - nije mnogo razmišljao.

Stefan Milenković Foto: NSEPK V. Veličković

Kako je Novi Sad poneo titulu Evropske prestonice kulture za 2022. godinu, Stefan Milenković prihvatio je angažman kao kustos za klasičnu muziku kroz rad nove Gradske koncertne dvorane i njen prvi umetnički direktor.

A sada, 11. septembra na novosadskom Korzu imaće nastup sa Vojvođanskim simfonijskim orkestrom, koji počinje simbolično u 20:22, jer je to godina titule Novog Sada.

- Moj povratak u Srbiju mnogo mi znači. To je nešto o čemu smo dugo razmišljali – ja lično, onda i mi kao porodica. Ove godine je 40 godina od mog prvog nastupa ovde, tako da je i to neka simbolika. Možda su poslednja kap i potvrda da smo zreli za povratak bili i ovo udaljavanje zbog kovida, želja da budemo bliži našim porodicama, da naš sin raste u ovom okruženju. Ti privatni razlozi su veoma jaki. Profesionalno, baš zbog toga što sam dugo radio u inostranstvu, voleo bih da se fokusiram i usredsredim na našu zemlju, naše studente ovde i da zaista potpuno uronim u naš život klasične muzike, te da se posvetim njenom promovisanju kod nas, ali i razvoju violinske škole i plasmanu nas kao rasadnika violinizma i violinista. Voleo bih da se to plasira u svetu. To je moja vizija. Naravno, tu je i sala koja je lepa obaveza i odgovornost, u zaista fantastičnom gradu, Novom Sadu. Sve ovo je deo moje vizije, tog organizma, mozaika, u stvari, našeg vraćanja ovde. Ono za mene ima važnost u svim dimenzijama, i privatno i poslovno – rekao je Stefan o svom povratku.

Na programu koncerta, koji se održava u sklopu nedelje izvođačke umetnosti festivala Kaleidoskop kulture, naći će se Rumunski koncert Đ. Ligetija, Fantazija "Karmen" P. Sarasatea, Plesovi iz Galante Z. Kodalja, Introdukcija i Ronto kapričozo K. Sen-Sansa i Bolero M. Ravela.

Četvrti Kaleidoskop kulture održava se od 2. septembra do 8. oktobra, a ovaj celogodišnji projekat kulture zajedništva će i ovaj put, tokom pet nedelja, predstavljajući pet vrsta umetnosti, kroz različite procese spojiti umetnike, ustanove kulture, nevladine organizacije, građane i posetioce, i na kraju leta prikazati prostore i programe širom grada, promovišući jedinstvenu sliku raznolikosti Novog Sada.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA