≫ 

Prijateljstvo je jače od rata: Pre 40 godina je Maradona upoznao Fredija Merkjurija

Bio je to srdačan susret

  • 0
Dijego Diego Maradona, Fredi Merkjuri Freddie Mercury Foto: Tanjug/AP, Profimedia/LFI/Photoshot / Avalon Editorial

Godinu dana pre sučeljavanja u Foklandskom ratu, Argentina i Ujedinjeno Kraljevstvo nakratko su "pronašle zajednički jezik". Ta epizoda postala je poznata zahvaljujući fudbalu i muzici. Uzajamno divljenje Dijega Maradone i grupe Queen učinilo je da se dogodilo nezamislivo: Maradona je nosio majicu u britanskim bojama, a Fredi Merjkuri je nosio fudbaleski dres Argentine. Bilo je to 1981. godine, kada je grupa Queen održala seriju koncerata u Argentini.

Kada su ove fotografije dospele u javnost, Dijego  je bio žestoko kritikovan od strane argentinskog naroda zbog Foklandskog rata, koji se tokom 1982. godine vodio između Ujedinjenog Kraljevstva i Argentine. Maradona se branio da su fotografije snimljene punih mesec dana pre početka sukoba i godinu dana pre nego što je rat uopšte počeo.

Legendarni fudbaler je inače bio na koncertu grupe Queen, a momci su ga u jednom trenutku izveli na scenu.

- Želeo bih da večeras predstavim i vašeg i našeg prijatelja. Siguran sam da ga već poznajete: Maradona - rekao je Fredi Merkjuri pred publikom koja je ispunila stadion Hoze Amalfitani.

- Želim da se zahvalim Frediju i (grupi) Queen što su me učinili tako srećnim - odgovorio je Maradona, koji je tada najavio njihov hit"Another One Bites the Dust".

Vredi napomenuti da je Dijego Maradona u to vreme bio fudbalska zvezda u usponu. Maradona je stigao u Boku Juniors mesec dana ranije, ali je već bio idol za mnogeim Argentincima.

Kasnije je sa uspehom igrao za evropske klubove, poput Barselone i Napolija. Blistao je i na Svetskim prvenstvima. Sa svojom reprezentacijom je osvojio trofej Svetskog prvaka 1986. godine.

Bio je najbolji igrač turnira, a tada je njegovim čuvenim golom Argentina pobedila Englesku.

Legendarni Dijego Maradona napustio nas je 25. novembra 2020. godine. Podsetimo se nekih njegovih najboljih poteza.

Fredi Merkjuri nas je napustio 24. novembra 1991. godine, a ovo su neke činjenice o njemu.

Video: Godinu dana od Maradonine smrti: Pogledajte na šta liči Dijegova napuštena vila

(Telegraf.rs/izvor: headbangerzclub.net)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA