≫ 

Trostruki razlog za slavlje: Električni orgazam napravio spektakl za 40 godina postojanja

Ovo je bio jedan od najuspešnijih nastupa benda u prestonici gde su okupili definitivno najviše publike na solo koncertu

  • 1
Električni orgazam Foto: Tanjug/Rade Prelić

Čuvena beogradska rok grupa "Električni orgazam" sinoć je proslavila 40. rođendan u rasprodatoj velikoj sali Kombank Dvorane u Beogradu pred oduševljenom publikom.

Kako je bend nastao 13. januara davne 1980. godine, proslava je prvobitno zakazana za mart 2020, ali je više puta odlagana zbog pandemije korona vorusa.

Zato je bend ove sinoć imao trostruko slavlje: 41 godina benda, 40 godina od prvog albuma istog naziva - “Električni orgazam” (1981) i neprolazne veličine novotalasnog albuma “Paket aranžman” (1981) sa “Idolima” i “Šarlom akrobatom”.

Električni orgazam Foto: Rade Prelić

Kao kratak uvod u rok koncert, na pozornicu je izašla najavljena gošća Dubravka Duca Marković, istaknuta muzička novinarka i TV voditeljka., posebno u tom periodu 80-ih i 90-ih godina.

- Beskrajno mi je drago što vas je ovoliko večeras da uživamo u muzici koja je obeležila naše i vaše odrastanje. Ovoliko puno nas je bilo na istom prostoru Doma sindikata davno pre 40 godina na jednom drugom koncertu kada je nastao ovaj bend koji slušamo večeras - rekla je Duca Marković,

Ona je aludirala na koncert makedonske grupe “Leb i sol” tog 13. januara 1980, kada su mladi članovi budućeg benda, odlučili u kafani “Mornar” da osnuju svoj bend, a ostalo je istorija.

Na binu potom izlaze slavljenici, koji će u januaru napuniti već 42 godine, jer je korona “pojela” dve sezone, i frontmen Srđan Gojković Gile se obratio publici.

- Braćo i sestre, dobro veče. Evo dočekasmo konačno i ovaj koncert, malo je potrajalo. Važno je da smo svi tu - podsetio je Gile između redova agoniju od četiri ili pet odlaganja ovog koncerta od proleća 2020, sve do ove uspešne muzičke noći.

Električni orgazam Foto: Rade Prelić

Krenuli su svi veoma raspoloženo i dinamično sa velikim hitom “Bejbe ti nisi tu” upravo sa albuma “Braćo i sestre” (1987), kako Gile redovno zove svoju publiku i fanove.

Onda su nastavili u istom tonu sa numerom “(Hajde Bejbe)Daj da vidim sad” sa albuma veoma autentičnog i poetičnog naziva “Letim, sanjam, dišem” (1988), kome će se vratiti kasnije.

Kormilo, odnosno mikrofon preuzima malo i Ljubomir Đukić Ljuba, te sa klavijatura prelazi na vokal uz pesmu “Gde smo sad” (2018) sa istoimenog poslednjeg albuma grupe.

Sa tog 12. studijskog albuma publika će čuti i neobično otpevanu pesmu “Bio sam loš”, gde Gile pomalo u nazalnom tonu peva, a kako ga je ponela svoja pesma, barem prvi taktovi, plesao je u zanosu.

Električni orgazam Foto: Rade Prelić

Naravno, kultni album “Distorzija” (1986) je došao do izražaja sa neprevaziđenim rok himnama kao što je “Kapetan Esid”, kada je nastala pometnja u sali: usijali su se mobilni telefoni, svi su disali kao jedan i uživalu u pesmi svoje mladosti.

Neprolazni stihovi su zaista oborili sve prisutne, iako ih slušaju uživo nepregledan broj puta - “Sve moje više nije moje, sve moje sad je tvoje. Moje lice i moje suze sada neko drugi uze”.

Kasnije je ovaj moćan album i dalje ošamutio omladinu i starije fanove, čim je Gile najavio - “Idemo par pesama sa “Distorzije”.

Tako je lider benda pevao i tvrdio kako “Ne postojim”, ili je isporučio duhovitu i razigranu kompoziciju “Debela devojka” na opšte oduševljenje prepune sale od skoro 1500 duša, da bi u tom novom nizu trilogije priznao i - “Ja sam težak kao konj”.

Proslava rođendana ne sme da prođe bez specijalnih gostiju, a 40 godina, sada skoro već 42, nije mala stvar ni najmanje.

Prve kolege koje su podelile binu sa Giletom, Ljubom i ostalim iz ekipe bili su muzički i bračni par Romana i Bojan Slačala iz veoma uspešne alternativne rok grupe originalnog naziva “Artan Lili”.

“Seks, droga, nasilje i strah” bila je njihova pesma u duetu sa bendom, kao primenjena muzika za odličan film od pre 30 godina - “Crni bombarder” (1991) Darka Bajića, koju je Gile stvarao sa pokojnim i neprežaljenim Vladom Divljanom.

Električni orgazam Foto: Rade Prelić

Romana i Bojan su se odlično uklopili u neprolaznu pesmu, auditorijum ih veoma voli, a ovo im neće biti jedino gostovanje sa Giletom i ekipom, vratiće se kad je najbolje.

Publika je već uveliko bila na nogama i horski pevala svaki stih i reči, tako da je već bila duetski partner slavljeničkom rok sastavu, koji u svom arsenalu hitova ima i neka tajna “oružja” - iznenađenja.

Podrazumeva se da ne sme koncert proći bez pank faze benda na samom početku karijere i univerzalnih hitova i gromada - “Krokodili dolaze”, “Zlatni papagaj”, ali ne samo njih.

- Idemo sada nešto potpuno drugačije, a ipak slično - najavio je Gile naredne poznate pesme.

Sa kultnog albuma “Paket aranžman” (1981), članovi “Električnog orgazma” su rešili da prvi put u karijeri na koncertu izvedu i pesme druga dva benda, te su tako odsvirali “Mali čovek” od “Šarla Akrobate” (Milan Mladenović, Dušan Kojić Koja, Ivan Vdović Vd) i “Plastika” od “Idola”, kao posveta Divljanu, što je publiku dovelo do usijanja i oduševljenja.

Izuzetne dinamične rok balade “Da si tako jaka” i “Spojimo se sad” uz Giletov vokal i podršku čitavog benda stvorile su još veću žurku u Kombank Dvorani i bilo je jasno da ovo nije više sedeljka, već isključivo igranka.

- Idemo malo na “new wave” blok. Aktuelno onda i sad - jasan je bio frontmen oko Novog talasa, za numeru “Konobar” koju je otpevao efektno, kao i uvek Ljuba, i Gile onda objasnio da je od te pesme sve počelo, jer je - “Ljupče smislio “Konobara” u kafani “Mornar”, kada smo tražili zaista - konobara”, objasnio je Gojković.

Do kraja koncerta ekipa je uglavnom slavila 40 i kusur leta sa svojim dragim kolegama/gostima, te je tako uskočio gitarista Ljubomir Jovanović Jovec - “čovek koji je sa mnom napravio “Električni orgazam”, predstavio ga je Srđan Gojković.

Jovec je bio jedan od osnivača u prvom periodu benda (1980-1984), i ove večeri je učestvovao u izvođenju pank stila pesme “Nebo” sa prvog albuma, koju uvek sjajno peva Ljuba.

Time je zvaničan deo koncerta završen, ali naravno, očekivano sledi efektan bis sa tri bisera.

“Imam izuzetnu čast da najavim braću Jelić”, jasno je bilo da sledi sudar titana, Žika i Dragi Jelić iz YU grupe, koji su na sceni već duže od 50 godina.

Kako im nalaže ime grupe, tako su uz slavljenike veterani rokenrola u duetu svirali i pevali “Igra rokenrol cela Jugoslavija” (ponovo spomenuti album “Letim, sanjam, dišem”), što je na neki način bio vrhunac koncerta zbog neverovatne euforije koja nije prestajala.

Žika je čestitao bendu četiri decenije postojanja, i dodao da je ova pesma toliko sjajna, "da bi lako postala svetski hit da živimo u drugoj zemlji", i da im je žao što oni kao bend nisu snimili takvu numeru, te im je drago da su je barem svirali večeras.

Gitarista i izvrsni muzičar Nebojša Antonijević Anton, iz rok sastava “Partibrejkers” gostovao im je na hitu “Kako bubanj kaže” sa istoimenog albuma (1984), što je bilo uspešno, i taman kao uvod za finale i katarzu koncerta.

Ponovo “Artan Lili” - Romana i Bojan sa neprolaznom kompozicijom “Svečane bele košulje” takođe za film “Crni bombarder”, a ovu rok baladu i retko remek delo je nekada pevala glumica Anica Dobra.

Uvek snažna pesma u duetu Gileta i muzičkog para publiku je gotovo ostavila bez daha.

Time je slavljenički koncert od puna dva sata okončan.

Ovo je bio jedan od najuspešnijih nastupa benda u prestonici gde su okupili definitivno najviše publike na solo koncertu, budući da su najviše gostovali u manjem prostoru Doma omladine.

Video: Marija Šerifović, Jelena Karleuša i Sara Jo o pevanju na dočeku: Biće bolje nego ispred Tajms Skvera

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA