Odrastali smo uz ovu pesmu Laboratorije zvuka, čiji osnivač je bio Peđa Vranešević

Laboratorija zvuka komponovala je muziku za dečju TV seriju "Poletarac"

  • 2
Predrag Peđa Vranešević Printskrin: Youtube/LABORATORIJAZVUKA/Pedja Vranesevic

Legenda jugoslovenske i novosadske muzičke scene Predrag Peđa Vranešević, koji je preminuo danas u 76. godini, ostavio je iza sebe ograman opus po kome će ga mnogi pamtiti.

Ono što je obeležilo njegovu muzičku karijeru jeste sastav Laboratorija zvuka. Sa svojim grupom komponovao je muziku za razne televizijske serije, među kojima su svakako najznačajnije "Poletarac" i "Neven".

Tako je nastala i poznata špica za "Poletarac", koje se i danas rado sećaju mnoge generacije. Reč je o dečjoj obrazovnoj emisiji Televizije Beograd, emitovanoj 1980. godine.

Podsećamo da je Laboratorija zvuka pravila muziku za filmove "Još ovaj put" i "Poslednja trka".

Peđa Vranešević je 1972. diplomirao na Arhitektonskom fakultetu u Beogradu. Do 1981. radio je u novosadskom "Urbisu" (jedan od najznačajnijih stručnih poduhvata bilo mu je urbanističko i prostorno rešenje Novog naselja). Zatim prelazi u slobodne umetnike, a 1990. zaposlio se kao muzički urednik u Radio televiziji Novi Sad. Bio je još donedavno muzički aktivan, praveći novu muziku iz ličnog zadovoljstva i objavljivao na Youtubeu.

U javnosti se prvi put pojavljuje tokom šezdesetih kao član rane beogradske rokenrol grupe The Best Nothing, ali široj javnosti bio je poznat pre svega kao jedan od osnivača popularnog sastava Laboratorija zvuka, zajedno sa bratom Mladenom - Batom.

Njegova bogata karijera obuhvata i konceptualnu umetnost, vezanu za novosadsku Tribinu mladih, gde je početkom sedamdesetih zajedno sa Miroslavom Mandićem bio urednik filmskog programa.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA