≫ 

Zoja Đorđević je talentovana harfistkinja: Održava se donatorsko veče za njeno studiranje u Norveškoj

Cilj ove donatorske akcije je da se obezbedi 15,000 evra po godini studija

  • 4
Zoja Đorđević - harfa, dobrotvorna akcija Printskrin:Multikultivator/Berklee/Promo

Zoja Đorđević je jedna od troje studenata koliko je ove godine primljeno u klasu Izabele Peran na Muzičkoj akademiji u Oslu, kod koje svake godine apliciraju najtalentovanije harfistkinje i harfisti iz različitih krajeva sveta.

Cilj ove donatorske akcije je da se obezbedi 15,000 evra po godini studija. Ovim iznosom obuhvaćeni su troškovi života, studentske vize i administrativni troškovi na akademiji na godišnjem nivou, dok je samo školovanje besplatno.

Pozivamo vas da nam se priključite na donatorskoj večeri sa koncertom 20. maja 2022 u Super dotu, i u skladu sa mogućnostima učestvujete u obezbeđivanju sredstava za Zojino studiranje u Norveškoj.

Pored nastupa na Donatorskoj večeri u Super dotu, Zoja će između 10. i 17. juna održati i javni koncert koji će biti još jedna prilika da se svojom muzikom javno oduži svima koji su je podržali.

- Želim da školovanje nastavim u okruženju koje će stalno donositi kreativne i profesionalne izazove ali istovremeno pružiti i mogućnost da na njih odgovorim. Uverena sam da je važno da pronađem profesora/mentora i akademiju koji nisu su najbolji na svetu već su najbolji baš za mene. U tom smislu odlučila sam da svoje školovanje nastavim u Norveškoj na "Norwegian Academy of Music" u Oslu u klasi profesorke Izabel Peran (Isabelle Perrin). Norveška je zemlja koja puno ulaže u kulturu i umetnost i ima razvijen sistem podrške razvoju muzike u svim žanrovima - navodi Zoja Đorđević i nastavlja:

Zoja Đorđević - harfa, dobrotvorna akcija Printskrin:Multikultivator/Berklee/Promo

- Muzičko obrazovanje je sistematično a ipak slobodno i pruža gotovo neograničene mogućnosti. S druge strane francuska škola smatra se najboljom školom harfe. Vaša podrška će mi omogućiti da u proces daljeg učenja i muzičkog sazrevanja uđem rasterećeno, sa fokusom na savladavanje sve zahtevnijeg repertoara i drugih kreativnih izazova koji su preda mnom. Radujem se koncerima i novim prilikama da sviram pred publikom. Do tada uživajte u snimcima koji su mi obezbedili mesto na Muzičkoj akademiji u Oslu - navela je muzičarka.

Zoja Đorđević - Biografija

Zoja Đorđević rođena je 22. novembra 2002. godine u Beogradu, u porodici u kojoj je muzika oduvek imala značajnu ulogu i posebno mesto. Od svog prvog dana izložena je najraznovrsnijim muzičkim uticajima. Koncerti i muzički festivali, muzičari i instrumenti činili su ambijent u kojem je odrastala. Interesovanje i strast prema muzici i umetnosti izrazila je veoma rano, a već u 4. godini je odabrala i svoj instrument.

Harfu svira od svoje 9. godine.

Tokom 10 godina školovanja Zoja je nagrađivana na brojnim takmičenjima u Srbiji i inostranstvu i kao solista i kao član kamernog ansambla. Prvi solistički koncert održala je sa 14. godina u velikoj sali Doma omladine Beograda, svirajući za svoj prvi instrument.

Pored redovnog muzičkog školovanja Zoja nije propustila nijednu priliku za dodatno profesionalno usavršavanje sa profesionalcima iz Srbije i inostranstva. Najznačajniji programi uključuju individualne časove sa Izabelom Peram (2020, 2021), individualne časove i masterklas sa Ketrin Finč (2019), individualne časove i masterklas sa Olgom Ševelevič (2017), individualne časove sa Milanom Zarić (2017-2022), i masterklas sa Raulom Moretijem (2016).

Zoja voli da nastupa. Na sceni oseća inspirisano i slobodno. Samostalno, sa kamernim sastavima ili bendom nastupala je u velikoj dvorani Kolarčeve zadužbine, konaku Kneginje Ljubice, velikoj sali Doma omladine Beograda, galeriji Kulturnog centra Beograda, na Festivalu Harfe u Beogradu, na Mikser festivalu, u Super dotu, Muzeju nauke i tehnike, Galeriji Progres, kući Kralja Petra. U junu 2021. godine Zoja je nastupila na zvaničnoj proslavi rođendana kraljice Elizabete II u rezidenciji ambasadorke Ujedinjenog Kraljevstva u Beogradu.

Za Zoju mnogi imaju samo reči hvale.

- Zoja je student sa kojom je zadovoljstvo raditi i njen talenat i njene mogućnosti će joj omućiti da postane sjajan muzičar - Izabel Peran, profesor i šefica gudača, Norveška muzička akademija, profesionalna harfistkinja.

- Zoju poznajem kao posvećenu učenicu muzike i verujem da će izrasti u budućeg profesionalca par exellence. Tokom paralelnog školovanja u dve srednje škole Zoja je redovno nastupala javno, što na solističkim koncertima, što na međunarodnim takmičenjima. Njene javne nastupe je uvek izdvajala zrelost, muzikalnost i samouverenost, a njima je prethodio predani rad, velika disciplina i analitičko, kao i kreativno umeće - Milana Zarić, solo harfistkinja Beogradske filharmonije.

- Kao solista međunarodnog ugleda imao sam priliku da čujem Zojino sviranje kada sam bio na poslednjoj turneji u Srbiji 2019. godine. Ona je veoma iskusna mlada harfistkinja sa sigurnom tehnikom i divnom muzikalnošću. Ona pokazuje znake velike zrelosti i muzičkog razumevanja. Bila sam veoma impresionirana standardom njene igre i prepoznao sam u njoj značajan talenat - Ketrin Finč, profesionalna harfistkinja.

Zoja Đorđević - harfa, dobrotvorna akcija Printskrin:Multikultivator/Berklee/Promo

- Zojini nastupi pokazuju njenu duboku povezanost sa umetnošću i komuniciranjem sa njenom publikom. Ona je tehnički visoko kvalifikovana kao muzičar i ima neverovatan potencijal da širi svoju umetničku paletu - Džejson Kamelio, pomoćnik potpredsednika za Berklee Global Initiatives, Berklee College of Music.

- Gospođa Đorđević je svakako perspektivan talenat kao harfista, koji će se u budućnosti ogledati pozitivno na vaš lep grad i zemlju kao muzičkog izvođača i umetnika - Tom Stajn, Fulbrajtov specijalista, profesor na muzičkom koledžu Berkli

- Zoja Đorđević je veoma nadarena mlada harfistkinja i dobar muzičar. Možda ima sjajnu budućnost - Šantal Matje, profesionalni harfista, počasni profesor harfe i kamerne muzike "Lausanne Haute Ecole de Musique".

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Lora

    9. maj 2022 | 13:19

    Ocigledno je, da je Zoja talentovana ali da nije iz siromasne porodice, obzirom na sva putovanja i kontakte, sa poznatim licnostima. Ako vec drzava ne pomaze, traziti od naroda pomoc za skolovanje je previse. Na plecima naroda, koji nije bogat, su vec mnoga bolesna deca. Ima mnogo mladih zivota, koje treba spasiti od smrti. Ta ista Zoja mogla je da studira i u Srbiji ili ako vec zeli inostranstvo, pobrinu se roditelji. Ima mnogo talenata, koja ne dobiju ni deo toga, sto Zoja vec ima. Mozda je to malo drsko, traziti takvu pomoc. Nije moranje da studira u inostranstvu, moze to isto i u Srbiji. Dok druga deca zive u bedi, bez hleba i uslova za zivot, ona trazi pomoc da bezbrizno se skoluje u inostranstvu.

  • Ana

    9. maj 2022 | 14:08

    Moje talentovano dete studira u inostranstvu gde prima studentski kredit za skolarinu koji ce da vraca kad se zaposli a da bi platila smestaj radi kad nije na fakultetu.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA