≫ 

Počinju Dani orgulja: Objavljen program, ulaz na koncerte je slobodan

Večernji koncerti počinju u 20.00 časova

  • 1
Dani orgulja

Foto: Promo

Ovogodišnje 22. izdanje međunarodnog festivala Dani orgulja / Dies organorum održaće se od 28. juna do 7. jula u Katedrali Blažene Djevice Marije na Neimaru, a u organizaciji Kulturnog centra Beograda. Ove godine će se festival održati u smanjenom obimu usled izostanka finansijske podrške Ministarstva kulture i informisanja čija je podrška bila osnov za planiranje programa Festivala već dugi niz godina.

Uprkos tome, u okviru Festivala će nastupiti četiri izvaredna orguljaša, od kojih su neki trebalo da održe koncert još u okviru obeležavanja jubileja 20 godina postojanja, ali su odloženi zbog pandemije. Bogatstvo zvuka i mogućnosti ovog velikog instrumenta pružiće nam priliku da i ove godine uživamo u vrhunskoj interpretaciji svetskih orguljaša.

Festival se realizuje uz podršku Italijanskog instituta za kulturu u Beogradu, Gete-instituta u Beogradu, Ambasade Švajcarske u Srbiji, Grada Beograda i Beogradske nadbiskupije.

Za otvaranje ovogodišnjeg izdanja u utorak, 28. juna u 20 časova, odabran je koncert posvećen Johanu Sebastijanu Bahu. Program je osmislio i izvodi ga italijanski orguljaš i muzikolog Lorenco Gijelmi. Koncert nosi naziv Stopama Johana Sebastijana Baha i rezultat je Gijelmijevog bogatog muzikološkog i izvođačkog iskustva. Sadrži, između ostalih, nedovršene kompozicija čuvenog baroknog kompozitora koje je sam izvođač dovršio ili rekonstruisao. Gijelmi je orguljaš Bazilike Svetog Simplicijana u Milanu. Profesor je na Institut za staru muziku Civica Scuola di Musica di Milano. Dolazak gospodina Gijelmija podržao je Italijanski institut za kulturu u Beogradu.

Koncert nesvakidašnjeg trija, koji čine dve alpske horne i orgulje, biće prilika da naša publika upozna još jedan neobičan instrument u utorak, 5. jula. Velika cev alpske horne je bliska cevima orgulja, a njena zvučna boja je izuzetno komplementarna sa orguljskim zvukom.

Muzičari koji će nas voditi kroz ovaj novi, raskošni zvučni svet su hornisti Ana Stanković (Srbija/Nemačka) i Martin Ros (Švajcarska), kao i orguljašica Karmen Jauh (Nemačka). U njihovom nastupu je posebno zanimljiv način na koji koriste akustičke specifičnosti svakogindividualnog koncertnog prostora menjajući položaj sa koga sviraju tokom koncerta.

Program objedinjen pod nazivom Sjaj zvuka za dve alpske horne i orgulje čine dela savremenih švajcarskih autora, i kompozitora kao što su Gunar Idenstam, Žan Giju, Vili Žak,

Robert Prajzman, koji u svojim delima tragaju za specifičnom meditativnom atmosferom.

Trio je poseban program pripremio za najmlađu publiku i ovaj koncert će biti održan u ponedeljak, 4. jula u 12.00 časova. Ovo će biti retka prilika za upoznavanje sa instrumentima kao što su orgulje i alpska horna. Koncert je namenjen deci predškolskog i ranog školskog uzrasta. Gostovanje ovog trija podržao je Goethe-Institut u Beogradu i Ambasada Švajcarske

u Beogradu.

Dolazak Dalibora Miklavčiča koji je dugi niz godina bio jedan od članova umetničkog tima i selektor programa Festivala, uvek predstavlja priliku da sa radošću uživamo u muziciranju ovog slovenačkog majstora na orguljama, ali i u zanimljivim programima koje vešto koncipira. Ovog puta njegov program činiće dela slovenačkih kompozitora kao i improvizacije na zadate teme, a publici će ga predstaviti u sredu, 6. jula.

Čast da zatvori festival, u četvrtak 7. jula, pripala je jednom od najtraženijih orguljaša na svetskoj orguljaškoj sceni danas, Nejtanu Laubeu iz Sjedinjenih Američkih Država. Laube je 2021. godine zamenio svog menotra Ludgera Lomana na mestu profesora na Visokoj školi za muziku u Štutgartu, jednoj od najvažnijih orguljaških škola u svetu. Poznat je po briljantnom sviranju i kreativnom koncipiranju širokog repertoara koji obuhvata dela komponovana tokom pet vekova (uključujući i njegove virtuozne transkripcije orkestarskih dela).

Ulaz na koncerte je slobodan i dostupan svim zainteresovanim građanima. Večernji koncerti počinju u 20.00 časova.

Edukativni deo festivala, objedinjen u Letnjoj školi orgulja, ovog puta će sadržati majstorske radionice i predavanja gostujućih orguljaša. Letnja škola orgulja je besplatna i namenjena učenicima i studentima.

Važno je napomenuti da se Festival održava zahvaljujući ljubaznosti Beogradske nadbiskupije i župnika Katedrale Blažene Djevice Marije u čijem su vlasništvu raskošne orgulje graditeljske kuće Zanin iz Italije, na koje smo, kao građani Beograda, toliko ponosni.

PROGRAM FESTIVALA:

Utorak, 28. jun u 20.00

LORENCO GIJELMI (Italija)

Stopama Johana Sebastijana Baha

Program: J. S. Bah

Ponedeljak, 4. jul u 12.00

Koncerti za decu u Katedrali Blažene Djevice Marije

Upoznajte orgulje – za predškolski i školski uzrast

Karmen Jauh, orgulje, Martin Ros, alpska horna i Ana Stanković, aplska horna

Utorak, 5. jul u 20.00

Trio ANA STANKOVIĆ, alpska horna, MARTIN ROS, alpska horna i KARMEN JAUH, orgulje

(Nemačka/Švajcarska/Srbija)

Program: Ros, Letš, Fjelstat, Žak, Prajzmen...

Sreda, 6. jul u 20.00

DALIBOR MIKLAVČIČ (Slovenija)

Program: Dolar, Miklavčič, Bah, Galus

Četvrtak, 7. jul u 20.00

NEJTAN LAUBE (SAD)

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • С-17

    27. jun 2022 | 12:31

    И пази баш на Видовдан. Кад сам прочитао гетеов институт,одмах ми јасно о чему се ради.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA