≫ 

IN MEMORIAM: Dušan Ćućuz, jedan od onih koji je stvaranje muzike smatrao uzvišenim činom

Dule Ćućuz će ostati upamćen po svom nepokolebljivom stavu po kome je bio uveren da stvaranje muzike predstavlja jedan sasvim uzvišen čin i da tu nema mesta nikakvim kompromisima i prikupljanjima jeftinih poena. Uostalom, i sam naziv grupe Tako, nastao je po sintagmi - TO TAKO TREBA RADITI

  • 0
Dušan Ćućuz Foto: Facebook/Dusan Cucuz

Napustio nas je veteran beogradske i jugoslovenske rok scene Dušan Dule Ćućuz.

Karijeru je započeo još davne 1963. godine u VIS Vihori, koji su tada svirali u Devetoj gimnaziji na Novom Beogradu, da bi u leto 1967. godine svirao i u jednoj od frakcija grupe Džentlmeni kada se originalni sastav raspao.

Potom je sarađivao sa Yu grupom kao tehničar, a kada ih je u jesen 1973. godine napustio, sa Mivetom Okrugićem, Batom Kostićem i Bokom Bogdanovićem, nakratko je bio u grupi Opus, kojoj je i kumovao i dao joj ime, po Mivetovoj kompoziciji "Opus br. 1".

U jesen 1975. godine grupa Tako, u postavi Dušan Ćućuz, Đorđe Iijin, Sava Bojić i Miodrag Lolić, prvi put nastupa uz druge bendove na zajedničkom koncertu za distrofičare u hali Pionir, a potom se postava menja. Vrlo brzo će nakon letnje gaže u Dubrovniku na kojoj su svirali, u grupu doći gitarista Miroslav Dukić i bubnjar Slobodan Felekatović.

Već su svojim prvim albumom, koji je objavila izdavačka kuća RTV Ljubljana, pokazali da se muzika koju stvaraju umnogome razlikuje od tadašnjih aktuelnih trendova, a posebno od sve više nadirućeg panka. No to im je i te kako otežavalo rad, pa su trpeli veliki pritisak da na samom početku urade nešto komercijalno, no ipak ostali su tvrdokorni u svojim stavovima i namerama.

Nakon nastupa na legendarnom koncertu kod Hajdučke česme ispred Bijelog dugmeta, dosta se čulo za njih, pa su imali sve više publike i na samostalnim nastupima. Godine 1980. objavljuju svoj drugi album "U vreći za spavanje", a svakako će ostati u sećanju i po prvom "kvadro-koncertu" koji su sa grupom S vremena na vreme održali u beogradskom Domu omladine.

Godine 1981. prestaju sa radom, pa su povodom toga održali oproštajni koncert na Filozofskom fakultetu, a Dušan je potom počeo da radi kao ton majstor sa svojim razglasom na koncertima i turnejama mnogih grupa. Od 2004. godine više vremena je provodio na Mljetu nego u Beogradu.

U junu 2020. u intervjuu koji sam radio sa njim između ostalog rekao je i sledeće:

- Intersano je, kada smo nakon "Hajdučke česme" krenuli na turneju sa Bijelim dugmetom, od tri benda ostali smo samo mi. Nakon koncerta u Skoplju, odustala je grupa Leb i sol, a nakon Sarajeva, grupa Zdravo nije htela da nastavi dalje. Mi smo jedini kao predgrupa svirali Dugmetu na koncertu u Ljubljani i jako smo dobro prošli. U Zagrebu smo takođe dobro prolazili. inače, u TV Beograd je vladalo mišljenje da smo za njih neupotrebljivi. Oni su smatrali da nemaju šta da snimaju sa jednom tako nekomercijalnom grupom, a u Zagrebu je lično Anton Marti radio emisiju o nama i to je stvarno ispalo fantastično. Hoću da kažem da smo često u nekim drugim gradovima bolje prolazili nego u Beogradu.

Dule Ćućuz će ostati upamćen po svom nepokolebljivom stavu po kome je bio uveren da stvaranje muzike predstavlja jedan sasvim uzvišen čin i da tu nema mesta nikakvim kompromisima i prikupljanjima jeftinih poena. Uostalom, i sam naziv grupe Tako, nastao je po sintagmi - TO TAKO TREBA RADITI.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA