• 0
 ≫ 

IN MEMORIAM: Dušan Ćućuz, jedan od onih koji je stvaranje muzike smatrao uzvišenim činom

 ≫ 

Dule Ćućuz će ostati upamćen po svom nepokolebljivom stavu po kome je bio uveren da stvaranje muzike predstavlja jedan sasvim uzvišen čin i da tu nema mesta nikakvim kompromisima i prikupljanjima jeftinih poena. Uostalom, i sam naziv grupe Tako, nastao je po sintagmi - TO TAKO TREBA RADITI

  • 0
Dušan Ćućuz

Foto: Facebook/Dusan Cucuz

Napustio nas je veteran beogradske i jugoslovenske rok scene Dušan Dule Ćućuz.

Karijeru je započeo još davne 1963. godine u VIS Vihori, koji su tada svirali u Devetoj gimnaziji na Novom Beogradu, da bi u leto 1967. godine svirao i u jednoj od frakcija grupe Džentlmeni kada se originalni sastav raspao.

Potom je sarađivao sa Yu grupom kao tehničar, a kada ih je u jesen 1973. godine napustio, sa Mivetom Okrugićem, Batom Kostićem i Bokom Bogdanovićem, nakratko je bio u grupi Opus, kojoj je i kumovao i dao joj ime, po Mivetovoj kompoziciji "Opus br. 1".

U jesen 1975. godine grupa Tako, u postavi Dušan Ćućuz, Đorđe Iijin, Sava Bojić i Miodrag Lolić, prvi put nastupa uz druge bendove na zajedničkom koncertu za distrofičare u hali Pionir, a potom se postava menja. Vrlo brzo će nakon letnje gaže u Dubrovniku na kojoj su svirali, u grupu doći gitarista Miroslav Dukić i bubnjar Slobodan Felekatović.

Već su svojim prvim albumom, koji je objavila izdavačka kuća RTV Ljubljana, pokazali da se muzika koju stvaraju umnogome razlikuje od tadašnjih aktuelnih trendova, a posebno od sve više nadirućeg panka. No to im je i te kako otežavalo rad, pa su trpeli veliki pritisak da na samom početku urade nešto komercijalno, no ipak ostali su tvrdokorni u svojim stavovima i namerama.

Nakon nastupa na legendarnom koncertu kod Hajdučke česme ispred Bijelog dugmeta, dosta se čulo za njih, pa su imali sve više publike i na samostalnim nastupima. Godine 1980. objavljuju svoj drugi album "U vreći za spavanje", a svakako će ostati u sećanju i po prvom "kvadro-koncertu" koji su sa grupom S vremena na vreme održali u beogradskom Domu omladine.

Godine 1981. prestaju sa radom, pa su povodom toga održali oproštajni koncert na Filozofskom fakultetu, a Dušan je potom počeo da radi kao ton majstor sa svojim razglasom na koncertima i turnejama mnogih grupa. Od 2004. godine više vremena je provodio na Mljetu nego u Beogradu.

U junu 2020. u intervjuu koji sam radio sa njim između ostalog rekao je i sledeće:

- Intersano je, kada smo nakon "Hajdučke česme" krenuli na turneju sa Bijelim dugmetom, od tri benda ostali smo samo mi. Nakon koncerta u Skoplju, odustala je grupa Leb i sol, a nakon Sarajeva, grupa Zdravo nije htela da nastavi dalje. Mi smo jedini kao predgrupa svirali Dugmetu na koncertu u Ljubljani i jako smo dobro prošli. U Zagrebu smo takođe dobro prolazili. inače, u TV Beograd je vladalo mišljenje da smo za njih neupotrebljivi. Oni su smatrali da nemaju šta da snimaju sa jednom tako nekomercijalnom grupom, a u Zagrebu je lično Anton Marti radio emisiju o nama i to je stvarno ispalo fantastično. Hoću da kažem da smo često u nekim drugim gradovima bolje prolazili nego u Beogradu.

Dule Ćućuz će ostati upamćen po svom nepokolebljivom stavu po kome je bio uveren da stvaranje muzike predstavlja jedan sasvim uzvišen čin i da tu nema mesta nikakvim kompromisima i prikupljanjima jeftinih poena. Uostalom, i sam naziv grupe Tako, nastao je po sintagmi - TO TAKO TREBA RADITI.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA