≫ 

Vreme čitanja: oko 1 min.

Obeležen Dan udruženja kompozitora Srbije

Vreme čitanja: oko 1 min.

Upriličen je i poseban muzički program

  • 0
Udruženje kompozitora Srbije Foto: V. Đurić

Udruženje kompozitora Srbije svečano je obeležilo svoj dan 18. februara 2023. godine, kada se navršava 78 godina od dana kada se 1945. godine osnovalo.

Svečanosti u sali Udruženja kompozitora Srbije (Mišarska 12-14) prisustvovali su brojni kompozitori klasične, zabavne i popularne muzike, kao i predstavnici medija I drugi prijatelji kuće. Tim povodom UKS je dodelio Zahvalnice pojedincima i institucijama koje udruženju pružaju podršku u radu i sa kojima ostvaruje dugogodišnju  uspešnu saradnju.

Predsednik udruženja Rade Radivojević je na početku istakao neverovatan podatak, da se UKS formiralo u februaru 1945. godine, dakle samo četiri meseca posle oslobodjenja Beograda od okupatorske nemačke armije. Od tada do danas udruženje traje I okuplja eminentne umetnike. Ono je osnivač Sokoja, organizacije koja štiti prava autora muzike, koje je tom prigodom dobilo i specijalnu zahvalnicu. Udruženje

objavljuje značajne publikacije, monografije, knjige notnih zapisa, organizuje muzičke festivale kao što je “Međunarododna tribina kompozitora” i “Rimus” (Revija instrumentalne muzike), te dodeljuje

nagrade kakve su “Mokranjčeva nagrada”, “Nagrada Darko Kraljić” (za popularnu muziku), “Nagrada Pavle Stefanović” (za muzički esejistiku i kritiku), “Nagrada Aleksandar Pavlović” (za promociju srpske muzike u zemlji i inostranstvu).

Upriličen je i poseban muzički program. Pijanista Jovana Djajić Levajac izvela je “Fragmente” Vasilija Mokranjca, Pijanista Nada Hofman Sretenović I violočelista Srdjan Sretenović izveli su “Izlaganje i tri

razvoja za violončelo I klavir” Srdjana Hofmana, Pijanista Vladimir Martičić izveo je “Bolero Negotino”, “ Bojana Stamenov je otpevala uz klavirsku pratnju Slobodana Markovića pesme “Bez nade” Darka Kraljića i “Daljine” Aleksandra Sanje Ilića.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA