Vreme čitanja: oko 5 min.

Kanda, Kodža i Nebojša, intervju: O beogradskom koncertu, rokenrolu, vladiki Ilarionu, zašto se bave muzikom

Vreme čitanja: oko 5 min.

Bend će imati koncert 3. marta u Domu omladine Beograd, koji je već rasprodat

  • 0
KKN Foto: R.A.Gonzo, Sandra Rančić

Grupa Kanda Kodža i Nebojša će 3. marta imati koncert u Domu omladine Beograd, koji je već rasprodat. Članovi ovog sastava su intervjuu za Telegraf.rs pričali o beogradskom nastupu, ali i od drugim stvarima koji su vezani za sam bend.

Ali da krenimo redom.

  • Šta publika može da očekuje na koncertu koji će biti u Domu omladine?

Nenad: Izbor iz dosadašnjeg opusa benda, a planiramo i da izvedemo svih devet pesama sa Betona, pa će to biti dobra i retka prilika da se ceo album čuje uživo.

  • Nedavno ste objavili pesmu "Tu i tamo tamo tamo". Da li ste zadovoljni reakcijom fanova na ovu numeru. Da li imate neku posebnu anegdotu kako je ona nastala? I kakva je reakcija publike na novi album?

Nenad: Ne znam koliko je u pitanju anegdota, ali osnova za muziku u pesmi je nastala u nekom pretprošlom životu, u grandž eri i uobličila se tokom kovid ere od tih pesama i rifova iz dubokog pamćenja koji su se sklopili 30ak godina kasnije u obliku koji je superiorniji od svega što sam tada mogao da zamislim.

  • Snimali ste nedavno spot u Zagrebu i imali promociju tamo.. Da li nam možete reći kako vam je bilo tamo, odakle baš ideja da to bude u Zagrebu. Da li planirate neke nastupe u skije vreme u Hrvatskoj? Kako reaguje hrvatska publika na vas?

Nenad: Bili smo dva dana u Zagrebu, proletela su za čas, a rezultat je Gonzov spot i svi smo zadovoljni njime. Susret, saradnju i druženje sa njegovom ekipom ćemo rado ponoviti ako se ukaže prilika.

  • Imali ste 11. februara nastup na Malti. Možete nam nešto više reći o toj svirci?

Nenad: Svirali smo u mestu St.Julian’s, u klubu Tigulio koji predstavlja jedno od glavnih mesta na ostrvu za muziku koja je srodna onome što mi radimo, u rasponu od elektronike do džem sešnova, odaziv publike je bio skroz dobar, a menadžerka kluba nam je rekla i da je na svirci bilo dosta naših ljudi, a još više onih koji nisu iz naših krajeva.

KKN Foto: Aleksandar Todorović
  • Kada smo već kod Malte, čuli smo da ste tamo išli da animate i spot. Za koju pesmu i kakav će spot biti? S kim ste ga radili?

Nenad: Sa našim starim saradnikom i ortakom Aleksandrom Todorovićem Todom smo snimili video za pesmu "Odnose me ulice". On je dole već duži niz godina, pa je imao razrađen plan odličnih lokacija na kojima smo snimali, i dobro je da smo sve to uspeli pošto je tih dana na Malti bilo retko loše vreme, oluja i uragan. Ipak, dan pre nego što ćemo se vratiti za Beograd, sunce nam se osmehnulo, pa smo uspeli sve

da uradimo, a plan je da se spot emituje u aprilu.

KKN Foto: R.A.Gonzo, Sandra Rančić
  • Nedavno ste postali ambasadori nacionalne platforme "Srbija stvara". Kako se osećate povodom tog priznanja i kako vidite saradnju sa platformom?

Nenad: Tako je, postali smo kreativni ambasadori i to za, sada dobro funkcioniše. Uvek je dobro dobiti potvrdu kvaliteta svog rada i iako je naša saradnja na početku, imamo planove za predstavljanje i na nekim stranim tržištima uz podršku platforme.

  • Dosta svirate. Da li ste zadovoljni odzivom publike? Da li se rokenrol scena budi?

Nenad: Publika uvek postoji, kao i scena koja u kontinutetu poslednjih pedeset – šezdeset godina izbacuje artefakte svog postojanja, pa mi se čini da je danas više do pojedinca i njegove budnosti i radoznalosti da čuje šta se trenutno događa.

KKN Kanda, Kodža i Nebojša / Printskrin: YouTube/Mascom Records
  • Šta mislite o sadašnjoj rokenrol sceni? Da li rokenrol može da nadmaši sadašnje žanrove koji dominiraciju muzičkom scenom?

Nenad: Za mene, a čini mi se i da je to objektivno stanje, rokenrol uvek preživljava i pobeđuje i na kraju svakog trenda sve se opet vrati na gitare.

  • Na koju vašu pesmu ste najponosniji?

Nenad: Previše je takvih pesama, a osim toga mi smo albumski bend, pa sve pesme koje smo uradili vidim kao deo jednog šireg mozaika.

  • Rastko Lupulović, odnosno vladika Ilarion je bio deo vašeg benda. Da li se čujete sa njim? Ako da, šta vam kaže za vašu muziku?

Nenad: Da, sačuvali smo kontakt sa njim, bio nam je prošlog leta drag gost sa većinom bivših članova na rođendanskoj svirci u KSTu. Posle svirke mi je rekao da je uživao te večeri. To je fantastično iskustvo koje sigurno nismo mogli da zamislimo 30ak godina ranije u istom tom prostoru kad je on bio na bini, a ja u publici.

Vladika Ilarion Printskrin: Una TV
  • Koju pesmu vaših kolega biste voleli da je vaša?

Nenad: Malo je prostora za iscrpan odgovor na to pitanje.

  • S kojim rokenrol bendom biste voleli da sarađujete, a da niste do sada?

Ne znam.

  • Gde crpite inspiraciju za vaše pesme?

Oliver: Tu, okolo.

  • Šta vašim pesmama želite poručite ljudima?

Oliver: Ako postoji neka konkretna poruka, verovatno bi se odnosila na razmišljanje. Mada mislim da ne poručujemo ništa konkretno. Možda bismo više voleli da neko, ako je to moguće, uživa u našoj muzici, da ona čini da se taj dobro oseća ili da mu daje snagu, ili da ga motiviše da živi, ili da prevazidje neki težak trenutak. Takve stvari. Ali ako bismo morali da poručimo nešto ljudima, onda bi to bilo da razmišljaju. Verovatno. Dobro i o svemu. Da ih navodimo na razmišljanje.

  • Svojevremeno ste pisali i na engleskom jeziku. Da li postoji želja da napravite neku inostranu karijeru?

Oliver: Nikakva karijera nam nikada nije bila na spisku želja. Pre svega nas je zanimalo da se dobro zezamo, da se slažemo i da se u kakvoj takvoj harmoniji bavimo muzikom. I da to radimo što bolje. Posao je takav da u čoveku može da ubije ljubav prema onome što radi. U tom slučaju bi bavljenje ovim izgubilo smisao. Ne kažem da volimo svaki segment posla. Radimo dosta stvari koje ne volimo, zato što moramo. Sedenje u kombiju satima i danima, na primer, može da se pretvori u košmar. I još dosta toga se povremeno pretvori u košmar. Ali u onome što je srž, u samom bavljenju muzikom, uglavnom uživamo, i sumnjam da postoji nešto čime bi više voleli da se bavimo. Pa sad, šta se desi - desi se. Mislim da je to naš stav prema karijeri.

  • Za kraj, kakvi su vam planovi?

Oliver: Apstraktni. Neodređeni. Jedini siguran plan je uvek bio da bend postoji i bude aktivan. Da radimo i da se trudimo da odolevamo vremenima i okolnostima. Svemu. Dok možemo.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA