Vreme čitanja: oko 2 min.

Dirigent Felc govorio o Filharmoniji, a jednog kompozitora je izdvojio: "On je Liga šampiona za simfonije"

Vreme čitanja: oko 2 min.

Felc je rekao da mu je Beogradska filharmonija četvrti orkestar koji vodi kao šef dirigent, sa kojom je proveo već šest sezona, izvodeći dela od baroka do savremene muzike

  • 0
Gabrijel Felc Foto: Tanjug/Jadranka Ilić

Šef dirigent Gabrijel Felc je u emisiji Tanjug Reflektor govorio o svom radu sa Beogradskom filharmonijom koja slavi 100 godina postojanja.

Felc je rekao da mu je Beogradska filharmonija četvrti orkestar koji vodi kao šef dirigent, sa kojom je proveo već šest sezona, izvodeći dela od baroka do savremene muzike.

"Beogradska filharmonija ima stvarno veliko srce, neverovatnu energiju i pozitivan temperament, tipično za Balkan. Ja sam Nemac, volim ovu situaciju i imam veliki respekt za sve kolege", rekao je Felc.

Prema njegovim rečima, filharmonija će u okviru proslave nastupiti 2. jula na beogradskom Ušću gde će prirediti "veliki spektakl" sa "Diznijevom fantazijom".

Felc je istakao, između ostalog, i dolazak starog prijatelja filharmonije dirigenta Zubina Mehte za koncert 20. juna u Kolarčevoj zadužbini, kao i nastup 22. septembra sa violinistom Nemanjom Radulovićem, kada će izvesti i Simfoniju broj 1 Gustava Malera.

"Maler je važan za svaki orkestar. On je kao Liga šampiona za simfonije i moramo ga svirati svake sezone", ocenio je Felc.

Beogradska filharmonija će prvi put u svojoj istoriji 19. januara izvesti "Misu u h molu", veliko delo Johana Sebastijana Baha, uz gostujući hor iz Brna, za kojo Felc napominje da je "meverovatno dobar" i da se raduje njihovom drugom dolasku u Beograd.

Prema njegovim rečima, Beogradska filharmonija ide 5. novembr u Beč, a na evropskoj turnei ih očekuju i gostovanja u Visbadenu i Štutgartu, gde je Felc bio deset godina šef dirigent Štutgartske filharmonije.

"Znam dvoranu, to je moja dvorana i za mene je neverovatno interesantno da dođem sa drugim orkestrom", istakao je muzičar.

Felc je ocenio da je Beogradska filharmonija ima važan položaj na kulturnoj scni u Srbiji, i da zaslužuje poštovanje i podršku koju ima, i koju treba da uživa i ubuduće.

Beogradskoj filharmoniji je neophodna "spektakularna nova sala", i Felc očekuje kada novo zdanje bude konačno izgrađeno, da će se rezultati pokazati već za nekoliko godina.

Pošto je posle smrti Ivana Tasovca filharmonija ostala bez svog direktora, Felc je rekao da se nada da će orkestar u izboru za njegovog naslednika "imati pozitivan i brz rezultat".

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA