Vreme čitanja: oko 2 min.

Preminuo češki muzički kritičar Jirži Černi

Vreme čitanja: oko 2 min.

Odbio je ponudu da postane ministar kulture u prvoj postkomunističkoj češkoj vladi i fokusirao se na ono što je najbolje znao, muziku

  • 0
Muzika Foto-ilustracija: Pixabay

Češki muzički kritičar Jirži Černi, poznat kao jedan od glasova antikomunističke baršunaste revolucije 1989. godine preminuo je u 87 godini u Pragu, objavio je danas njegov kolega Jan Rejzek na češkoj javnoj televiziji.

Rođen 25. februara 1936. u Pragu, Černi je počeo da piše o rokenrolu u nedeljniku za mlade početkom 1960-ih u Čehoslovačkoj, gde su komunističke vlasti na takvu novinu gledale sa podozrenjem, prenosi AP.

Otpušten je 1965. godine, godinu dana nakon što je uveo prvu radio hit paradu "Dvanaest na ljuljašci" u zemlji.

Černi je uređivao emisiju sa svojom prvom suprugom Miroslavom do 1969. kada je otpušten nakon što je pustio pesmu u kojoj je ismevao sovjetske trupe koje su napale Čehoslovačku 1968. da bi slomile Praško proleće, kratak period liberalnih reformi koji je trebalo da dovede do demokratizacija zemlje.

Takođe je sa Miroslavom 1966. objavio knjigu o Bitlsima, jedinstvenu publikaciju u tadašnjem komunističkom svetu.

Godine 1971, u nedostatku mogućnosti za rad, počeo je da obilazi zemlju sa torbom punom ploča, nastupajući u emisiji poznatoj kao "antidiskoteka".

Pored zapadne muzike, svirao je pesme zabranjenih čeških muzičara publici koja je u to vreme jedva mogla da ih sluša bilo gde drugde, a tu aktivnost nastavio je do 2022. godine

Černi se 1989. našao u centru političkih previranja. Bio je jedan od osnivača Građanskog foruma, novostvorene opozicione grupe koju je predvodio pokojni Vaclav Havel, koja je bila ključna u tranziciji ka demokratiji.

Černi je postao njegov neformalni portparol. Upoznao je Havela i druge govornike sa masovnim skupovima na Vaclavskom trgu u Pragu, gde je pročitao zahteve za političkim promenama koje su rezultirale krajem komunističke ere.

Odbio je ponudu da postane ministar kulture u prvoj postkomunističkoj češkoj vladi i fokusirao se na ono što je najbolje znao, muziku.

Kao glavni urednik, osnovao je časopis Rock & Pop 1990. godine, vratio se prezentovanju muzike na radiju i objavio brojne članke i knjige.

Godine 2013. dobio je nagradu Ministarstva kulture Češke za doprinos muzici.

(Telegraf.rs)30

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA