6 zanimljivosti koje niste znali o operi "Karmen"

Mecosopran Garanča po prvi put nastupa u Beogradu, i to uz našu mladu opersku zvezdu, soprana Mariju Jelić, u ulozi Mikaele

  • 0
Elina Garanča Foto: Holger Hage

Nedavno je odjeknula vest da svetska operska diva Elina Garanča  nastupa u Beogradu, u ulozi Karmen, u istoimenoj operi koja će biti prikazana na Belefu. Povodom tog operskog spektakla na Tašmajdanu 4. jula, donosimo vam zanimljivosti i manje poznate činjenice o "Karmen", jednom od najpoznatijih i najvoljenijih muzičkih dela u istoriji.

  1. Opera "Karmen" Žorža Bizea nastala je 1875. prema istoimenoj noveli Prospea Merimea, napisanoj tri decenije ranije. "Karmen", čija se radnja odigrava u južnoj Španiji, postala je neizostavno vezana za ime Žorža Bizea, koji zapravo nikada u svom životu nije ni kročio u Španiju.
  2. Glavni likovi, koji dolaze iz najnižih slojeva društva, bili su nešto na šta operska publika i kritika u to vreme nisu bile naviknute, pa su prve kritike kontroverzne opere "Karmen" bile dosta loše. Bize je umro od srčanog udara posle 33. izvođenja, i nije doživeo da vidi popularnost svog dela.
  3. U prvim godinama izvođenja, opera "Karmen" stekla je popularnost u produkcijama van Francuske, a u Parizu je iznova oživljena tek 1883.
  4. Opera "Karmen" koja je u Live HD tehnologiji iz Metropolitena emitovana u više od 1000 sinepleks bioskopa u svetu, smatra se najuspešnijom operskom produkcijom tog tipa, a u glavnoj ulozi bila je letosnka operska diva Elina Garanča.
  5. Prema pisanju Njujork Tajmsa, Elina Garanča je najbolja Karmen poslednje tri decenije, a po mnogima – najbolja Karmen ikada.
  6. Garančino izvođenje "Karmen" odjeknulo je u čitavom operskom i umetničkom svetu, tako da su svetski mediji ispred njenog imena trajno dodali titulu „superstar“. U live prenosima opere "Karmen" u Njujorku je na Tajms Skveru ispred velikog ekrana stajalo po 3000 vernih obožavalaca.
Elina Garanča Foto: Holger Hage

Beogradska publika biće među prvima koja će imati priliku da nakon pauze tokom pandemije vidi operu "Karmen" sa Elinom Garančom u glavnoj ulozi. Garanča ne krije da joj je tokom pandmije mnogo nedostajao nastup pred publikom. Nekoliko puta je za prijatelje i komšije pevala u svojoj bašti, ali pevanje bez publike u koncertnoj atmosferi je, kako kaže, kao čitanje knjige u kojoj nedostaju samoglasnici – možete pretpostaviti o čemu se govori, ali je suštinski ne razumete.

Mecosopran Garanča po prvi put nastupa u Beogradu, i to uz našu mladu opersku zvezdu, soprana Mariju Jelić, u ulozi Mikaele. Dirigent je Karel Mark Čišon, a nastupaju i tenor Džonatan Tetelman, kao i bas Kostas Smoriginas, uz orkestar Srpskog narodnog pozorišta.

Marija Jelić Marija Jelić/Foto: Nebojša Babić

Organizatori koncerta su Skymusic i Belef, koji navode da je ograničeni broj ulaznica po promotivnoj ceni od 990 din. dostupan samo do 30. juna, na prodajnim mestima Belefa (Trg Republike 5 i Blagajna Ateljea 212), u SKYMUSIC Centar corneru u TC Ušće, kao i putem mobilne aplikacije eFinity. Više informacija na https://www.facebook.com/events/148674893991438/

(Telegraf.rs/PR)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA