≫ 

Aja Jung: Pozorište je danas utočište i najsigurnije mesto

- Strah ne sme da postoji, ali zato teatar i kultura moraju da postoje i neophodno je da se konzumiraju u što većoj količini - sigurna je direktorka BFI

  • 1
beogradski festival igre Foto: Rade Prelić/Tanjug

Prvi put ove godine Beogradski festival igre (BFI) je podeljen u dva poglavlja, tako da će 18. izdanje, nakon proleća, imati i jesenji deo, koji počinje 8. septembra, najavila je Aja Jung, osnivač i direktor festivala, prilikom današnjeg gostovanja na Tanjug televiziji.

Kako je istakla Jung, pandemija je učinila takvu promenu da se prvi put u istoriji ove manifestacije, 17. izdanje održalo 2020. godine na jesen, a ne u standardnom terminu u proleće, što je za organizaciju bio i ostao veliki izazov.

- Obično se Beogradski festival igre odigrava u proleće kao najava tog najlepšeg godišnjeg doba, kroz divnu igru, a sada mi je neobično da početkom školske godine kreće i BFI -  izjavila je Aja Jung danas za Tanjug televiziju.

Napomenula je da su u pitanju velike trupe koje nisu mogle da stignu u svojim redovnim, najavljenim terminima, tako da je došlo do neminovnog pomeranja.

Ipak, na kraju je sve ispalo u redu, tako da će direkcija festivala ispuniti sve ono što su obećali publici i dovešće još šest novih predstava iz celog sveta u Beograd i Novi Sad.

Početak drugog dela 18. BFI-a kreće 8. septembra u pozorištu Atelje 212 sa predstavom "Okruženje" Kompanije Magi Maren iz francuskog grada Sent foa le Lion.

Jung je podsetila da će festival trajati sve do 12. oktobra kada je planirano da se završi 18. edicija nastupom trupe "Tanzmainc" igračice i koreografkinje Šaron Ejal, sa komadom "Lanac duše" iz nemačkog grada Majnca, na sceni Jugoslovenskog dramskog pozorišta.

Prema osnivaču, selektoru i direktoru BFI, svakako je situacija sa pandemijom danas veoma izazovna u smislu pravljenja festivala, a dolaze izuzetne trupe, kao što je Kompanija Akrama Kana iz Londona, čija je čitava turneja bila odložena u proleće, jer su mnogi svetski teatri stavili katanac na svoja vrata do boljih vremena.

- U pitanju je jedna zaista fantastična produkcija "Nadmudrivanje đavola" koja će nam gostovati 1. oktobra na sceni Srpskog narodnog pozorišta u Novom Sadu - otkrila je Jung dalji deo programa.

Aja Jung Aja Jung Foto: Tanjug/Dragan Kujundžić

- Posebna zanimljivost je u tome da američka trupa "Body Traffic" iz Los Anđelesa ne pripada 18. izdanju, već prošloj, ali publika nije vratila nijednu kartu u Beogradu i Novom Sadu - sa ponosom je izjavila direktorka festivala, i dodala da na taj način uvek imaju odgovornost prema svojoj vernoj publici.

Ovo scensko delo predstavlja omnibus-triptih sa komadima "Milion glasova", "Prašina" i "Pucanje", i na repertoaru će biti 25.09. u SNP-u i 26.09. u Operi i teatru Madlenianum u Zemunu.

Što se tiče mera pri ulasku na festival, Jung je rekla da će se festival voditi istim instrukcijama kao i prošle sezone - merenje temperature, nošenje maske, a po njoj sada je vidno drugačija situacija, jer su ljudi revakcinisani, čak su neki primili već i treću dozu.

- Smatram da je pozorište pravo utočište i najsigurnije mesto, i pozorišna publika je uvek disciplinovana da prati sve instrukcije, mnogo više na našem festivalu nego na drugim događajima - primetila je Jung.

- Strah ne sme da postoji, ali zato teatar i kultura moraju da postoje i neophodno je da se konzumiraju u što većoj količini - sigurna je direktorka BFI.

Ona je približila situaciju iza kulisa festivala i navela da je izuzetno teško organizovati BFI sa tako velikim imenima koreografije, ali opet, teško je svima u svetu, "jer je ovaj virus samo doneo neke neverovatne teškoće".

Ako situacija u svetu postane ponovo sasvim normalna, onda će i direkciji festivala igre biti veoma lako da radi, a najveće muke su im zadali letovi, avioni, stalna testiranja stranih umetnika na Kovid-19 kao dodatne komplikacije.

- Veoma su velika očekivanja od našeg festivala svakim novim izdanjem, kada se postavi visoka lestvica, a publika onda očekuje da ćemo ih iznova svake sledeće godine iznenaditi sa još većim, značajnijim imenima  podvukla je selektorka.

BEOGRAD IGRE FESTIVAL Aja Jung Foto: Tanjug/Dragan Kujundžić

Od novih predstava na programu ne bi trebalo da se propusti miljenik publike - koreograf Jakopo Godani iz trupe Drezden Frankfurt kompanija igre, koji će gostovati sa delom "Alter Ego" 24. i 25. septembra u Madlenianumu.

Komad se igra dva puta, jer je originalno osmišljen da nastupi u Sava centru, a kako ova ustanova kulture za sada ne radi, onda su odlučili da podele komad na dva uzastopna izvođenja.

Takođe se izdvaja „Kraljevstvo“ Grupe Gospodina Serana, iz Barselone, u koreografiji vođe trupe Aleksa Serana, 7. oktobra u Madlenianumu.

Ova igračka trupa je ove godine na Bijenalu igre u Veneciji dobila najviše pozitivnih kritika, analiza, pravi je favorit publike u ovom italijanskom gradu.

- Ta predstava nije ono što publika očekuje, nešto je sasvim novo, neuobičajeno, specifičan hibrid, kao nova putanja, što sigurno privlači mlađu publiku - rekla je Jung.

Aja Jung je otkrila da se uveliko sprema i 19. izdanje BFI, tako da postoji planiran program i već dve zakazane predstave u martu i aprilu.

- Ako sve bude u redu sa pandemijom, 19. BFI će se održati regularno u prolećnom terminu i doneće spektakularne naslove pred publiku - najavila je Jung, a na sajtu festivala su već upisani komadi - "Čudesna dinamika" Džejsona Samjuelsa Smita iz Njujorka - 24. marta u Beogradu i 25.03. u SNP-u, i "Igraj sa mnom" Balet džez Montreala - 11. i 12. aprila 2022. u SNP-u.

Kampanja "Talenti rastu u Srbiji" Nacionalne fondacije za umetničku igru uspešno je sprovedena sa delegacijom Evropske unije u Srbiji, u organizaciji BFI.

- Cilj je da se ukaže da postoje mladi talenti koji su i tokom korone, izolacije, karantina, svakodnevno po nekoliko sati vežbali umetničku igru. Oni su veoma malobrojni, potrebno je više ulaganja u njihov razvoj, te je ogromna uzbuna što je stanje stvari trenutno takvo - zaključila je Jung u gostovanju na Tanjug televziji.

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA