Vreme čitanja: oko 2 min.

Australijska predstava "Običan prostor" iz gostovaće sutra dva puta na Beogradskom festivalu igre

V. Đ.

Vreme čitanja: oko 2 min.

Jednočasovni igrački komad "Običan prostor" premijerno je izveden pre 11 godina na Adelejd festivalu (2013), i odigran je više od 1.100 puta u 37 zemalja sveta

  • 0
Pozorište, sala, predstava, sedište Foto: Pixabay

Australijska kompanija igre "Gravity & Other Myths" iz Adelejda gostovaće sutra sa predstavom "Običan prostor " u dva termina (16.00h, 20.00h) u Bioskopu Balkan kao deo selekcije 21. Beogradskog festivala igre.

Jednočasovni igrački komad "Običan prostor" premijerno je izveden pre 11 godina na Adelejd festivalu (2013), i odigran je više od 1.100 puta u 37 zemalja sveta.

Trupa "Gravity & Other Myths" je relativno mlada, osnovana je 2009. godine.

Kreaciju projekta "Običan prostor" je realizovao čitav ansambl igrača na sceni: Martin Šreiber, Laklan Bins, Jaša Bojs, Jakob Randel, Triton Tunis-Mičel, na muziku Eliota Zornera.

Zbog scenskih efekata, predstava nije namenjena deci ispod 5 godina, što je preporuka celog tima.

Adelejd je administrativni centar i najnaseljeniji grad Južne Australije, jedne od australijskih država. Prema proceni iz 2012. godine, u gradu je živelo 1.277.174 stanovnika.

Tako je Adelejd sa svojih 1,1 miliona stanovnika u širem području, peti grad po veličini u Australiji posle Sidneja, Melburna, Brizbejna i Perta, ali je ipak veći od glavnog grada Kanbere.

U ovom gradu funkcioniše trupa koja nam gostuje sutra dva puta.

Kako se navodi u tekstu za ovu predstavu, umesto finog podešavanja komada uz pomoć šminke, osvetljenja, izvođači su namerno odabrali da krenu u suprotnom pravcu, tako što su se fokusirali isključivo na svoje izuzetne veštine, poverenje i prijateljstvo.

Publika je deo ove priče, jer prema ideji trupe, čini ram za ovaj komad.

Kompanija "Gravity & Other Myths" je prepoznata kao jedna od najuzbudljivijih cirkuskih trupa u Australiji i ona stvara projekte koji su izuzetno telesni, originalni i iskreni.

Njihovi komadi neguju obične ljudske veze, dok se izazovi cirkuskog žanra postižu kroz konceptualnu sofisticiranost i akrobatsku virtuoznost.

Do sada su stvorili šest celovečernjih produkcija, koje su visoko ocenjene od strane kritike i publike u Australiji i širom sveta.

Svetski mediji pišu kako "možete osetiti vrelinu, čuti svaki udah i zaroniti u svaki trenutak, i da je "međusobna iskrenost suština predstave".

Kritike su uveliko istakle svoje analize - "ovom nagrađivanom delu nikada ne nedostaju uzbuđenja, potpuni trijumf" (The Guardian) i "izvedene akrobacije koje prkose gravitaciji zaista oduzimaju dah i zadovoljstvo ih je gledati" (The Stage).

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA