Svetske znamenitosti koje morate posetiti: Neke od njih su nam vrlo blizu

Brojna kultna mesta viđamo samo na televiziji, a neka su nam toliko blizu da bi bila prava šteta da ih ne posetimo

  • 2
Sevilja Pixabay.com

Nijedna lista mesta koja ste videli nije potpuna bez znamenitosti kao što su Tadž Mahal u Indiji, Sagrada Familija u Barseloni i Angkor Vat u Kambodži, piše Hello!

Dakle, ako planirate neko putovanje u 2020. godini, obavezno posetite i neku od ovih 16 znamenitosti.

1. Ajfelova kula, Pariz

To što je jedan od najromantičnijih gradova na svetu, samo po sebi je dovoljno da posetite Pariz. Ipak, Ajfelova kula trebalo bi da bude prvo mesto koje ćete posetiti. Visoka 324m, izdiže se iznad grada i može se videti sa mesta koja su kilometrima udaljena od nje. Ovo mesto morate posetiti bilo iz razloga da samo fotografišete kulu, vidite neverovatan stakleni pod  sa 1. sprata ili izdvojite vreme da se popnete na vrh i imate neverovatan pogled na panoramu grada.

2. Angkor Vat, Kambodža

Jedno od kultnih mesta koje bi svi trebalo da vide jeste neverovatni Angkor Vat. Ova maestralna građevina je najomiljeniji i najposećeniji hram u Kambodži. Prostire se na 500 hektara i jedan je od najvećih verskih spomenika na svetu. Predstavlja arhitektonski vrhunac Kmerskog carstva i predmet je obožavanja još od izgradnje, u 12. veku.

3. Lučki most u Sidneju, Australija

Smešten 134m iznad vode i dug 503m, ovaj most povezuje centralnu, poslovnu oblast Sidneja i severnu obalu. Preko njega prelaze vozovi, automobili i pešaci. Posetioci se mogu popeti na ovaj most, odakle će im se pružiti pogled na panoramu grada, luku i čuvenu Operu, koja predstavlja još jedno kulturno obeležje ovog grada.

4. Maču Pikču, Peru

Smešten 8.000m visoko u Andima, ovaj čuveni grad u Peruu je jedna od najpoznatijih ruševina na svetu. Ova Svetska baština Uneska najpoznatiji je simbol carstva Inka i sigurno će očarati i one putnike koji su proputovali mnogo.

5. Koloseum u Rimu, Italija

Koloseum u Rimu zaista predstavlja mesto koje vredi videti. Ovalni amfiteatar izgrađen je između 72. i 80. godine nove ere i izgrađen je u svrhu zabave. Ovde se okupljalo i do 70.000 posmatrača kako bi gledali borbe gladijatora i lov na životinje. Pogledajte i hipogeum koji je predstavljao prostoriju u kojoj su boravili gladijatori i životinje pre svojih borbi, drvenu arenu prekrivenu peskom koja je prekrivala hipogeum i treći nivo Koloseuma, koji pruža neverovatan pogled na amfiteatar i Rim.

6. Tadž Mahal u Agri, Indija

Ova fantastična građevina stoji veličanstveno na obali reke Jamune i predstavlja nacionalno blago Indije koje je simbol ljubavi i romantike. Čisti beli mermer, izvrsni ornamenti i dragoceni dragulji čine Tadž Mahal jednim od najprivlačnijih mesta za turiste širom sveta. Naravno, kada jednom čujete ljubavnu priču koja se krije iza nastanka ove građevine, to će vam baciti potpuno novo svetlo na nju. Naime, naziv građevine inspirisan je imenom Mumtaz Mahal, voljenom suprugom Šaha Džahana koja je umrla na porođaju, kada je rađala njihovo 14. dete. Tadž Mahal je grobnica u kojoj se nalazi njeno telo.

7. Velika džamija šeika Zajeda u Abu Dabiju, UAE

U zapanjujućem dvorištu u kom se ova znamenitost nalazi, postavljen je najveći mramorni mozaik na svetu dug 18.000 metara. Velika džamija šeika Zajeda ima četiri minareta visoka 350m koji se mogu videti čitavom dužinom Abu Dabija i sa svakog mosta koji ovaj grad spajaju sa kopnom. Ova impresivna džamija jedna je od nekoliko u region koje su otvorene za posete turista.

8. Empajer Stejt Bilding u Njujorku, SAD

Izgrađena 1931. godine, Empajer Stejs Bilding je jedna od najvećih atrakcija u Njujorku. Ovaj neboder ima 102 sprata i visok je 1.454m, a prikazivan je u brojnim filmovima i emisijama, uključujući i čuveni film “King Kong”. Sama unutrašnjist prizemlja je neverovatna, sa predivnim zidnim muralima u predvorju, što je ujedno i razlog zašto je Komisija za očuvanje znamenitosti proglasila istorijskim spomenikom. Ukoliko ste avanturistički nastrojeni, provozajte se u staklenom liftu do 102. sprata. Odatle će vam se pružiti neverovatan pogled na čitav grad.

9. Bazilika Sagrada Familija u Barseloni, Španija

Uprkos tome što će biti završena tek za nekoliko godina, veličanstvena Sagrada Familija jedna je od najposećenijih znamenitosti na svetu, a smatra se najposećenijim spomenikom u celoj Španiji i najpoznatijim obeležjem Barselone. Poznati moderni arhitekta, Antoni Gaudi, počeo je izgradnju ove bazilike 1882. godine i posvetio joj je veći deo svog života, sve do smrti 1926. Kraj izgradnje očekuje se gotovo 100 godina nakon smrti arhitekte.

10. Alkatraz u San Francisku, Kalifornija

Nekada poznato kao “Stena”, ostrvo Alkatraz je bio federalni i vojni zatvor sve do 1963. godine. Tokom 29 godina, koliko je bio u upotrebi, zatvor, koji se nalazio u moru, u zalivu San Franciska udaljenom 1,5km od ovog grada u Kaliforniji, bio je dom najozloglašenijih zatvorenika u Americi. Danas su zatvor i njegov svetionik otvoreni za posetioce i toliko su popularni da se za ulaznice čeka i po nekoliko dana.

11. Bazilika Sv. Petra u Vatikanu, Vatikan

Najspektakularnija katedrala nalazi se u Vatikanu i sadrži mnoga remek-dela, uključujući i Mikelanđelovu statuu "Milosrđe", veličanstvenu,uzvišenu kupolu i Berninijev 29m visok baldahin iznad papskog oltara. Predstavlja jednu od dve najveće crkve u Evropi i obožavana je zbog svojih renesansnih skullptura, ali i mešavine renesansne i barokne arhitekture. U dizajnu, konstrukciji i ukrašavanju ove crkve učestvovalo je više od 5 najvećih arhitekata u Italiji.

12. Statua Hrista Spasitelja na Korkovadu u Rio de Žaneriru, Brazil

Statua Isusa Hrista visoka 98m izdiže se na brdu Korkovadu iznad Rio de Žaneira i 2015. godine uvrštena je u prvih 10 svetskih znamenitosti. Nakon što vide prelep pogled koji se pruža sa ovog brda, mnogi turisti kažu da putovanje nije potpuno bez obilaska ovog mesta.

13. Milanska katedrala u Milanu, Italija

Izuzetno velika katedrala u gotičkom stilu nalazi se na glavnom trgu u Milanu i jedna je od najpoznatijih građevina u Evropi. Ona je najveća gotička katedrala i druga najveća katolička katedrala na svetu, a njena prelepa bela fasada je definitivno vredna fotografisanja. Trebalo je čitavih 6 vekova kako bi se izgradila.

14. Palata Španije u Sevilji, Španija

Ova palata je jedna od najimpresivnijih građevina u Sevilji i mesto koje morate videti. Poznata je i kao “Venecija Sevilje”, turisti dolaze kako bi videli veliku građevinu renesansnog stila, koja oko sebe ima 500m dug kanal kojim možete putovati brodom.

15. Golden gejt u San Francisku, Kalifornija

Jednom je nazvan “mostom koji ne može biti izgrađen”, a viseći most “Golden gejt” u San Francisku sada zauzima 2. mesto u top 10 atrakcija  u ovom gradu, koji poseti 9-10 miliona ljudi svake godine. Prepoznatljiv po svojoj narandžastoj boji, ovaj most dugačak je 3,2 kilometra i povezuje San Francisko i Okrug Marin još od 1937. godine.

16. Parlament u Budimpešti, Mađarska

Zgrada Parlamenta u Budimpešti privlači turiste svojom neogotičkom arhitekturom i lokacijom pored same obale Dunava. Turisti čak mogu da unajme vodiča koji bi im pomogao u istraživanju unutrašnjosti ove građevine.

(B.K.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Ivan

    14. februar 2020 | 21:27

    Jel drzava daje neke bespovratne subvencije da idemo... Mislim toliko su velike plate pa da pomogne malo...

  • dr mr sci

    15. februar 2020 | 07:21

    A Fontana na Slaviji

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA