• 1

Ekstremna mera koja jedina može sprečiti širenje korona virusa: Da li je moguće zabraniti putovanja?

I da li bi se tako uopšte suzbila epidemija korona virusa?

  • 1

Epidemija korona virusa Covid-19 na severu Italije otvorila je pitanje kako pojačati kontrole na granicama budući da je ovo veoma tranzitan za sve putnike iz Evrope.

Francuska koja se graniči sa Italijom na zapadu, saopštila je da još uvek ne razmatra zatvaranje granica, ali da situacija jeste "zabrinjavajuća".

Međutim, studije o efikasnosti zabrane putovanja i ograničavanju granica otkrile su da ovaj metod zaista može zaustaviti širenje bolesti, ali je ne može  istrebiti.

Studija koju je predvodio Univerzitet u Bostonu utvrdila je da je zatvaranje Vuhana - epicentra epidemije novog korona virusa Covid-19 bilo prekasno jer su drugi kineski gradovi do tada već primili veliki broj zaraženih ljudi.

- Putnički karantin odlaže celokupno napredovanje epidemije za samo tri do pet dana - navodi se u rezultatima studije.

Ali, ako bi se gledalo na međunarodnom nivou, dodaje se da bi bilo "značajnog efekta" i da bi se broj "uveženih" slučajeva smanjio za čak 80 odsto.

Druge studije su takođe isto utvrdile - samo restriktivna zabrana putovanja bi mogla biti efikasna ali, složićete se, to nije moguće.

- Prekid preko 90 odsto vazdušnih putovanja bi imao najbolji uticaj na suzbijanje epidemije - navodi se u drugoj studiji sa Jejla - Čak i tada, ove restriktivne mere samo donekle odlažu širenje infekcije i imaju vrlo mali uticaj na obim epidemije.

Stoga, potpuna zabrana putovanja iz ponajviše životnih i ekonomskih razloga neće biti moguća, ali se svakako savetuje pojačana kontrola koja je već zastupljena na grnaicama širom sveta.

Sve novosti vezane za korona virus možete pratiti u blogu uživo.

Video: Širom sveta se od korona virusa umire, a on se šali: Ruski taksista dočekuje putnike sa gas maskom

(T.T./Telegraf.rs)

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Hmm

    Sto kaze pesma , sad je kasno, sad je kasno. ✌

Preporuka sa Weba

by Content Exchange

Google preporuke

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima