≫ 

Hrvati u šoku: Na samo 20m od glavne riječke plaže, u moru leži bomba iz Drugog svetskog rata

Otkrivena je tek krajem decembra

  • 2
Rijeka Rijeka / pixabay.com
Rijeka Rijeka / pixabay.com

Neverovatno otkriće na glavnoj riječkoj plaži. Brodska mina ispod mora nalazi se godinama, a iznad nje se građani Rijeke i turisti iz obližnjeg hotela s 4 zvezdice u samom središtu grada bezbrižno kupaju već poslednjih 80 godina.

Poslednjih dana hladnog decembra dok su se građani Rijeke spremali za novogodišnje slavlje, podvodni istraživač Velmir Vrzić otkrio je nešto što ni u najružnijim snovima nije ni pomišljao.

Naime, on je naišao na brodsku minu izuzetno velike razorne moći na lokaciji koja nije toliko neočekivana ako gledate iz perspektive istorije.

Osam decenija nakon Drugog svetskog rata, tokom istraživačkog ronjenja u Rijeci, a na osnovu arhivskih spisa, u elitnom delu grada Pećine, odnosno na 25 metara dubine i tek nekoliko metara od obale, pronađena je dubinska protubrodska mina.

U neposrednoj blizini Vile Olga koja je nekada bila zapovedno mesto nemačkih vojnih snaga. Čak i danas u ogradi stoje obeležja nacizma prepuštena zagovornicima zavera.

Ispostavilo se da se radi o mini nemačke proizvodnje, izuzetno razorne moći koja se nalazi na dnu mora, a imala je za cilj da zaštiti obalu od mogućeg iskrcavanja savezničke vojske na obližnju plažu.

Radi se o modelu EMC II, tačnije o bombi koja u sebi sadrži 100 do 150 kilograma čistog TNT eksploziva dovoljnog da uništi i potopi brod.

Mina se nalazi na 20 metara od plaže, a ne može biti razneta jer bi uništila svu vodovodnu i kanalizacijsku mrežu u okolini.

- Buster koji daje inicijalni eksploziv glavnom punjenju je na dnu tako da će neko iz specijalne policije morati dobro da se preznoji i to odradi na siguran način. To su heroji, ne ja. Ja sam je samo pronašao - ističe Vrzić za "Morski.hr".

Nadležnost je preuzela Specijalna policija iz Zagreba, a šta će biti sa bombom koja leži na obali Rijeke, ostaje da vidimo.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Loki

    1. mart 2020 | 13:37

    Rijeka je bombardovana dvadesetak puta. Nije cudo sto je pronadena zaostala neeksplodirana avionska bomba.

  • Hr wc eu

    1. mart 2020 | 14:08

    Poklon od njuhovih mentora iz trećeg rajha

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA