≫ 

Sedišta u avionu koja pomažu održavanju socijalne distance: Da li će ovaj dizajn postati stvarnost?

Fenomenalno rešenje kreativnog inženjera

  • 0
Sedišta u avionu Foto: Florian Barjot

Niko ne zna kako će izgledati letenje avionom tokom narednog perioda. Do sada se spekulisalo o postavljanju kabina za dezinfekciju, nošenju zaštitnih maski i uklanjanju srednjih sedišta. A kako bi sedište zapravo moglo da izgleda pokazao je jedan kreativac.

Vazduhoplovni inženjer Florijan Barjot predstavio je svoje dizajnersko rešenje sedišta koje sprečava širenje virusa. Koncept nazvan Plan Bay se sastoji od tri naizgled obična sedišta, Međutim, ako pogledate malo bolje uočićete da je srednje sedište blokirano, kao i da je oko svakog mesta za sedenje postavljen zaštitini panel.

Barjotov koncept namenjen je ekonomskoj klasi, a Plan Bay sastoji se od jednog zaštitnog panela koje je postavljeno iza sedišta i drugog između sedišta.

Inženjer smatra da avio-kompanije ne žele totalno redizajniranje kabine ili postavljanje novih sedišta, već funkiconalni deo koji se lako skida, a koji po potrebi može da se instalira.

Ova vrsta konstrukcije se veoma lako postavlja na prazno srednje sedište, tako da putnici koji sede pored prolaza i pored prozora mogu da održavaju socijalnu distancu.

Sedišta u avionu Foto: Florian Barjot

Prema mišljenju Florijana Barjota, postupak instalacije je jednostavan, oprema je jednostavna za proizvodnju, a troškovi bi bili niski.

U razgovoru za CNN, inženjer je kazao da je razvio koncept dok je sedeo za trpezarijskim stolom, dok su se njegova deca igrala u blizini. Inspirisala ga je supruga, koja je rekla da bi bila zabrinuta ukoliko bi kinuo putnik koji sedi iza nje. S obzirom na blizinu i visinu postavljenih sedišta, osoba koja je iza vas verovatno će vam biti jednako bliska kao bilo ko u vašem redu.

- Ideja uklonjive konstrukcije ima smisla kada su potrebe za sanitarnim merama privremene i/ili ograničene na geografsko područje - kaže Barjot.

Sedišta u avionu Foto: Florian Barjot

Barjot je otkrio da je vodio razgovore o tome da dizajn postane stvarnost, ali da za sada ne zna kako i da li će se ideja uklopiti u budućnost vazduhoplovstva.

Međunarodno udruženje za vazdušni saobraćaj (IATA), koja predstavlja prevoznike širom sveta, 5. maja je objavilo saopštenje u kome sugeriše da blokiranje srednjeg sedišta nije nešto što podržavaju, te da radije preporučuju nošenje maski za lice.

Video: Ovako izgleda raspored sedenja u gradskom prevozu

(K.M./Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA