≫ 

Šta ako dobijete korona virus na letovanju - da li osiguranje pokriva i gde ćete biti u izolaciji?

Prema Uslovima putnog zdravstvenog osiguranja nije pokriven rizik epidemije/pandemije, nevezano za sadašnju situaciju i COVID-19.

  • 4
Letovanje, koronavirus Foto: Pixabay

Gostujući na TV Prva predsednik Jute Aleksandar Seničić objasnio je šta se može desiti ukoliko se razbolite i dobijete temperaturu na letovanju.

- Nije novost da putno zdravstveno osiguranje ne pokriva neke vrste lečenja od nekih virusa. Ne postoji osiguranje koje zbog proglašene pandemije pokriva ovu vrstu bolesti. Važno je da turisti znaju da standarnda polisa osiguranja pokriva kompletnu negu do momenta kada se dijagnostifikuje da imate korona virus, čak i testiranje koje bi se obavilo na licu mesta - rekao je on.

Kako su nam rekli iz jedne poznate beogradske osiguravajuće kuće, za sve osiguravače važi da je isključena njihova obaveza ukoliko se dijagnostikuje oboljenje kao posledica epidemije ili pandemije koja je proglašena i na snazi u zemlji prebivališta ili u zemlji u kojoj nastane osigurani slučaj.

Dakle, klijentu bi bili pokriveni troškovi inicijalnog lekarskog pregleda radi postavljanja dijagnoze/identifikacije bolesti, ali ne i lečenje ukoliko se inicijalnim pregledom ustanovi da je bolest predmet proglašene epidemije ili pandemije.

Troškovi koji su posledica iznenadne bolesti koja nema veze sa Covid-19 ili nesrećnog slučaja su pokriveni u skladu sa uslovima osiguranja.

Zoran Chirić iz Udruženja osiguravača Srbije kaže za Tanjug da Covid-19 nije pokriven putnim zdravstvenim osiguranjem, ali ni dobrovoljnim zdravstvenim osiguranjem jer je Svetska zdravstvena organizacija proglasila pandemiju virusa korona.

- Međutim, dijagnostika da bi se utvrdilo da li neko boluje od kovida 19 je pokrivena osiguranjem. Onog trenutka kada se utvrdi da neko boluje od kovid 19, obaveza osiguravajućeg društva prema njemu prestaje, zato što mora da se leči po proceduri države u kojoj se nalazi - pojašnjava Chirić.

Napominje da polisa putnog zdravstvenog osiguranja i dalje važi za sve ostale slučajeve koji se nisu dogodili krivicom ili nemarom putnika, odnosno nisu posledica nehata osiguranika a gde je potrebna lekarska pomoć.

Polisa putnog zdravstvenog osiguranja pokriva troškove bolničkog i vanbolničkog lečenja uglavnom u iznosu do 30.000 evra. Uobičajena cena u osiguravajućim kućama za četvoročlanu porodicu za desetak dana odmora je oko 4.000 dinara.

I kod dobrovoljnog zdravstvenog osiguranja situacija je ista. U Srbiji vlasnici polise dobrovoljnog zdravstvenog osiguranja leče se u privatnim zdravstvenim ustanovama.

- Srbija je propisala da se kovid-19 mora da leči isključivo i samo u državnim zdravstvenim ustanovama, te mu polisa dobrovoljnog zdravstvenog osiguranja za tu bolest ne važi - pojašnjava Chirić.

A da li bismo u slučajevima bolesti bili u karantinu u Srbiji ili u zemlji u kojoj smo ispoljili simptome, Seničić kaže:

- Postoji još procedura koje treba da se uspostave. Da li će turista biti vraćen u svoju zemlju u karantin ili će se to sprovoditi na destinaciji na kojoj se nalazi, mislim da je to verovatnije, da će biti u karantinu u zemlji u kojoj se nalazi - istakao je.

Video: Niko nije srećan ali se mora: Na plažama u Grčkoj prve ležaljke ograđene pleksiglasom

(T.T./Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Radovan

    20. maj 2020 | 14:40

    Nema od letovanja nista. Pogotovo sto nijedno osiguranje u svetu vas ne pokriva ako dobijete koronu na letovanju. To je horor scenario ako cetvoroclana porodica npr dobije koronu, to je 20000 evra minimum po osobi puta 4 znaci 80000 evra troskova lecenja neosiguranih u inostranstvu, a ne mozes da odbijes da se lecis. Cak iako umres troskovi porodici ostaju. U sustini, zeznuo si porodicu za ceo zivot, zbog 10 dana letovanja.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA