≫ 

Toplica je jedina reka u Evropi koja teče uzbrdo: Pogledajte kako izgleda ovaj prirodni fenomen

Na istočnoj strani Kopaonika, ispod Pančićevog vrha, izvire reka Toplica koja jedina u Evropi - teče uzbrdo

  • 9
Reka Toplica Printskrin Instagram/vi_ki_ca11

Reka Toplica se nalazi na jugu Srbije. Dugačka je 130 km, a ime je dobila po regionu kroz koji teče, a koji predstavlja većinu modernog Topličkog okruga Srbije.

Ono po čemu se izdvaja od svih drugih reka u Srbiji, a i u Evropi je tok -  ona ima epigenije, što znači da na dva mesta teče u kontra smeru, što ovaj deo Srbije čini jedinstvenim u Evropi. 

Toplica izvire na istočnim padinama planine Kopaonik, južno od najvišeg vrha (Pančićev vrh). Teče na jugoistok, ka zapadnim padinama planine Lepa Gora, pored sela Merćez, Selova, Žuč, Miljeviće i Dankoviće.

Kod manastira Mačkovac dolazi do severne strane planine Radan i skreće na istok. Ovde Toplica dobija svoju glavnu pritoku, Kosanicu. U blizini ušća nalaze se grad Kuršumlija i srednjovekovne ruševine „Marina kula“.

Ono što Toplicu čini tako posebnom je njen tok kod Prokuplja: došla je do brda Hisar i tu jednostavno potekla uzbrdo! Taj deo toka se okom registruje samo kao usporenje.

 
 
 
View this post on Instagram
A post shared by Stefan Milenkovic (@trout_hunter_s) on

Obe tačke na kojima se dešava ovaj prirodni fenomen nalaze se na maloj udaljenosti. Prva je oko brda Hisar, u samom centru grada, a druga manja kod brda Guba koje je prema izlazu iz Prokuplja ka Žitorađi. Ovaj prirodni fenomen oduvek privlači pažnju, a prvi ga je primetio Jovan Cvijić.

Reč je o jedinstvenom prirodnom fenomenu, kada reka ne može da probije zemljište, pa skrene svoj tok. u ovo slučaju, ona se vraća ponovo ka izvorištu, odnosno ka Kuršumliji, zaobilazi Hisar i nastavlja dalje ka Gubi, gde opet pravi krug.

Toplica pripada crnomorskom slivu sa sopstvenim odvodnim prostorom od 2,217 km kvadratnih. Reka nije plovna.

 
 
 
View this post on Instagram
A post shared by Stefan Mitić (@naturalist208) on

Povezuje severnu i istočnu Srbiju sa Kosovom preko grebena Prepolac i Merdare. Iznad Prokuplja, Toplica se savija oko ogromne stene, i gotovo da čini ostrvo.

Slikoviti brežuljak, Hisar je simbol grada. Iako je plodan, Toplički okrug je jedno od najviših depopulacionih područja Srbije.

 
 
 
View this post on Instagram
A post shared by vlada car (@makarije1144) on

(K.M./Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Ivan

    13. jun 2020 | 15:50

    Pa naravno da je narod otisao kada se nije ulagalo u puteve i moj pokojni deda je morao da ode sa ocevine.Struju su dobili 80-tih godina.Ja sad ne mogu da odem na dedovinu autom,dodjem do gornje bejasnice i posle peske.

  • Апостолов Александар

    13. jun 2020 | 21:43

    Какви убавини има Србија.Вакви раритети треба да се посетат.

  • Fil

    13. jun 2020 | 17:08

    Zemlja je okrugla lopta , kako reke teku prema gore? Jel zna neko?

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA