• 61

Budva traži da se otvori granica za srpske turiste uz ELISA test: "Primeniti principe kao sa BiH"

Turistička organizacija Budve predložila je otvaranje granica za Srbe Institutu za javno zdravlje Crne Gore

  • 61
Budva

foto: TO Budva

Turistička organizacija Budve saopštila je da turistima iz Srbije treba da se omogući dolazak sa Elisa serološkim testom ili ECLIA testom. Iz TO naglašavaju da se mora ozbiljno razmišljati o budućim potezima koji će na najbrži i najadekvatniji način, bar u jednom delu pomoći turističkoj privredi i građanima koji se oslanjaju na turizam.

- Od posebnog značaja je liberalizacija preventivnih mera za dolazak gostiju iz Srbije, a smatramo da bi najadekvatnije bilo primeniti principe koje smo uspostavili sa Bosnom i Hercegovinom. S obzirom na zvanične informacije iz Srbije da su do 20. avgusta popunjeni svi termini za PCR testiranje na sopstveni zahtev, te da se dnevno u Gradskom zavodu za javno zdravlje u Beogradu, npr. može testirati svega 30 osoba, predlažemo Institutu za javno zdravlje Crne Gore da turistima iz Srbije, pored negativnog PCR testa omogući i ulazak u Crnu Goru sa ELISA serološkim testom ili ECLIA testom – zaključuju u Turističkoj organizaciji opštine Budva.

- Turisti iz Rusije tokom 2019. godine su bili najbrojniji po broju dolazaka i broju noćenja u Budvi, pa u potpunosti podržavamo odluku Nacionalnog koordinacionog tela da se gostima sa ovog značajnog emitivnog tržišta dozvoli ulazak u našu državu bez ikakvog ograničenja – saopštili su iz Turističke organizacije opštine Budva, grada koji ostvaruje najznačajnije prihode iz oblasti turizma u Crnoj Gori.

- Očekujemo da se u što kraćem vremenskom roku, s obzirom na to da turistička privreda već trpi ogromne finansijske gubitke, o čemu nas svakodnevno obaveštavaju, otvore granice i za dolazak individualnih gostiju iz Ukrajine, koja ima manji broj zaraženih u odnosu na Rusiju - navode iz TO Budva i naglašavaju da su prošle godine, gosti iz Rusije u ukupnom broju ostvarenih dolazaka učestvovali sa 24 odsto, dok je njihovo učešće u ukupnom broju ostvarenih noćenja čak 34 odsto.

Turistička sezona 2020, smatraju u TOB-u, ni u jednom segmentu se ne može porediti sa prethodnim godinama, ali sada, početkom avgusta, uz sve poštovanje mera i preporuka nadležnih institucija o prevenciji i suzbijanju epidemije koronavirusa, moramo ozbiljno razmišljati o budućim potezima koji će na najbrži i najadekvatniji način bar u jednom delu pomoći turističkoj privredi i građanstvu koje se umnogome oslanja na dobru turističku godinu.

Video: Cirkus u CG parlamentu: Sevale varnice zbog odluke da se ne otvori granica sa Srbijom

(Telegraf.rs)

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Bojan

    Neka neka, samo vi uzivajte u vasem primorju sami.... Idemo mi po nasoj lepoj Srbiji... Koji cete nam djavo vi....

  • Sava

    Ja bih svakog Srbina koji ode nekad u Crnu Goru na letovanje, ispljuvala do neba. Imate Srbi pare, u Tursku, Egipat, Tunis.... Ni u Grcku nikad vise, samo su Srbi zarazi li jadne Grke, SRAM ih bilo.

  • Sele

    Sad bi vam dobro dosli i paradajz turisti, misli ste da ce te uvek imati painov rep

Preporuka sa Weba

by Content Exchange

Google preporuke

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima