≫ 

Bez toplesa na Vidu: Posetioci više neće moći da šetaju goli na svetom srpskom delu Krfa

Sve vreme na plaži će biti čuvar koji će voditi računa o poštovanju kodeksa oblačenja

  • 7
Nudista Foto: Pixabay / ilustracija

Od sada će svi posetioci plaža na ostrvu Vido morati da poštuju kodeks oblačenja. 

Ovo je otkrio Željko Popović, predsednik Udruženja srpsko-grčkog prijateljstva i Udruženja za zaštitu ostrva Vido, posle sastanka sa gradonačelnicom Krfa Spirodulom Meropi Idreu, pišu Novosti.

- Gradske vlasti su već naručile novu opremu za plažu i sa nestrpljenjem iščekujemo da stignu.  Turisti više neće moći da šetaju u toplesu i tangama dok mi sa vencima idemo prema Spomen-kosturnici u kojoj su posmrtni ostaci naših vojnika stradalih u Prvom svetskom ratu. Te slike vređale su i meštane i Srbe, ali, na sreću, naši apeli i molbe konačno su uslišeni - kaže Popović.

Ležaljke su postavljene ispred restorana, koji je od prošle godine u zakupu hotela "Ikos" u Dasiji, jednog od najluksuznijih u Grčkoj.

- Prošle godine su ležaljke i suncobrane nadomak Spomen-kosturnice postavili zakupci obližnjeg restorana, a ove godine je to umesto njih uradio zamenik gradonačelnika Spiros Neratzis - tvrdi Popović.

Ostrvo Vido Vido / printscreen/youtube/Nemanja Misic

Mnogi Krfljani osudili su taj čin kao nepoštovanje prema stradanju srpskih vojnika u Velikom ratu, a koliko poštovanje većina njih ima prema srpskom narodu, dokazali su mnogo puta.

Predstavnici krfskih vlasti su nam ranije rekli da ležaljke na plaži nisu postavljene radi poslovnih aktivnosti, već da bi služile posetiocima Vida i da su posle mnogo godina platili da se očisti celo ostrvo i uredi put do mauzoleja.

ostrvo vido, mauzolej, plava grobnica Foto: telegraf.rs

U vodama oko ostrva Vido, u kojima su sahranjeni srpski stradalnici kada više nije bilo mesta na ostrvu, stariji Krfljani nikada nisu pecali, niti su se kupali.

Ali nažalost, bilo je srpskih turista, koji su baš tu, na mestu gde je more najlepše i najčistije, kako su navodili, poželeli da se okupaju.

ostrvo vido, mauzolej, plava grobnica Foto: telegraf.rs

Spomenik

Na Krfu su napisane neke od najtužnijih, ali i najveličanstvenijih stranica srpske istorije. U gradu postoji Srpska kuća, a tamo je i spomenik borcima Drinske divizije, kao i spomenik zahvalnosti Janisu Janulisu, na čijoj njivi su bili sahranjeni srpski borci. Čak i nakon što su njihovi zemni ostaci preneti u mauzolej na Vidu, porodica Janulis tu zemlju ne obrađuje.

(Telegraf.rs/Novosti)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • 011 PS

    22. avgust 2020 | 10:22

    A onda pogledajte moj Beograd koji zaboravlja, ruši, zatrpava sve ono što ima istoriju... Tužno, a respekt za Grke...

  • Bhm

    22. avgust 2020 | 10:56

    Nadam se ko god bude tamo isao da se kupa da će imati susret sa napaćenim dušama srpskih vojnika pod vodom....ako nema baš ni jednog drugog mesta na planeti gde bi skvasili dupe u moru onda to stvarno ne treba da bude ni na tom mestu!

  • Siki

    22. avgust 2020 | 10:21

    Konačno, red na plažama.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA