• 3

Najviše gostiju u planinskim hotelima, smeštajni kapaciteti u gradovima zvrje prazni

Veći broj turista u hotelima koji se nalaze u zimskim centrima očekuje se posle Nove godine

 • 3
Planina kopaonik, zima, sneg

Foto: Marko Jovanović

 

Popunjenost hotela na planinama je veća od 50 odsto, a reč je uglavnom o domaćim gostima, jer je veliki broj zainteresovanih stranih turista otkazao dolazak zbog karantina i drugih propisanih mera u njihovim zemljama, kaže direktor Poslovnog udruženja hotelsko ugostiteljske privrede (HORES) Georgi Genov, i dodaje da je popunjenost gradskih hotela neće preći pet odsto.

Hotelski kapaciteti u planinskim centrima su pripremljeni za zimsku sezonu koja je već u toku, a veći broj turista očekuje se posle Nove godine, kaže Genov za Tanjug, i naglašava da su do sada gosti uglavnom zainteresovani za hotele visoke kategorije.

Kako kaže, sertifikovano je 92 hotela na planinskim centrima - Kopaoniku, Zlatiboru, Divčibarama, Staroj Planini…, te gosti mogu biti sigurni kada je reč o merama zaštite od korona virusa. Podseća da se na ulazu u hotelima nalaze dezobarijere, čekiranje je bezkontaktno putem aplikacije na mobilnom telefonu, a goste hotela poslužuje osoblje poštuje propisane epidemiološke mere, a udaljenost stolova je na propisanoj distanci od dva metra.

- Očekujemo da zimska sezona bude uspešno završena što se tiče usluge u hotelima, a potrebna je i disciplina gostiju koji treba da se ponašaju u duhu ove situacije - naglašava Genov.

Ukazuje da je bilo najave dolaska stranih turista najviše na planinske centre Kopaonik i Staru planinu, i to iz Mađarke, Poljske, Turske, Grčke, dok je veliki broj zainteresovanih otkazao dolazak zbog karantina i drugih propisanih mera u njihovim zemljama.

Ističe da su hotelijeri u gradovima u još težoj situaciji u odnosu na planinske centre, i podseća da su januar i februar inače ''mrtvi'' meseci kada je tradicionalno slaba popunjenost u gradskim hotelima čak i do 20 odsto.

- Trenutno je situacija zabrinjavajuća, dok je očekivano da za vreme praznika popunjenost gradskih hotela neće preći pet odsto, što je za 95 odsto manje u odnosu na predhodnu godinu - kaže Genov.

On naglašava da bez dodatne pomoći države mnogi hotelijeri će morati da preispituju svoje poslovanje, i dodaje da su do sada ''preživeli'' uz pomoć države.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

 • Uroš

  27. decembar 2020 | 11:27

  Sve to registrovati da bi platili medicinske troškove kad se jave na lečenje.

  7
  2

  Podelite komentar

 • tea

  27. decembar 2020 | 12:35

  hoteli visoke kategoroje,a kuka se kako nema posla i para.

  5
  0

  Podelite komentar

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Ne želim da budem informisan
Ok